HABERLER>OTOMOBİL
8 Haziran 2021 Salı - 14:07

Çip krizinde yeni gelişme: Bosch otomobil çipi üretecek

Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçisi Bosch Almanya’da otomobiller için 1 milyar euro yatırımla çip üretim fabrikası kurdu. Amaç Avrupa otomotiv sektörünü dışa bağımlı olmaktan kurtarmak.

Çip krizinde yeni gelişme: Bosch otomobil çipi üretecek

Teknoloji Grubu Bosch, Avrupa otomotiv endüstrisini olumsuz etkileyen otomobil belleği (çip) krizi sürecinde Almanya'nın Dresden kentinde 1 milyar euroyla tarihinin en büyük yatırımını yapıyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager Pazartesi günü yaptığı açıklamada, teknolojinin son özellikleriyle donatılmış böylesi bir fabrikanın "İnovasyonun beşiği olan Avrupa'nın rekabet gücünü artırmaya yardımcı olacağını" söyledi.

Pandemi nedeniyle dijital olarak gerçekleştirilen açılış töreninde Almanya Başbakanı Angela Merkel de bir konuşma yaptı. Merkel yerel yarı iletken sanayisinin "Almanya ve Avrupa'yı krize karşı daha dayanıklı yapmakla kalmayacak aynı zamanda büyüme için yeni fırsatlar sunacak" dedi.

Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Volkmar Denner, "Bu yeni fabrika ile Bosch, Almanya‘nın yüksek teknoloji üretebileceğini bir kez daha gösteriyor" dedi. Denner, yarı iletken özelliğe sahip belleklerin üretiminde yapay zeka kullanılarak üretimin yeni bir aşamaya yükseltildiğini kaydetti.

Yılın ilk günlerinden itibaren bellek ithalatında yaşanan sıkıntılar Avrupa otomobil endüstrisinin Asya'daki seri çip üreticilerine büyük ölçüde bağımlı olduğunu ortaya koydu.

Bu nedenle Avrupa Birliği 2030 yılına kadar dünya çapında otomobil çipi üretimindeki payını iki katına çıkarmayı hedefliyor.

Ancak üretim tesisi inşasında Bosch'un katettiği süreç gözönüne alındığında fabrikanın kurulması ve ve üretime başlanmasının uzun bir süre aldığı görülüyor.

TARİHİNİN EN BÜYÜK YATIRIMINI YAPTI
Stuttgart merkezli vakıf grubu Bosch, 200 milyon eurosu kamu fonundan olmak üzere tarihindeki en büyük yatırımı yaparak bir milyar 200 milyon euroya mal olacak projeye dört yıl önce başladı. Bu yılın Temmuz ayında elektronik aletler, Eylül ayında ise otomobil endüstrisine yönelik bellek üretimine başlanacak. Ancak bu tesiste üretilecek çipler, şu anda piyasada eksik olan standart belleklerden farklı özelliklere sahip olacak.

Bosch Genel Müdürü Harald Kröger, buna rağmen üretilecek çiplerin piyasada rahatlama sağlayacağını söyledi. Kröger, otomobil endüstrisinin gelecek yıla kadar üretim kesintileriyle karşı karşıya kalabileceğini öngördüklerini belirterek, krizden sonra otomobil endüstrisinin satın alma politikasını değiştirmesi gerektiğini dile getirdi. Kröger sektörün sadece ihtiyacını dillendirmemesi, ihtiyaca göre bağlayıcı olarak siparişlerini vermesi gerektiğini vurguladı.

Şirket yönetimi, yarı iletkenlerin özellikle otomotiv endüstrisinde bir büyüme alanı olduğu için milyarlarca dolarlık yatırımın yerinde olduğunu düşünüyor. Dünyanın en büyük otomobil tedarikçisi olan Bosch, 1970'ten beri yarı iletken üreten tek şirket olduğunu iddia ediyor.
Strategy Analytics uzmanlarına göre ise Bosch bu alanda altıncı en büyük tedarikçi konumunda. Alman rakibi Infineon yüzde 13 pazar payı ile birinci konumda.

Bosch, iki yıl içinde bir otomobile ortalama 600 euro değerinde mikroelektronik aksam yerleştirileceği tahmininde bulunuyor. Bu, 25 yıl öncesine göre beş kat daha fazla mikroelektronik kullanımı anlamına geliyor.

Özellikle sürücü yardımı, bilgi-eğlence ve elektrikli güç sistemlerinde daha fazla mikro elektroniğin kullanılması öngörülüyor.

Dresden'de faaliyet gösterecek fabrikada başlangıçta 250 eleman istihdam edilecek. Uzun vadede bu sayının 700'e çıkarılması hedefleniyor. (DW)

 
Kemalpaşa'nın kütüphanesi açılışa hazır
 
'Sevgilisi dolandırıcı' iddialarına Şeyma'dan yanıt!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EnTaksi İzmir örnek oldu
Ulaşım sektöründe gözler, esnaf-kamu işbirliği eseri ‘EnTaksi İzmir’in ...
'Çip kıtlığı birkaç yıl daha sürebilir'
Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Intel'den krize ilişkin yeni bir ...
3 gün içinde zorunlu ekspertiz raporu!
Ticaret Bakanlığı, 2. el oto satışında ekspertiz raporunun, satıştan önceki ...
 
Toyota iki üretim hattını durduruyor
Japon otomobil üreticisi Toyota Motor, küresel yarı iletken çip tedarik ...
İkinci elde eskiye dönüş sinyali
Tam kapanma sürecinde galerilerin de kapalı olduğunu belirten İzmir Otokent ...
Çip krizi sürüyor: 'Büyük risklerle karşı karşıyayız'
Japon otomobil üreticisi Nissan, Mart 2022'de sona erecek 2021 mali yılında ...
 
İkinci el otomobilde yükseliş bekleniyor
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay ...
TOGG: Yatırım fırsatı duyurularının gerçekliği yok
TOGG, çeşitli sosyal medya mecralarında TOGG'un hisse senetlerini sattığını ...
Ford, o fabrikasında da üretimi durdurdu!
ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, küresel düzeyde devam eden yarı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva