HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Kasım 2022 Cuma - 15:46

Çiğli'de öldürülen kadınlar için zeytin dikildi

Çiğli Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 2022 yılında yaşamdan koparılan kadınlar anısına “Zeytin Fidanı Dikme” etkinliği düzenledi.

Çiğli de öldürülen kadınlar için zeytin dikildi

Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik hayata geçirdiği hizmet ve projelerle adından sıkça söz ettiren Çiğli Belediyesi, farkındalık yaratacak anlamlı bir etkinliğe daha imza attı. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlediği Zeytin Fidanı Dikme etkinliğine CHP İzmir İl Başkan Yardımcıları Fulya Alçay, Hüseyin Kızılkaya, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan,İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve  Hukuk Araştırma Merkezi Üyesi Av. Figen Özer Bayder, İzmir Tabip Odası Kadın ve Kadın Sağlığı Komisyon Üyesi Gülden Aykanat,İzmir Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Mehlika Gökmen, kadın hakları mücadelesi veren sivil toplum kuruluşları ve dernekler, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda kadın vatandaş katılım gösterdi. Atatürk Mahallesi’nde belirlenen alana 2022 yılında uğradığı şiddet sonucu yaşamını yitiren 346 kadın anısına zeytin fidanı dikildi.

GÜMRÜKÇÜ: EŞİT HİZMET ANLAYIŞIYLA 26 MAHALLEMİZDE ÇALIŞIYORUZ
Kadınların toplumsal hayatın her alanında güçlü bir şekilde yer alması gerektiğini belirten Başkan Utku Gümrükçü, “Atatürk’ü anlamış, Cumhuriyeti içselleştirmiş bireyler olarak Çiğlimizin tüm mahallelerine daha nitelikli hizmet sunmak için kendimizle yarışıyoruz. Bugün Atatürk Mahallesi’ndeyiz. Mahalleler arasındaki eşitsizlikleri düzeltmek ve Atatürk Mahallesi’nin adına yaraşır bir mahalle olsun diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Atatürk Mahallesi bizim için çok değerli. Uzun yıllar hizmet alamamış olmaktan dolayı şikayetleri olan bir mahalleydi. Göreve geldiğimiz üç buçuk yıldır buradaki güzel yürekli insanlara hizmeti bir borç bildik ve birçok hizmet ürettik” ifadelerini kullandı.

'ÇİĞLİ'DE KADININ ADI VE GÜCÜ VAR'
Ülkenin en önemli sorunlarının başında gelen kadına yönelik şiddet olaylarına Çiğli’den bir ışık yaktıklarını vurgulayan Başkan Gümrükçü, “Öncelikle törene katılan herkese teşekkür ediyorum. Yağmurlu ve soğuk günde yüreklerimizi ısıttılar.Az önce Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu telefonla aradı. Çiğli’nin siz yürekli kadınlarına selamlarını iletti. Yazar Duygu Asena'nın kaleme aldığı 'Kadının Adı Yok' isimli çok güzel bir kitap var. Kadınların toplumsal hayatın her alanında maruz kaldığı sınıf ve cinsiyet temelli eşitsizlikleri anlatıyor. Bizde Çiğli’de kadının adı ve gücü var demek, bunu toplumumuza benimsetmek için kadın hakları mücadelesi veren STK’lar ile bu eşitsizlikleri gidermek içinmücadelemizi sürdürüyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bu eşitsizliklere Çiğli’den bir ışık yakmak istedik. 2022 yılında uğradığı şiddet olayları sebebiyle yaşamını yitiren 346 kadın anısına zeytin fidanları diktik. Yaşamını yitiren kadınlar anısına diktiğimiz bu fidanlar ve isimlerini verdiğimiz parklar ile hatırlarını yaşatacağız. Kadına yönelik şiddet olaylarını yalnızca Türkiye özelinde değil tüm dünyada ele almak gerekiyor. Her yıl milyonlarca kadın yapmadan koparılıyor. Çiğli Belediyesi olarak buna alışmayacağız, susmayacağız. Mücadelemizi tüm kadınların kendisini mutlu, huzurlu ve güvenli hissedene kadar sürdüreceğiz. Umarım etkinliğimiz ülkemizde bir farkındalığa vesile olur” diye konuştu.

GÜLDEN AYKANAT: SON 20 YILDA 7 BİN KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu vurgulayan İzmir Tabip Odası Kadın ve Kadın Sağlığı Komisyon Üyesi Gülden Aykanat, “Zeytin ağacı yaşam demektir. İlk hayatı temsil eder. Küresel Cinsiyet Eşitliği raporunda yer alan 146 ülke arasında biz 124. sıradayız. Öldürülen 349 kadının şüpheli ölümlerinin üstünün hızlıca kapatılması ve iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden sayıları 100’e yaklaşan kadınların ölümünün bu kadar kolay açıklanması sorunun çözümüne vurulmuş en büyük darbedir. Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir. Son 20 yılda 7 binden fazla kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşadığımız gerçeği de tokat gibi çarpıyor suratımıza. Bugün yan yana durabilme becerisini ve nice 25 Kasım’larda beraber olabilmek için sizlere Tanrıça Athena gibi zeytin dalı uzatıyorum. Yaşasın kadın dayanışması” dedi.

ÖZER BAYDER: TEK ÇÖZÜM YASALARIN UYGULANMASI
Törende konuşan İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırma Merkezi Üyesi Av. Figen Özer Bayder, “Gün geçmiyor ki katledilen bir kadın haberine uyanmayalım. Kimisi eşi, kimisi sevgilisi, kimisi nişanlısı, kimisi sadece ‘yapabiliyordum bu nedenle yaptım’ diyen bir yabancı tarafından şiddete maruz kalıyor. Evet, kadın ölüyor, ölüyor ama kurtuluyor mu? Hayır, faili yargılamada biz gene kadını sorgulayarak devam ediyoruz. Yasalar uygulanmalı, tek çözüm bu. Kadına karşı şiddet bir insanlık suçu o zaman bununla mücadele ve bunu ortadan kaldırmak devletin görevidir. O zaman diyoruz ki İstanbul Sözleşmesi konusunda yapılan yanlıştan derhal dönülmelidir” ifadelerini kullandı.

GÖKMEN: UMARIM TEKRAR O İMZAYI ATARIZ
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Mehlika Gökmen, “Çiğli Belediyesi ve Gazeteciler Cemiyeti olarak ‘Nar Projesi’ni hayata geçirdik. Çiğli Belediyesi bu anlamada bizim çok önemli bir paydaşımız. Bunun en önemi ayağı medya mensuplarının eğitilmesiydi. Çünkü medyada şiddet dili hepimizi tüm medya takipçisi olan herkesi yakından ilgilendiren bir sorun. Bu anlamda eğitimler verdik ve vermeye devam ediyoruz. Kadına şiddet meselesi ne yazık ki sadece bugünün konusu değil, tarih boyunca kadına şiddet ve baskı hep bir şekilde süre gelmiş. Kadınlar her zaman mücadele etmeye beraber olmaya çabalıyorlar ama eril irade ile karşı karşıyalar ve umarım İstanbul Sözleşmesine tekrar o imzayı atarız” diye konuştu.

VELİ ABA: BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Törende Atatürk Mahallesi’ne gerçekleştirilen yatırımlar için Başkan Utku Gümrükçü’ye teşekkür eden Atatürk Mahallesi Muhtarı Veli Aba, “Toplumumuzun en önemli sorunlarının başında gelen kadına yönelik şiddetle mücadeleye farkındalık katmak için mahallemize 600’e yakın fidan diktik. Umarım bu şiddet olayları en kısa sürede tamamen sona erer. Mahallemizin ihtiyaçları ve sorunları doğrultusunda bugüne kadar birçok yatırım gerçekleştirildi. Hali halihazırda İzmir’in en güzel parklarından birinin yapımına mahallemizde devam ediliyor. Tümü hizmetler adına Belediye Başkanımız Sayın Utku Gümrükçü’ye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 
Twitter’da renkli onay rozeti: Mavi, gri, altın
 
Doğanlar Apartmanı davasında bir sanığa şartlı tahliye!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye-İş'ten Gaziemir'de '10 taksit' protestosu!
Belediye İş Sendikası, mahkemenin işe iade kararı verdiği Sendika Yöneticisi ...
Bornova'nın acı kaybı!
Bornova Belediyesi’nde yapı kontrol müdürü olarak çalışan Yümlü Serçek ...
İzmir’de Kar Sesi sergisi açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cenap Börühan’ın “İzmir’de Kar ...
 
Revize planlar askıda... Bayraklı'nın çehresi değişecek!
Bayraklı ilçesinde Adalet ve Manavkuyu mahallelerini içine alan 80 hektarlık ...
Şiddete belediye kalkanı... Bayraklı'da 'mor' dayanışma
Kadınlara yönelik sosyal projelerle adından söz ettiren Bayraklı Belediyesi, ...
IF Wedding Fashion İzmir podyumlarında yeni bir yıldız doğdu
Geleceğin modasına genç tasarımcılar ile yön veren IF Wedding Fashion ...
 
Eşrefpaşa Hastanesi diş hekiminden uyarı: 6 ayda bir periyodik kontrol şart!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diş Hekimi Sırma Karaer,  ...
Menemen'de çok 'özel' düğün
Menemen’de yaşayan özel gereksinimli genç kızın düğün hayali gerçek oldu. ...
UNESCO'dan Büyükşehir ve TARKEM'e tam not!
Tarihi Liman Kenti'nin tanınırlığını arttırmak amacıyla çalışmalarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva