HABERLER>POLİTİKA
10 Şubat 2012 Cuma - 21:48

Davutoğlu: İsrailliler ne istediklerine karar vermeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde (CSIS) bir konuşma yaptı.

Davutoğlu: İsrailliler ne istediklerine karar vermeli

WASHİNGTON - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington’daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde (CSIS) yaptığı konuşkada Filistin sorununun çözümü için İsrail'e çağrıda bulundu: İsrailliler artık ne istediklerine bir karar vermeli. Yani Filistinlilerin demografik haklarından korkuyorlar ve ’bir devlet’ mi istiyorlar veya 1967 sınırlarına dayanan, Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğu bir ’iki devletli’ çözüm mü istiyorlar. Eğer iki devletli çözüm istiyorlarsa, o zaman, Filistin bölgelerine yeni yerleşim yerleri inşa etmek yerine masaya gelmeliler. Eğer ’bir devlet olmasın’ diyorlarsa da bunu açıkça söylesinler. Böylece kimin barış istediğini, kimin istemediğini biliriz."
 
Ortadoğu’daki hiçbir konunun Filistin ve Kudüs’e atıf yapılamadan anlaşılamayacağını söyleyen Bakan Davutoğlu, Arap ayaklanmalarıyla bölgede yeni ortadoğunun ortaya çıktığını, tüm bunların çekirdeğinde Filistin sorununun bulunduğunu, dolayısıyla bu yeni dönemde sorunun çözümü için yeni bir girişim, yeni bir yaklaşım olması gerektiğini belirtti.
 
Mısır ile Filistinli gruplar arasında uzlaşı sağlamak için son 5-6 aydır sıkı çalışma yürüttüklerini ifade eden Davutoğlu, Hamas ile El Fetih arasındaki anlaşmayı anımsatarak, şimdi bu konuda olumlu gelişmeler olduğunu söyledi. Filistin’de tek yönetimin olmaması halinde, taraflardan biri barış anlaşmasına varsa bile bunu uygulamanın zorluğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu: "Hamas ile El Fetih arasındaki ulusal uzlaşı sonucunu desteklemeliyiz. Böyle bir uzlaşı olmadan anlamlı bir barış süreci olamaz. Bunun kritik noktası iki taraf da barışçıl direnişi kabul etti. Bu, Hamas’ın artık barışçıl politik yöntemleri benimsediğinin bir işareti. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, eğer bir ülke halkı yıllardır işgal altındaysa, direnmenin onların hakkı olduğunu, ama bunu barışçıl şekilde yapmaları gerektiğini anladı. Bu, Filistinliler için iyi bir haber."
 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in bugüne kadar ne bölgeye, ne ABD’ye, ne de uluslararası topluma bu konuda olumlu mesajlar vermediğini söyledi. İsrail’in yeni yerleşim yerleri inşasına devam edip, Filistin konusundaki provokatif açıklamalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Davutoğlu, şunları söyledi: "İki devletli çözüm, İsrail’deki hükümetin tüm üyeleri tarafından açıkça savunulmuyor. Artık karar verme zamanı. Filistin’in geleceği ne olacak. Kimse artık mevcut statükonun devamını bekleyemez. Filistinliler kendi devletlerini hak ediyor. Çok açık konuşmak istiyorum; Suriye konusunda Rusya’nın vetosu yanlıştı, Filistin’in tanınması konusunda da ABD’nin vetosu yanlıştı. Bugün nereye giderseniz gidin tüm insanlık Filistin devletinin tanınmasının arkasında. Bazı dogmatik kişiler hariç herkes Suriye halkının taleplerinin yanında. Türkiye olarak Filistin’in devlet olarak tanınmasını destekleyeceğiz. Eğer hatta mümkünse yarın, bugün mümkünse bu saatte. Çünkü bu millet kendi devletlerini kurmayı hak ediyor. Eğer bunun için bir müzakere gerekiyorsa, İsrail, yerleşim konusu gibi herhangi bir peşin hüküm sergilemeden masaya gelmeli. Artık yeter. İsrail-Filistin meselesinin uzamasının bedelini, Türkiye de dahil olmak üzere bölgemiz halkı ödüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'li Vural, Erdoğan'ı kendi lafıyla vurdu!
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Özel Savcılık yetkililerinin ifadeye ...
MHP Lideri Bahçeli: Yargıdan kaçmayın
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MİT'çiler hakkında alınan yakalama emrini değerlendirdi.
Hükümetten ifade krizine jet formül
Hükümet, MİT-yargı arasındaki krizi sonuçlandırmak için harekete geçti. ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan büyük gaf!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüde konuşurken önüne gelen, ''Tansu ...
CHP Çiğli’de ‘bindirme üye’ tartışması
Pazar günü sandık başına gidecek olan CHP Çiğli İlçe Örgütünde, bindirme ...
Cumhurbaşkanı Gül: MİT suçlanırken dikkatli olunsun
Cumhurbaşkanı Gül, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 eski MİT'çinin ifadeye ...
 
Cihaner'den bakanlara kritik sorular
Denizli Milletvekili Cihaner’den, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ...
Hükümetten MİT soruşturmasına ilk tepki
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifade ...
AK Parti, Başkan Tatı’yı göreve çağırdı
Buca Belediyesi AK Parti Meclis grubu, Başkan Ercan Tatı’nın sözleşmeli ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva