HABERLER>EKONOMİ
8 Nisan 2021 Perşembe - 12:14

Çiftçi örgütlerinden hobi bahçesi tepkisi: Yıkın geçin!

Ağır cezalara rağmen önüne geçilemeyen hobi bahçesi uygulamasına tepki veren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, "En az 5 dönümlük bir yere, tabanı 75 metrekareyi geçmeyecek şekilde bir bağevine yasal  izin var. Fakat bu kurala uyulmuyor. Cezalara rağmen hobi bahçeleri artıyor" dedi. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da hobi bahçeleriyle yeni köy gibi yerleşimler oluştuğuna dikkat çekti. 

Çiftçi örgütlerinden hobi bahçesi tepkisi: Yıkın geçin!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Son yıllarda sayıları hızla artan hobi bahçeleri, artık huzur yerine sıkıntı veriyor. Hem verimli tarım alanları talan ediliyor, hem görüntü kirliliği ve kontrolsüz yapılaşma yaşanıyor, hem de uygulanan cezalara rağmen hobi bahçeleri akımının önüne geçilemiyor. Yıkım aşamasına gelindiğinde mahkemelerin yıkımı engellemek için sık sık yürütmeyi durdurma kararı vermesi, hobi bahçelerinin yasal bir zemininin bulunmaması, sıkıntıları ve gelecekle ilgili kaygıları artırıyor.

5 DÖNÜM ARAZİYE 75 METREKARE TABANLI BİR EVE ŞARTLI İZİN VAR
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, hobi bahçelerindeki sıkıntının artık dayanılmaz boyutlara geldiğine dikkat çekerek, "Bir tarlayı bölük pörçük yapıp hobi bahçeleri açmak bir suç" dedi. Hobi bahçeleriyle ilgili yasal bir düzenleme olmadığını, ancak Toprak Koruma Kanunu'nuna göre, tarım arazisinde nasıl bir yapılaşma olacağının çok net biçimde açıklandığını belirten Başkan Türk, "Dikili bir tarım arazisine bir konteyner koyacaksanız veya bir yapı inşa edecekseniz, o arazinin en az 5 dönüm olması gerekiyor. Buna niçin veriliyor? Çiftçinin, işini yaparken konaklayacağı, alet edevatını koyacağı, taban alanı 75 metrekareyi geçmeyecek şekilde iki katlı bir bağevi  yapmasına izin veriliyor. 20 dönüm arazi de olsa, oradaki yapılaşma 75 metrekareyi geçemez" açıklamasında bulundu.

HOBİ BAHÇELERİ, MAALESEF SAHİPSİZ BİR KONU
İzmir'in dört bir yanında hisseli satışlarla insanların hobi bahçesine sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dikili tarım arazisi değilse, o evi, ancak araziniz en az 20 dönümse yapabilirsiniz. Bu tür tarım alanlarında hisseli satış yapılması yasak. 500 metrekaresini istiyorum, deseniz, alamazsınız. Hobi bahçeleri, sahipsiz bir konu. Sonuçta hepsi yıkılacak. Toprak Koruma Kanunu, geçtiğimiz kasım ayında güncellendi. Yeni yasayla büyük cezalar getirildi, yaptırımlar uygulanıyor. Her metrekare için 10 lira ceza kesiliyor. Hobi bahçeleriyle ilgili yasal düzenlemenin acilen hazırlanması ve yürürlüğe konması gerekiyor. Başka çare yok."

ORAY: KOOPERATİF KURUP ELEKTRİK ABONELİĞİ BİLE ALIYORLAR
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, hobi bahçeleriyle ilgili tepkisini ve beklentilerini şu sözlerle dile getirdi:

"Menderes'ten sonra en çok hobi bahçesinin olduğu yer, Kemalpaşa. Sayıları her geçen gün çoğalıyor. Dilimiz döndüğünce anlatıyoruz ama önüne geçemiyoruz. Bornova depreminden sonra daha da arttı. Sınır ilçemiz Bornova'da oturanlar, Bayraklı'da yaşayanlar, 30 Ekim depreminden sonra Yukarı Kızılca, Damlacık, Ulucak gibi yerlerde aldıkları hobi bahçelerine yerleşti. Alanın etrafını tel örgüyle çeviriyor, evini yapıyor, burada yaşıyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger Kemalpaşa'ya geldiğinde, bu sıkıntıyı anlattık. İlçe Tarım, cezalar kesti, yıkım kararları alındı. Kaymakamlığın yıkım kararını, belediyeler yerine getirmek zorunda, kanun gereği... Verimli kiraz bahçeleri, hobi bahçelerine dönüştürüldü. İmarlı pek çok arsa varken, tarım alanına neden ev yapıyorsunuz?!

10 dekarlık arazi için yapı kooperatifi kurulduğunu, tarımsal elektrik aboneliği alındığını, ardından sondajla su çıkarıldığını anlatan Başkan Bülent Oray, "Araziyi bölüp bölüp satıyorlar. Bazı yerlerde villa yapanlar var. Birileri araya sokuluyor, oraların yıkımı engelleniyor. Bakanlık, bu sorunu artık masaya koymalı ve çözüme kavuşturmalı. "

MENDERES'TE 300 HANELİK KÖY MEYDANA GELDİ
Menderes'teki durumu anlatan bir üretici de, hobi bahçelerinde yerleşik hayat yaşayanların neredeyse 300 hanelik bir köy oluşturduğuna dikkat çekti.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, "Hobi bahçelerindeki yapılaşmaların tamamı yıkılacak" dediğini hatırlatan Menderesli üretici, "Fakat ilçe belediyeleri, hedef olmamak için yıkıma pek yanaşmıyor. Zaten mahkemeler de yıkımı durdurmak amacıyla yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Bu ikilemde Menderes'in hobi bahçelerinden kurtulması imkansız. Mesela Çileme köyünde neredeyse 300 hanelik bir köy oluştu, hobi bahçelerinden... Pandeminin de etkisiyle hobi bahçeleri ve o bahçelerdeki yapılar çok büyük bir hızla devam ediyor" dedi.

 
Türkiye'den 95 ülkeye 5 milyon dolarlık çay ihracatı
 
Başkan Semih Girgin açıkladı: Kemeraltı'na psikolog girecek!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özgür 9 Nisan 2021 Cuma 11:48

Koca koca fabrikaları, verimli arazilerde imar verilirken hiç böyle yaygara yapmıyorsunuz.

Yorumu oyla      2      3  
bucalı 8 Nisan 2021 Perşembe 19:04

Fabrikalar hobi bahçelerinden daha iyi hobi bahçesi dediğiniz yerler ne işe yarar...üretim şart. .

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 8 Nisan 2021 Perşembe 16:00

yıkılması şart...

Yorumu oyla      3      3  
Komedi 8 Nisan 2021 Perşembe 14:35

Halbuki Türkiye'de imar affı diye bir şey yok.

Yorumu oyla      2      3  
izmir li 8 Nisan 2021 Perşembe 13:42

Kemalpaşa nın uydu görüntüsünü açıp baktınız mı hiç fabrikalar tarım arazilerini nasıl yutmuş bülent oray bey.

Yorumu oyla      2      3  
izmir li 8 Nisan 2021 Perşembe 13:39

Kemalpaşa da o kadar kiraz bahçeleri fabrika oldu,sanayi yapıldı neden ses çıkarmadın Bülent Oray sanayi nedeni ile kiraz yetişmiyor neden ses çıkartmıyorsunuz.Ama tabi kiraz bahçelerini sanayicilere milyon bedellerle satmak daha tatlı geliyor değilmi.Göletin etrafındaki villalar halen yapılıyor neden engellemeye çalışmıyorsunuz.Yatacak yeriniz yokta böyle ufak meselerle başka şeyleri aradan çıkarıyorsunuz.

Yorumu oyla      2      3  
KSKLİ 8 Nisan 2021 Perşembe 12:37

Köylülerin kentlilerden intikamı gibi. Tarlası para etmeyen çiftçi 10 TL lik araziyi 100 TL ye bunlara sattı. Alanlara buraya villa dikersin havuz yaptırırsınız ilerde prim yapar devlet imar affı çıkarır diye şehirlide bu hayalleri yuttu. Geçmiş olsun.

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBB, TLREF çalışmalarının sürdürüldüğünü duyurdu
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), uluslararası standartlarla uyumlu olarak ...
SGK'dan yeni ahlak ve iyi niyet kodları
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan çalışanların ...
Kamu alacaklarında tahsil usullerinde değişiklik
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
 
Bakan Elvan G-20 Bakanlar Toplantısı'na katıldı
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, G-20 Bakanlar Toplantısı'na katıldığını ...
Muhtar isyan etti… İzmir’de ‘çakma çiftçiler'in ‘izin’ oyunu!
Buca'nın Kırklar köyü sakinleri, hobi bahçesi veya 1 dönümden az arazileri ...
'Faizsiz konut ve taşıt' düzenlemesi yayımlandı
Konut ve taşıt finansman şirketlerinin çalışma esaslarını belirleyen tasarruf ...
 
İzmir'de pide fiyatları belli oldu: Zam yok, gramaj düştü!
İzmir’de 250 gram pide 3 liradan satılacak. Geçtiğimiz yıl 300 gram olan pide 3 TL'den satılmıştı.
İncirliova deve sucuğuna coğrafi işaret tescili
Aydın'ın İncirliova ilçesinin Belediye Başkanı Aytekin Kaya, ilçede üretilen ...
e-Ticaret hacmi 226,2 milyar liraya yükseldi
Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye'de 256 bin 861 işletmenin e-ticaret faaliyetinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva