HABERLER>EKONOMİ
19 Ağustos 2022 Cuma - 08:29

Çiftçiye sıfır faizli 'elektrik borcu' ödeme kredisi

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı “Tarımsal Üretimde Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar” da değişiklik yapılarak tarımsal sulama elektrik faturalarını ödeyemeyen çiftçi ve birliklere 10 milyon liraya kadar sıfır faizli kredi kullanma olanağı getirildi.

Çiftçiye sıfır faizli  elektrik borcu  ödeme kredisi

Karar kapsamında yalnızca ruhsatlı kuyulardan ve diğer kaynaklardan su çıkarmak ve bu suyu üyelerine dağıtmak amacıyla tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapacakları güneş enerjisi sistemlerine ilişkin yatırımlara ve tarımsal elektrik bedeli ödemelerine münhasır olmak üzere 8/3/2011 tarihli ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren sulama birliklerine yüzde 100 faiz indirimli yani sıfır faizle 10 milyon liraya kadar kredi kullandırılacak.

Krediden kimler yararlanacak?
Resmi Gazete’nin 18 Ağustos 2022 tarihli sayısında yayımlanan karara göre; 1163 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama kooperatifleri ve 6172 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama birlikleri ile gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin tarımsal elektrik tarifesine tabi elektrik fatura ödemeleri, üretim konusu ayrımı yapılmaksızın, Tarımsal Elektrik Bedeli başlığında değerlendirilecek. Sulama kooperatifi ve sulama birlikleri ile gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin birikmiş/normal ödeme günü geçmiş/ödenmemiş/ taksitlendirilmiş tarımsal elektrik borçları ile ilgili ödemeleri de bu kapsamda değerlendirilecek.

Yeni faturalar için kredi verilecek mi? Karara göre, Tarımsal Elektrik Bedeli başlığından yararlanmak isteyen sulama kooperatifleri ve sulama birlikleri ile gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin yeni faturalarını ödemek amacıyla bu krediden yararlanabilmesi için birikmiş/normal ödeme günü geçmiş/ ödenmemiş taksitlendirilmemiş tarımsal elektrik borcunun bulunmaması ve taksitlendirilerek ödenen/ödenecek borçları varsa bununla ilgili gecikmiş taksitinin bulunmaması gerekiyor.

Uygulama ne zaman başlayacak?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek bu karar, yayımlandığı 18 Ağustos 2022’den itibaren kullandırılacak kredilere uygulanmak üzere bu tarihten itibaren yürürlüğe girdi.

Bakan Nebati ve Kirişci’den, “üreticiye hayırlı olsun” mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu düzenlemeye ilişkin paylaşımda bulundu. Enerji girdi fi yatlarının üretici üzerindeki yükünün bilincinde olduklarını vurgulayan Nebati, şunları kaydetti: “Çiftçimizin maliyeti, tarladaki enflasyona, tarladaki enflasyon ise sofraya yansıyor. Tarladan tüketiciye uzanan bu süreçte önemli bir destek devreye giriyor. Tarımsal sulama birliklerimiz ve tarımsal üreticilerimizin kullandıkları tarımsal elektrik bedelinin tamamı, 10 milyon liraya kadar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile kullandırılabilecek şekilde, sıfır faizli kredi kapsamına alındı. Çiftçimizin, üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” Kirişci de Twitter hesabından düzenlemeye ilişkin, “Tüm üreticilerimize hayırlı, uğurlu olsun.” paylaşımını yaptı. (DÜNYA)

 
Mehmet KARABEL yazdı... Teşekkürler Başkan Baba!
 
İzmir'de tüm komuta kademesi değişti... Ege Ordu Komutanı belli oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa günü rekorla tamamladı
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 40,01 puan artış kaydederken, toplam ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), merakla beklenen faiz kararını ...
Uluslararası yatırım pozisyonu verileri yayımlandı
Türkiye'nin haziran sonu itibarıyla yurt dışı varlıkları 281 milyar dolar, ...
 
İhracatçıya verilecek destekler belirlendi
İhracatın sürdürülebilir artışının sağlanması için şirketlerin ihracata ...
Krizin ‘borç’ hali… Batık kent İzmir!
Ekonomik krize karşı ayakta kalmaya çalışan vatandaşların bankalara olan ...
İşe devamsızlıkta tazminata dikkat!
İşe devamsızlık yapanlar, devamsızlığın sebebine göre tazminatlı veya ...
 
Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı sürüyor
Türkiye'nin girişimleri sonucu Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı sürüyor. Son ...
EYT’lilerin başkanı tarih verdi: Hiç olmadığımız kadar umutluyuz
İzmir EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Doğan Türker, Çalışma ve ...
Bidon bidon yağ alıyorlar... Market değil sınır kapısı!
Türk Lirası, Gürcistan larisi karşısında değer kaybedince Gürcüler, Sarp ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva