HABERLER>SOSYAL MEDYA
4 Ekim 2022 Salı - 09:39

Çocuklara interneti güvenli hale getirmenin yolları

Internet erişimi çocuklara daha önce hayal bile edilemeyen öğrenme ve sosyalleşme fırsatları sağlarken onları çeşitli tehlikelerle de karşı karşıya getiriyor. Siber güvenlik şirketi ESET çocukların güvenli internet alışkanlıklarına nasıl yönlendirilebileceğine yönelik beş ipucunu paylaştı.

Çocuklara interneti güvenli hale getirmenin yolları

Dijital yaşamlarımızın fiziksel dünyamızla iç içe geçmesi, ebeveynler, bakıcılar ve öğretmenler için yeni ve büyük zorlukları da beraberinde getirdi. Çocuklara çevrimiçi bilgileri nasıl okuyup anlayacaklarını ve internette gezinmeyi öğretmenin yanı sıra özellikle çevrimiçi dünyadaki birçok gizli riski de öğretmeliyiz.

Güçlü kimlik doğrulama
Tıpkı yetişkinler gibi, çocuklar da parola güvenliği ile sıkıntılar yaşar. Güçlü ve benzersiz parolalar kullanmalarının önemini ve gerekliliğini açıklayarak onlara yardımcı olabilirsiniz ve ardından bu parolaları gizli tutmasını sağlayabilirsiniz. Basit ve tahmin edilmesi kolay parola ifadeleri yerine, çeşitli kelimelerden ve karakter türlerinden oluşan, ezberlenmesi çok uzun veya karmaşık olmayan parolalar kullanmayı düşünmelidirler. Parolalarının veya parola ifadelerinin asla kimseyle paylaşılmaması gerektiğini ve fazladan bir güvenlik katmanının kimseye zarar vermeyeceğini mutlaka vurgulayın. 

Kişisel bilgiler kişiseldir
Küçük çocuklar için verilerimizin değerini vurgulamak önemli. Tanımadıkları birinden gelen bağlantıları asla açmamaları gerektiğini ve arkadaşları bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla bir şey gönderdiğinde, bağlantıya tıklamadan önce bağlantının gerçekten arkadaşı tarafından gönderilip gönderilmediğini, geçerli ve güvenli olup olmadığını, istenmeyen bir e-posta içerip içermediğini her zaman kontrol etmeleri gerektiğini açıklamalısınız. Hepsinden önemlisi, tam adlarını, kimlik numaralarını, adreslerini veya banka bilgilerini asla kimseye vermemeleri gerektiğini bildiklerinden emin olun. 

Verileri önemlidir
Dijital çağda büyümek tüm verilerinizin çevrimiçi olması anlamına gelir. Yüz tanıma sistemleri, giyilebilir cihazlar tarafından toplanan sağlık verileri, çevrimiçi veri tabanlarında tutulan notlar ve video oyun platformlarına kaydolmak için istenen kişisel bilgiler ile çocuklar dijital dünyada yer alıyorlar. Bu verilerin nasıl kullanılabileceğini anlamaları önemlidir. Bu verilerin bilgisayar korsanları için bir gelir kaynağı olduğunu açıklayın.

Paylaşmak her zaman önemsemek değildir
Dizüstü bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar “kişisel bilgisayar” kavramına yeni anlamlar kattı. Bilgisayarlar, paylaşılmak yerine bireysel kullanıcılar tarafından kullanılmak üzere üretildi. Gençler bunu bilmeyebilir ve resim gösterirken, mobil video oyunları oynarken veya "sadece TikTok'ta bir şeyi kontrol ederken" cihazlarını arkadaşlarıyla paylaşmaya eğilimli olabilir. Cihazlarını tanımadıkları birine asla ödünç vermemelerini hatırlatın. 

Yabancılara karşı dikkatli olmak
Ebeveynlerin ve eğitimcilerin kaçınmaması gereken bir konu da “yabancı tehlikesidir”. Çocuklara bir yabancının arabasına binmemelerini söylemenin yanı sıra, internetin sadece yabancılarla dolu büyük bir halka açık yer olduğunu da hatırlatın. En kötü senaryoyu varsayarak ne olabileceğini ve herhangi bir zararın nasıl önlenebileceğini açıklayın. 

 Çocuklarınız internette, bilgisayarların arkasına gizlenmiş kötü niyetli insanların bulunabileceğini bilmelidir. Çocuklar ne kadar çok bilgi paylaşırsa, potansiyel zarar da o kadar büyük olur; başka bir deyişle, kötü amaçlı yetişkinlerin güvenlerini ve dostluklarını kazanabilmeleri ve daha sonra bu güveni kötüye veya başka bir şekilde onlara karşı kullanabilme olasılığı o kadar yüksektir. Çocuklara tanımadıkları insanların yanı sıra tanıdıkları insanlara karşı da dikkatli olmayı öğretin. Siber zorbalık ve güven kazanma gibi kavramların anlamlarını ve yabancıların sahte arkadaşlıklar kurmak ve gençleri kişisel veri ve hatta cinsel içerik paylaşmaları için nasıl kandırmaya çalıştıklarını ve bunun göz korkutma, korku ve potansiyel fiziksel zararla sonuçlanabileceğini açıklayın.

 
Haluk Levent’i delirten olay: Kansız, ahlak yoksunu
 
Ekran süresi çocuğun zekasını etkiliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Google bir uygulamanın daha fişini çekiyor
Google, 2019 yılının Kasım ayında hizmete sunduğu 'Stadia' isimli bulut ...
Yeni çıkan iPhone 14'te sorunlar bitmiyor: Şikayetler çığ gibi!
Apple'ın eylül ayı başında tanıttığı iPhone 14 serisinin sorunlar yumağı ...
Instagram’dan ‘hikayeler’ kısmına yeni özellik
Instagram, kullanıcılarının uygulamayı daha pratik şekilde kullanabilmesi ...
 
YouTube, Shorts'a yeni özellik eklendi!
TikTok'la rekabette olan YouTube, Shorts'a yeni bir özellik eklediğini ...
İzmir'de baba dehşeti... Serseri kurşun toruna!
İzmir'in Buca ilçesinde kızının evini pompalı tüfekle basan H.K. (51), ...
Musk: Twitter'ı TikTok gibi eğlenceli ve bilgilendirici yapmak istiyorum
Dünyanın en zengin insanlarından Elon Musk, henüz resmi olarak satın almadığı ...
 
WhatsApp üyelik modeline geçiyor
Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, uzun süredir test ...
Instagram hesaplarını telif tuzağıyla ele geçiriyorlar
Gerçek süsü verilmiş sahte telif hakkı ihlali şikayetleri, Instagram kullanıcılarının ...
Türkiye dünya ortalamasının üzerinde
2021 verilerine göre Türkiye’de günlük sosyal medyada harcanan süre 2 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva