HABERLER>EKONOMİ
15 Ocak 2015 Perşembe - 12:55

Davutoğlu’nun açıklamalarına İzmir Esnafı’ndan ilk tepki

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TESKOMB tarafından düzenlenen toplantıda esnaf kredilerine yönelik yaptığı açıklamaları olumlu bulan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, esnaf sanatkarları ayakta tutacak bir gelişme olarak değerlendirdi.

Davutoğlu’nun açıklamalarına İzmir Esnafı’ndan ilk tepki

Esnaf sanatkarların Türk toplumunun vazgeçilmez mozaiklerinden olduğunu belirten Mutlu, açıklanan önlemlerle ekonomik ve sosyal yaşamda önemli işlevler üstlenen esnaf sanatkarlara sahip çıkılacağını söyledi. Mutlu, "Üç yıl ustalık belgesi sahibi olup işyeri açmak isteyenlere ve kaybolmaya yüz tutmuş meslek mensuplarına faizsiz kredi imkanı, esnaf kesimine 150 milyon liralık kredi verilmesinin öngörülmesi bizi sevindirmiştir. Böylece hem üyelerimizin kendilerini geliştirebilmeleri için bir fırsat doğacaktır hem de Türk ekonomisine dinamizm gelecektir" dedi.
 
Esnaf sanatkarların sınırlı sermayeleri ve el emekleri ile faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Zekeriya Mutlu, "150 milyon liraya kadar kredi imkanı, finans sıkıntısı çeken üyelerimiz için can suyu olacaktır. Ayrıca işinde ehil olduğu halde sermaye yetersizliği nedeniyle üretim hayatına katılamayan meslek sahiplerine de önemli bir fırsat sunulacaktır. Ustalık belgesi esnaf sanatkarların diplomasıdır. Mesleğe çıraklıkla başlayıp, kalfalıkla pişen ve ustalığa erişen kişilerin ekonomiye kazandırılması çok önemlidir. Bu büyük finans imkanı ile Türkiye'nin yatırım, genel üretim ve istihdam potansiyeli de artacaktır. İzmir Birliği uzun süredir büyümesini ithalata ve sıcak para girişine dayandıran Türk ekonomisinde yapısal bir değişime gidilmesini öneriyordu, yapılan açıklamalar bu görüşlerimizi destekler nitelikte olmuştur" diye konuştu.
 
Eski meslek mensuplarına da faizsiz kredi imkanı tanındığını sözlerine ekleyen Mutlu, "Bu gelişme ise ekonomik getirilerin yanısıra, Türk toplumunun değerlerinin korunmasına da hizmet edecektir. Ticarette, sanat ile iyi ahlakı bir potada harmanlayan, müşteri memnuniyetini, dayanışmayı, yardımlaşmayı ön plana çıkaran, geçmişte devlet yapısına bile örnek teşkil eden Ahi öğretilerine yaşadığımız çağda her zamankinden fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bugün çırak bile bulamayan eski meslek mensupları için düşünülen faizsiz krediler, onların bilgi ve tecrübelerini geleceğe taşımalarına, Türk toplumunun kültürel kimliğini korumasına da vesile olacaktır" dedi.

TÜM MESLEKLER YARARLANMALI
Başbakan Davutoğlu'nun AVM'lere ilişkin açıklamasını da değerlendiren Başkan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Eş zamanlı olarak Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un Meclisten geçmesi de bizi çok memnun etmiştir. Yasanın çıkarılması için İzmir Birliği yaklaşık 15 yıldır ısrarlı bir mücadele sürdürmekteydi. Son aşamada Birliğimiz komisyon çalışmalarını da yakından takip etmiştir. Bu noktada yasanın hazırlanmasına emek veren komisyon üyelerine, 2 gün boyunca çalışarak yasanın meclisten geçmesini sağlayan Bakanlarımıza, iktidar ve ana muhalefet partilerinin milletvekillerine teşekkür etmek istiyoruz. AVM'ler konusunda olumlu adımlar atan hükümet yetkililerinden bir beklentimiz daha var. Sayın Başbakan AVM'lerde esnaf sanatkarlar için en az yüzde 5 oranında yer ayrılması zorunluluğunu, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için ise yer ayırma oranının binde 3 olarak belirlendiğini ve AVM'lerde kaybolmaya yüz tutmuş meslekle uğraşanların kiralarının, rayiç bedelin dörtte birini geçmeyecek şekilde belirleneceğini açıklamıştır. AVM'lerde esnafa yüzde 5 yer ayrılması çok yerinde bir uygulamadır ancak metrekaresi dolar ile ölçülen ve oldukça yüksek kira bedeli olan bu mekanları üyelerimizin tutması ekonomik açıdan mümkün değildir. Önerimiz, kaybolmaya yüz tutmuş meslek dallarında faaliyet gösterenlere tanınan dörtte birlik yer tahsisi imkanının, tüm meslek kollarında faaliyet gösteren üyelerimize de tanınmasıdır." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Euro yere çakıldı: Bir buçuk yılın en düşüğü
Euro, İsviçre Merkez Bankası’ndan gelen faiz indirimiyle Türk Lirası karşısında ...
İzmir’de hileli ürüne sıkı takip: Alo 174’e ihbar yağdı!
Geçen yıl İzmir'de 41 bin olan gıda denetim sayısı bu yıl 50 binin üzerine ...
Esnafın Başkanı’ndan Kemeraltı çağrısı: Bir araya gelin!
İzmir'in turizmde yaşadığı kan kaybı, Kemeraltı esnafını korkuttu. Tarihi ...
 
Elektrik faturasından yeni alacaklar çıktı!
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de, abonelerden alınan 'fazla TRT payı ve sayaç ...
Sanayiciler çocuklara enerji verimliliğini anlatacak
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Enerji ve Elektrik Sanayi Meslek Komitesi, ...
Yıldız sinyali verdi: Büyük televizyonu olanlar dikkat!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB üyesi ülkelerin büyük ...
 
Metro bitiremeyen şirkete 46 milyonluk dava!
Vakıfbank, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın dünürü olan Çağlar Mesut ...
TAV davası gazetelere taşındı: İlanlı isyan!
Adnan Menderes Havaalanı işletmesini TAV Havalimanları Holding A.Ş’ye ...
Korkutan açıklama: Sebze ve meyve fiyatları…
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili Halil ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva