HABERLER>GÜNCEL
7 Aralık 2021 Salı - 11:29

Darp edip, denize atmışlar... Yunan zulmü bitmiyor!

Yunanistan güvenlik güçlerince denize atılan, arkadaşlarını kaybeden ve kendisi yaralanan Kamerunlu düzensiz göçmen, yaşadığı hak ihlallerinin tespiti ve manevi zararının tazmini için 100 bin avro tazminat talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu.

Darp edip, denize atmışlar... Yunan zulmü bitmiyor!

Kamerun doğumlu 18 yaşındaki İbrahim Obbo'nun güvenlik güçlerine verdiği ifadeye göre, Obbo, 14 Eylül'de botla beraberindeki 35 göçmenle Sisam Adası'na geçti. Adaya sabah saatlerinde ulaşan Yunanistan güvenlik güçlerince uyarı ateşi açılan düzensiz göçmenlerden büyük bölümü yakalandı.

Obbo ve 2 arkadaşı kaçmayı başardı ancak ertesi gün Yunan güvenlik güçleri tarafından yakalanarak bir bota bindirildi. Obbo ve arkadaşları, darbedildikten sonra can yeleği verilmeden suya atıldı.

Yüzerek Kuşadası sahiline çıkmayı başaran Obbo, bir arkadaşını su üstünde hareketsiz gördü ve onu sahile çekerek kalp masajı yaptı ancak başarılı olamadı. Arkadaşını kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Obbo, yardım talebinde bulunduğu jandarma tarafından Aydın Geri Gönderme Merkezi'ne götürüldü.

Hayatını kaybeden diğer arkadaşının cesedini ise adli tıp kurumunda teşhis eden Obbo, yaşadıklarını güvenlik güçlerine anlattı, uluslararası koruma kimlik başvurusunda bulundu ayrıca İzmir'deki Yaşamak Sosyal Alan ve Dayanışma Derneğinden de yardım aldı.

Obbo, yaşadığı insanlık dışı muamele ve yaşam hakkına açık ihlalden kaynaklı zararının karşılanması için derneğin avukatı aracılığıyla 100 bin avro manevi tazminat talebiyle AİHM'e başvurdu.

"Doğrudan cana kast eylemidir"
Avukat Esengül Kıran, AA muhabirine, müvekkilinin derneğe başvurduğunda psikolojisinin çok kötü olduğunu söyledi.

Müvekkili ve arkadaşlarının Yunanistan güvenlik güçlerince herhangi bir makam önüne çıkarılmadan yakalandıkları gibi suya atıldığını ileri süren Kıran, şunları kaydetti:

"Üç arkadaş, önce bota bindiriliyor, ters kelepçeli ve can yeleksiz suya atılıyor. Sıra kendisine geldiğinde bota tutunmasına dahi izin vermiyorlar. Dipçikle suya atıyorlar. Bilinçli olarak kasten yapılan doğrudan cana kast eylemidir. Yaşadığı ölüm korkusu, daha sonra arkadaşının bedenini sudan çıkarması oldukça acı. Sığınmacı, o karaya ayak basmış, sınır dışı işlemi gerekliyse başlatılmalı. Yaşam hakkı, işkence, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlalleri var. Kişi her ne olursa kara sınırlarına ayak bastıysa insan hakkı olarak güvenli şekilde bir yerde tutulması gerekirdi. Bu maskeli kişiler ne sorgulama ne mahkeme, oranın göç birimine bildirim yapmaksızın doğrudan suya atmıştır."

Tespit ettikleri hak ihlalleri neticesinde 26 Kasım'da AİHM'e başvuru yaptıklarını belirten Kıran, yaşanılan manevi zararın tazmini açısından 100 bin avro tazminat talebinde bulunduklarını bildirdi.

Obbo'nun diğer avukatı Mehmet Arslan da müvekkilinin kendilerine başvurduğunda oldukça travmatik bir süreç yaşadığını dile getirdi.

Arslan, "Kıyıya vurduğunda saatlerce kusmuş, ishal olmuş. Birkaç gün de hastanede tedavi görmüş. Kafasında yara izleri vardı. Darbedildiği çok belliydi. Yüzünde de morluklar vardı. Tüketilecek bir iç hukuk merci olmadığı için direkt AİHM'e hak ihlali olarak başvurduk." dedi.

 
Yasak Elma’nın Yıldız’ından olay ‘aldatma’ cevabı!
 
Çağla Şikel göğüs dekolteli kıyafetiyle göz kamaştırdı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bitrota'nın sahiplerinden biri yakalandı
Merkezi Kayseri'de olan Bitrota'nın sahiplerinden K.A Antalya'da gözaltına ...
Bayındır vahşetinde ağır tahrik indirimi!
İzmir'in Bayındır ilçesinde 2019 yılında yanmış cesedi bulunan Ali Merter ...
MEB'ten ana sınıfı kararı! Sayı düşürüldü!
Milli Eğitim Bakanlığı, köy ve benzeri yerleşim yerlerinde ana sınıfı ...
 
Muhittin AKBEL yazdı... Hurdaya değil yollara!
Muhittin AKBEL yazdı... Hurdaya değil yollara!
Kocası rehin almıştı... Yaşadığı dehşeti anlattı!
İstanbul'da, dini nikahlı eşi tarafından silahla rehin alınıp İçişleri ...
FETÖ operasyonu! 37 gözaltı kararı
Ankara merkezli 12 ilde FETÖ/PDY'nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki ...
 
Meteoroloji uyardı: İzmir için turuncu alarm!
Meteoroloji İzmir için turuncu alarm uyarısında bulundu. Yağışların İzmir'de ...
'Sanal' teröristlere soruşturma: 42 gözaltı
Ankara merkezli 14 ilde, "MEZOPOTAMİA HACKERS" ve "CMG-TEAM COLD HACKERS" ...
Soylu duyurdu... PKK'nın sözde sorumlusu öldürüldü!
Terör örgütü PKK'nın sözde Gap-Rıha Eyalet Sorumlusu "Rubar" kod adlı Ferhat Tunç öldürüldü.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva