HABERLER>SAĞLIK
24 Ekim 2022 Pazartesi - 10:35

Çocuklarda çölyak büyüme geriliğine yol açıyor

Çölyak; arpa, çavdar, buğday gibi gıdalarda bulunan glutene karşı vücudun oluşturduğu antikorların diğer organların hastalanmasına yol açması anlamına geliyor ve sıklıkla gluten intoleransı ile karıştırılıyor. Çölyakın çok daha ağır ve otoimmun bir hastalık olduğunu belirten Dr. Şirin Seçkin "Genellikle kalıtımsal bir hastalık ve çocuğun yaşı ilerledikçe boy kısalığı, büyüme geriliği, karın ağrısı, halsizlik, kansızlık, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor" dedi. Dr. Seçkin bu hastalığın görülme sıklığının her on beş yılda bir, iki katına çıktığına dikkat çekti.

Çocuklarda çölyak büyüme geriliğine yol açıyor

Çölyak ve gluten intoleransı genellikle birbirleriyle karıştırılan, glutenli gıdalar tüketildiğinde çeşitli rahatsızlıklara neden olan iki hastalık. Çölyak'ın çok daha ağır ve otoimmun bir hastalık olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin "Bazı insanlar buğday, arpa, çavdar gibi glutenli gıdalar tükettikleri zaman migren, mide bulantısı, eklem ağrıları ya da depresyon, konsantrasyon bozukluğu gibi rahatsızlıklar yaşayabiliyor. Bu gluten hassasiyetinden kaynaklanıyor ve çölyak ile benzer şikayetlere neden oluyor" dedi.

BU BELİRTİLER ÖNEMLİ
Dr. Şirin Seçkin ilk altı ay anne sütü ile beslenen bebek, ek gıdalara geçildiğinde iştahsızlık, kilo kaybı, kusma, karın şişmesi, ishal ya da kabız gibi belirtiler gösteriyorsa mutlaka bir çölyak taraması yapılması gerektiğini belirtti. Dr. Seçkin "Özellikle de muhallebi, ekmek, bulgur, makarna ya da diğer unlu gıdalara dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer bu gıdalar kesildiğinde şikayetler de geçiyorsa o zaman kan testi ile antikor ve genetik yatkınlık tespit edilmeli" dedi. Çölyakın genellikle kalıtımsal bir hastalık olduğunu ve her yaşta ortaya çıkabildiğini ifade eden "Eğer genetik bir yatkınlık varsa kişi hastalığı gizli, hiçbir belirti göstermeden geçirebilir, 70 yaşında bile ortaya çıkabiliyor" şeklinde konuştu.

BÜYÜME GERİLİĞİNE YOL AÇIYOR
Çölyak hastalığının, çocuğun yaşı ilerledikçe boy kısalığı, büyüme geriliği, karın ağrısı, halsizlik, kansızlık, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Dr. Şirin Seçkin "Çölyak yalnızca bağırsakları tutmuyor, diğer organlarda da rahatsızlıklara neden oluyor. Buğdayın proteinine karşı oluşan antikorlar örneğin tiroit dokusunda da hasara yol açabilir, reflü, sarılık ya da otizm, şizofreni, hiperaktivite, kaygı bozukluğu bile yapabilir. Vücutta sürekli kronik iltihabi bir durum söz konusu" dedi. Dr. Seçkin çölyak teşhisi konan bir kişinin hiçbir şekilde gluten içeren çavdar, arpa, buğday gibi gıdaları tüketmemesi gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLARDA GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR
Çölyak hastalığının görülme sıklığının yüzde iki olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin "Eskiden çok nadir görülen bir hastalık şimdi çok daha sık görülüyor ve her on beş yılda bir, sayı iki katına çıkıyor. Anne sütüyle beslenmenin azalması, sezeryan, hijyen teorisi, rota virüs ishalleri ve paketli gıdalar bu artıştan sorumlu tutuluyor" dedi. Dr. Şirin Seçkin "Hipokrat’ın söylediği gibi ‘Tüm hastalıklar bağırsaklarda başlar’ ve iyi bağırsaklarımız varsa genetik yatkınlık olsa bile her türlü hastalığı önleyebiliyor. Sağlıklı beslenme pek çok hastalıkta olduğu gibi çölyakta da çok önemli" ifadelerini kullandı. Dr. Seçkin "Çölyak çok ciddi bir hastalık, dikkat edilmezse hayati sonuçlara da yol açabilir" uyarısında da bulundu.(Habertürk)

 
Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri’ne başvurular başladı
 
FETÖ firarisi Hakan Şükür kesinlikle oy vermeyeceği iki partiyi açıkladı, iki partiden de yanıt geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sosyal medyaya 'rüşvet' görüntüleri düşmüştü.. Açığa alındı!
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ...
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında bunlara dikkat
Birçok çift tüp bebek tedavisinde yapılan ilk transfer işleminde gebeliği ...
Çin'de milyonlarca kişi karantinada!
Çin’de on milyonlarca kişi yeniden koronavirüs karantinasında. Başkent ...
 
Travmatik olaylar çocukların kaygılarını tetikliyor!
Kaza, savaş, afet ve terör gibi travmatik olayların bire bir yaşanmasının ...
Küresel kolera aşısının dozu düşürüldü!
Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel tedarik ...
AB'de Covid-19 aşıları 6 aylıktan büyük çocuklara önerildi!
Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu (EMA), "Comirnaty" ...
 
Şiddete uğrayan aile hekimlerinden talep: Güvenlik personeli istiyoruz!
Aile hekimlerinin, Aile Sağlığı Merkezlerine güvenlik görevlisi istediklerini ...
Kanser taraması randevu sistemi kullanıma açıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kanser taraması randevu sistemini Türkiye ...
Bakan Koca açıkladı: 5 madenci taburcu oldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Amasra'daki maden ocağı patlamasında yaralanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva