HABERLER>POLİTİKA
12 Mayıs 2021 Çarşamba - 08:40

CHP'li Sındır: İzmir zehirleniyor ama iktidarın umrunda değil!

İzmir'in kanayan yarası haline gelen Gaziemir'deki radyoaktif atık dolu arazi ve Aliaüa'da sökümü yapılması planlanan Nae Sao Paulo Gemisi hakkında konuşan CHP İzmir Milletvekili Sındır, “Nükleer atıklar İzmir'in göbeğinde hiçbir şey yokmuş gibi duruyor, insanlar ölüm saçan atıklarla içi içe yaşamak zorunda bırakılıyor. 600 ton asbest ve radyoaktif madde barındıran ve hiçbir ülkenin kabul etmediği gemiye izin verilerek sökülmek için Aliağa'ya getiriliyor. Çevremizin, doğamızın, İzmirlilerin geleceği hiç umursanmadan yok ediliyor” dedi.

CHP li Sındır: İzmir zehirleniyor ama iktidarın umrunda değil!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Gaziemir’deki radyoaktif atık dolu arazinin Türkiye’nin en büyük nükleer çöplüğü haline geldiğini ve ayrıca 600 ton asbest ile birlikte toksik ve radyoaktif madde barındıran Nae Sao Paulo Gemisi’nin sökülmek için Aliağa'ya getirilmesine izin verilmesinin ise İzmir'i zehirli atıklar merkezi haline getireceğini söyledi.

“NÜKLEER ATIKLAR ÖLÜM SAÇIYOR”
Gaziemir'de 14 yıl önce ortaya çıkan tehlikeli atık ve radyoaktif maddelerin temizlenmemesinin bir izahı olamaz diyerek sözlerine başlayan Sındır, “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından 2007 yılında İzmir’in göbeğindeki bir kurşun döküm fabrikasının bahçesinde tam 100 ton nükleer atık tespit edildi. Bu tespitin üzerinden tam 14 yıl geçti. Bugün bölgede halen hiçbir güvenlik önlemi yok. Çocuklar boş arazide oyun oynuyor, aileler piknik yapıyor, koyunlar otlatılıyor, elini kolunu sallayan herkes alana girebiliyor. Ölüm saçan nükleer atıklar ve büyük miktarda ağır metaller İzmir'in göbeğinde hiçbir şey yokmuş gibi fabrika bahçesinde duruyor, insanlar ölüm saçan atıklarla içi içe yaşamak zorunda bırakılıyor. Çevremizin, doğamızın, İzmirlilerin geleceği hiç umursanmadan yok ediliyor, İzmir göz göre göre zehirleniyor. Bölgenin en kısa zamanda koruma altına alınması ve yerel ve merkezi kamu idarelerinden, üniversitelerden, meslek kuruluşlarından uzmanlar ve özellikle yerel halkın örgütlü yapılarından temsilcilerden oluşan bir komite kurularak bu meselenin ele alınması gerekiyor” dedi.

“AKLIN VE BİLİMİN IŞIĞINDA ÖNLEMLER ALINARAK KALDIRILMALI”
Nükleer atıkların olduğu bölgede yaşayan vatandaşların zehir soluduğunu ifade eden Sındır, “bölge halkının yanı sıra tüm İzmir de tehlike altında. Zehirli atıklar toprak, hava ve yeraltı sularına karışarak ölüm saçıyor. Uzmanlar radyasyon yayılımının devam ettiği uyarısını sürekli olarak yineliyor. Yağışlı havalardan sonra oksitlenen atıklar nedeniyle toprağın için için yandığı ve nükleer atıkların hala aktif olduğu ısrarla dile getiriliyor. İzmir zehirleniyor ama iktidarın umurunda değil. Çevre Mühendisleri Odamız, TMOOB İzmir İl Koordinasyon Kurulumuz, demokratik kitle örgütlerimiz, duyarlı vatandaşlarımız ve bölge halkımız yıllardır bu atıkların kaldırılması için mücadele ediyor. İktidar aklın ve bilimin ışığında önlemler alarak bu nükleer atıkları şehrin göbeğinden kaldırmalı, bertaraf etmeli. Yoksa altından kalkılamaz büyük veballerle yüzleşmek zorunda kalacaklardır” dedi.

“NAE SAO PAULO GEMİSİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!”
Nae Sao Paulo Gemisi’nin sökülmek için İzmir’e getirilmesini de sert sözlerle eleştiren Sındır, “600 ton asbest ve radyoaktif madde barındıran ve hiçbir ülkenin kabul etmediği gemiye izin verilerek sökülmek için Aliağa'ya getiriliyor. Asbest, ağır yağlar, ağır metaller ve radyoaktif maddeler barındırdığı söylenen, nükleer denemelerde kullanılan geminin sökülmek için Aliağa'mıza getirilmesine izin verilmesi İzmir'imizin zehirli atıklar merkezine dönüştürülmesi demektir. Daha önce karaya oturtulup kurallara uygun olmayan şekilde gemi sökümlerinin yapıldığını ve bu nedenle de çevreye çok miktarda asbest ve tehlikeli madde salınımı yapıldığını biliyoruz. Hiçbir ülkenin sınırlarına dahi sokmadığı bu geminin de Türkiye’de sökülmesine izin vermek halk sağlığını hiçe saymak, doğa katliamına razı olmak, ekolojik bir yıkıma sonuna kadar kapı aralamaktır. Nae Sao Paulo gemisine, Aliağa’mızı dünyanın çöplüğü haline dönüştürmenize izin vermeyeceğiz. Geleceğimizi, doğamızı yok etmenize rıza göstermeyeceğiz. Gözü dönmüş kar hırsınıza, gemiyi söken işçilerimizi, onların çocuklarını, ailelerini kurban ettirmeyeceğiz” dedi

 
Başkan Kılıç hobi bahçelerine sert çıktı: Haziran ayı gibi geliyoruz!
 
Sinovac, Türkiye'ye üretim lisansı verdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
metin 12 Mayıs 2021 Çarşamba 11:06

Sayın Vekilim haklısınız ama büyükşehir belediyesi ne yapıyor... Alsancak AKP nin imara açmak için bir kaç defa girişimde bulunduğu tekel arsasını üstelik dava ile reddedilen alanı imara açıyor ... hemde oy birliği ile başkanlar ve meclis üyelerinin hepsi elini kaldırıyor... Sen kanser diyorsun büyükşehir belediyesi 8 katlı beton bina diyor... bu nasıl bir çelişki... Sus pus iyiki odalar var. Bir daha kerhen size oy vermeyeceğim CHP...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Dün... Bugün... Yarın...
Mehmet KARABEL yazdı... Dün... Bugün... Yarın...
'19 Mayıs'ta evlerimizde İstiklal Marşı okuyacağız'
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu açıklamalarda bulundu.
MHP İzmir'den anlamlı kampanya: Otuz ilçede seferberlik!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, “İzmir’de ...
 
Menderes'te CHP'den 'CİMER' zirvesi: Neler konuşuldu?
Menderes’te Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Rüzgar’ın Başkan Mustafa ...
Başkan Yetişkin’den Lider’e ziyaret
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve CHP Seferihisar İlçe Başkanı ...
Erdoğan'dan Filistin için telefon diplomasisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Mescid-i Aksa ve Filistinlilere yönelik ...
 
Muhittin AKBEL yazdı... Kalmadı böyle kibar siyasetçi
Muhittin AKBEL yazdı... Kalmadı böyle kibar siyasetçi
CHP'li Kılıç: Salgın içeride de dışarıda da yönetilemiyor
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
CHP'li Bakan anlattı: Almanya'dan Türkiye'ye çöpün hikayesi
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’ye ithal edilen Alman çöpünün ‘yolculuğunu’ anlattı.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva