HABERLER>POLİTİKA
27 Temmuz 2019 Cumartesi - 10:09

CHP'li Sındır iktidarı uyardı: Esnafımız kırmızı alarm veriyor!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, esnafın ayakta kalabilmesi ve faaliyetlerine devam edebilmesi için TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifiyle Küçük ve orta ölçekli işletmelerin enerji, su vb girdi maliyetlerinde indirim yapılabilmesi için İl Özel İdareleri ve Belediyelere yetki verilmesini istedi.

CHP li Sındır iktidarı uyardı: Esnafımız kırmızı alarm veriyor!

Kanun teklifiyle yapılması öngörülen düzenlemede orta ve küçük işletmelerin ekonomik anlamda rahatlayacağını söyleyen Sındır, “Derinleşen ekonomik kriz koşullarında ciddi anlamda üretim, satış ve pazarlama sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlarımızın artan enerji, su, vb girdi fiyatlarındaki tarifeler nedeniyle gereğinden fazla tasarruf etme çabaları kimi zaman arzu edilmeyen insan ve çevre sağlığını tehdit eder boyutlara varabilecek durumlara da neden olabilmektedir.  Düzenlemeyle esnafımız bir yandan girdi maliyetlerinde önemli bir düşüş ile ekonomik anlamda rahat bir nefes alacak diğer yandan halk ve çevre sağlığının korunmasına katkı sağlanmış olacaktır.” dedi.

“EKONOMİMİZİN CAN DAMARI OLAN ESNAF KEPENK KAPATIYOR”
Son aylarda gerçekleştirdikleri esnaf ziyaretlerinde girdi maliyetleri nedeniyle esnafın belinin büküldüğünü ve kepenk kapattıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Sındır, “Türkiye’nin farklı noktalarında yaptığımız ziyaretler esnasında esnafın vergi ve kredi borçlarını ödeyemediğini, sattığı malın yerine yenisini koyamadığını gördük. Bugün ekonomimizin can damarı olan esnaf kepenk kapatıyor. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta fahiş zamlar yapan iktidar esnafın belini büktü. Sadece 2018 yılında 106 bin esnaf kepenk kapattı. İktidar girdi maliyetleri altında ezilen esnafın sesine kulak vermiyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, büyüme ve istihdamın artırılmasında ekonomilerde büyük önem taşıdığı unutulmamalı. Ülkemizde 1.8 milyona yakın esnaf ve işyeri bulunmaktadır. Ancak, eğer esnafımıza destek olunmaz, girdi maliyetleri aşağıya çekilmez ise işsizliğin azaltılmasında etkili bir rol teşkil eden esnaflarımız da işsizler ordusuna katılacaktır. İktidar, Meclis açılır açılmaz ivedilikle kanun teklifimizi kabul ederek esnafımıza nefes aldırmalıdır” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK ONLARA CAN SUYU OLACAKTIR”
Son 5 buçuk yılda yarım milyonun üstünde esnafın iflas ettiğine dikkat çeken Sındır, “esnafımız kırmızı alarm veriyor. Girdi maliyetlerini düşürmek esnafa can suyu olacaktır. Enerji ve su indirimi küçük ve orta ölçekli işletmelerin ayakta kalmasına büyük katkı sağlayacaktır. 2019 yılının ilk yarısında 53 bin 420 esnaf iflas etti. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre 433 esnaf daha fazla. 2015 yılında Türkiye’de toplam 97 bin 715 esnaf kepenk indirirken geçen yıl bu sayı yüzde 8 artışla 106 bin 167’ye fırladı. Durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Dışa bağımlı hale geldiğimiz bugünlerde girdi maliyetlerinin de ithalata dayalı üretim ekonomisi ve kur artışlarıyla beraber yükselmesi özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin verimliliği ile gelir - gider dengelerini çok olumsuz etkiledi. Derinleşen bu ekonomik kriz koşullarında ciddi anlamda üretim, satış ve pazarlama sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlarımızın artan enerji, su, vb girdi fiyatlarındaki tarifeler nedeniyle gereğinden fazla tasarruf etme çabaları kimi zaman arzu edilmeyen insan ve çevre sağlığını tehdit eder boyutlara varabilecek durumlara da neden olabilmektedir.  Düzenlemeyle esnafımız bir yandan girdi maliyetlerinde önemli bir düşüş ile ekonomik anlamda rahat bir nefes alacak diğer yandan  halk ve çevre sağlığının korunmasına katkı sağlanmış olacaktır.” dedi.

Milletvekili Sındır’ın, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere yapılmasını istediği kanun değişikliği şöyle: ‘İl Özel İdareleri veya Belediyeler, belde sakinlerinin sağlığını, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesini ve çevre sağlığını gözetmek ve koruyabilmek, belde ekonomisinin canlanması ve gelişimini sağlayabilmek üzere gerekli görülen durumlarda ürettikleri mal ve hizmet bedellerinde ticaret ve sanayi odaları ile esnaf ve sanatkarlar odalarına bağlı olup halk ve çevre sağlığını doğrudan ilgilendiren işletmeler için ücretsiz veya indirimli tarife uygulayabilirler.”

 
Filipinler'de depremler: 8 ölü
 
Metro ve tramvayda baykuş dönemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Bakan 'kötü muamele' iddiasını meclise taşıdı
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme ...
Türkiye'den BM'nin 'Kıbrıs' kararına tepki
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM Güvenlik ...
Erdoğan müjdeyi verdi! Bayram öncesi ödenecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yağlı tohum ve hububatta bekleyen 1 milyar 200 ...
 
CHP'den anlamlı öneri: İzmir insan hakları başkenti olsun
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, İzmir Barosu nezdinde başlatılmış ...
AK Partili Kırkpınar’dan CHP’li Beko’ya 'hizmet' cevabı
AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, ...
AK Parti’de kongre zamanı… Sürekli: Dünyanın en güçlü teşkilatlarıyız!
AK Parti İzmir İl Başkanı Sürekli, Başkent’e giderek partisinin il başkanları ...
 
AK Partili Özdağ açıkladı: Davutoğlu sahaya iniyor!
Yeni parti kurması beklenen eski Başbakan Davutoğlu’nun Türkiye turuna ...
'F-35 vermezseniz başka yerlere döneriz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan S-400 alım sürecine ilişkin 'ABD'nin ...
Lider’den Afyon kampında başkanlara net talimatlar: Akrabam olsa dinlemeyin!
CHP’nin Sandıklı’daki yerel yönetimler zirvesine İzmir’deki belediye başkanları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva