HABERLER>SAĞLIK
28 Mayıs 2021 Cuma - 09:34

Çocuklara korona ilacı için hayati uyarı!

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tedavisinde erişkinlere verilen "favipiravir"in 12-15 yaş aralığında da kullanacağını duyurdu. Henüz etkinliği yetişkinlerde kanıtlanmamış olan ilacın çocuklarda kullanımına onay verilmesi tepkileri de beraberinde getirdi. İlacın prospektüsünde dahi “çocuklarda ve ergenlerde kullanılamaz” yazdığına dikkat çeken Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, Türkiye’de ilacın kullanımını başka bir antiviral ilaç olmaması dolayısıyla plasebo etkisine bağladı.

Çocuklara korona ilacı için hayati uyarı!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, “Kovid-19 Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavisi Rehberi”nde yaptığı değişiklikle koronavirüs tedavisinde kullanılan "favipiravir"in artık 12-15 yaş arasındaki çocuklarda da kullanılacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan duyuruda bu ilacın çocuklarda kullanımıyla ilgili ayrıca, aileler tarafından onam formu imzalanması gerektiği belirtildi.

Bu açıklamaların ardından gözler favipiravir içeren ilaçlara çevrilirken ilaçların prospektüslerinde bulunan “çocuklarda kullanmayınız” ve “çocuklarda ve ergenlerde kullanılmamalıdır” ifadeleri dikkat çekti.

Bakanlığın ilaç rehberinde yaptığı değişikliğin ardından açıklamalarda bulunan Türk Tabipler Birliği, “Onam sorumluluğunu aileye yüklemek, ortaya çıkması olası bir sağlık sorununda sorumluluktan kaçınmak anlamını taşıyacaktır” dedi.

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Delegesi Uzm. Dr. Mustafa Torun, favipiravir etken maddeli ilaç hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunarak ilacın şu anda Türkiye’de kullanılmasını plasebo etkisine bağladı.

KORONAYA ETKİSİ TARTIŞMALI
Favipiravirinantiviral bir ilaç olduğunu söyleyerek, Tüm antiviral ilaçlarda olduğu gibi virüsün üremesini, gelişimini engellediğini söyleyen Uzm. Dr. Torun,“Favipiravirilk olarak 2015 yılında Japonya’da grip ilacı olarak ruhsat aldı ve sadece gripte kullanılıyor. Başka bir endikasyonu yok. Koronavirüs salgınında SARS-COV2 virüsüne karşı etkinliği ise tartışmalı. Bu ilacın kullanımı hakkında birçok yayın çıktı ve kesin bir endikasyon göstermediği belirtildi. Birçok yayın da bu ilacın koronavirüs tedavisinde kullanılmasını önermiyor. Sayılı ülkeler bu ilacı kullanıyor ve ilk günlerde kullanımı sağlanırsa bir etkisi olabileceği söyleniyor” diye konuştu.

ÇOCUKLAR İÇİN KESİNLİKLE ÖNERMİYORUM
Türkiye’deki favipiravir etken maddeli ilaçların kullanımını plasebo etkisine bağlayan Uzm. Dr. Torun, “Şu anda bu ilaç Türkiye’de plasebo gibi kullanılıyor. Başka seçenek olmayınca hiç değilse bir ilaç verelim kullanılsın gibi bir duruş var. Etkinliğine dair yayınlar yeterli değil. Dolayısıyla birçok ülkenin rehberinde de yer almıyor. Çocuklardabu ilaç–ben kesinlikle önermiyorum- prospektüslerinde de belirtildiği üzere kullanılmaması gerekiyor. Erişkinlerde de etkinliği sınırlı ki bu konu da tartışmalı” ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS HASTALARININ TAKİBİ YAPILMIYOR
Koronavirüs tedavisi sürecinde hastaların takibinin iyi yapılmadığını belirten Uzm. Dr. Torun, “Başka bir antiviral ilaç olmadığı için veriliyor ve yan etki takibi yapılmıyor. Hasta iyi testlerden, fiziki muayenelerden geçirilmeden direkt evinde kendi haline bırakılıyor, doktor kontrolü yok. Bir ilaç yazıldığı zaman mutlaka doktor sorumluluk almalı, hastanın yan etki takibi yapılmalı. Hasta saldım çayıra mevlam kayıra şeklinde bırakılıyor. İlaç yetişkinlere verildiği takdirde mutlaka kontrollü kullanılmalı, kullanımı çok erken başlamalı ki bunlar da tartışmalı konular” dedi.

 
Varank duyurdu: Yerli aşı için gönüllü aranıyor
 
O şirketten dikkat çeken hamle: İzmir'in içme suyu tehlikede!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ikbal Kaynar 28 Mayıs 2021 Cuma 23:33

Cok haklisiniz Mustafa Bey bu ilacin kullanimina iliskin yorumunuzda.Covit surecinde hasta gercekten yalniz basina kaliyor Sadece evde olup olmadiklari kontrol ediliyor.Doktor gormek mumkun degil.Ayrica bilgilendirmeler ve bu soylesi icin tesekkurler hem size hem de soylesiyi yapan arkadasa.Sevgiyle ve saglikla kalin.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgında günün bilançosu: 183 vefat, 8 bin 426 yeni vaka!
Türkiye'nin 27 Mayıs 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
YÖK'ten sağlıkçılara 'ek ödeme' talebi
YÖK, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele yönelik ...
1 Haziran sonrası için plan: Maskeler ne zaman çıkacak?
1 Haziran sonrası için plan: Maskeler ne zaman çıkacak?
 
Aşılamaya bir grup daha dahil edildi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı programına öncelikli bir grubun daha ...
Fransa'da alarm: Varyant mutasyona uğradı!
Corona virüsün daha bulaşıcı olduğu tespit edilen İngiliz varyantının ...
Öğretmenlerin aşılanmasında son durumu paylaştı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "40 yaş üstü 57 bin mesai arkadaşımızın ...
 
Koronavirüsü atlatanlara hayati uyarı!
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Şarlı, "Koronavirüsü atlatmış kişilere ...
Alman aşısının ilk partisi Türkiye'ye geldi
Geçen hafta duyurulan toplam 120 milyon doz BioNTech aşısının ilk partisi ...
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 16.30'da Sağlık Bakanı Fahrettin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva