HABERLER>POLİTİKA
14 Mayıs 2021 Cuma - 14:29

CHP'li Serter’den çiftçiler günü mesajı

İzmir Milletvekili Bedri Serter, Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Serter, özellikle bir yıldan fazla süredir yaşanan pandemi sürecinde tarımın, tarımın öncü gücü ve ana unsuru çiftçilerin kıymetinin daha da iyi anlaşıldığını ancak yaşadıkları zorlukların bu süreçte bir kat daha arttığına değindi.

CHP li Serter’den çiftçiler günü mesajı

Serter, açıklamasında, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 20 yıllık iktidarında çiftçilerimiz gün yüzü görmedi, görmediği gibi her geçen gün çiftçimiz daha zor durumda, borç içinde bırakıldı. Pandemi dönemi öncesinde de kredi borçlarıyla boğuşan çiftçilerimiz, pandemi dönemiyle iyice borç batacağına sokuldu ve iktidarın bu borç batağına tek çözümü kredi vermek oldu, yani çiftçilerin borçlarını arttırmak oldu. Oysaki çiftçimizin isteği karşılıksız destekti, bırakın desteği iktidar çiftçilere köstek oldu. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim yıllardır söyleyegeldiğimiz gibi tarım politikalarını zor da kaldıkları için uygulamak zorunda kaldılar, çiftçimizin elinde kalan patates ve soğanları aldılar. Ama bunun tarım için bir çözüm olmadığını bilmek zorundayız”dedi.

“Ne yerli ne milli tarım bıraktılar”

İzmir Milletvekili Bedri Serter, yaptığı açıklamada, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında tarıma dair çıkarılan kanunların uygulanmadığına değindi. İşlenen tarim arazilerinin sürekli küçüldüğünü ve çiftçilerin tarımdan uzaklaşmak zorunda kaldığını belirten Serter, “2004-2020 yılları arasında işlenen toplam arazi miktarının 4 milyon 240 bin 115 hektar azaldığını görüyoruz. Ülkemiz 24 milyon hektar tarım arazisinden 19,5 milyon hektara düşmüş durumda, azalış oranı yüzde 18 oranında. Bunun da en temel sebebi Tarım Kanunu 21.maddenin uygulanmaması. Ne diyor bu madde, “Milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir. Oysa ki bu desteğin yüzde  0.4-%0.6 aralığında olduğu görülüyor yani AKP iktidarı 2006 yılında kendi çıkardığı kanuna kendisi uymuyor. Çiftçiye verilecek desteğin 2020 yılında 22 milyar TL olacağını söyleyen AKP iktidarının bunu 2021 yılı için sadece 23 milyar TL olarak açıklaması AKP’nin tarım sektörünün sorunlarını çözmeye niyeti olmadığını açık açık ortaya koymuştur. Mazot ve gübre giderleri başta olmak üzere sektörün pek çok gideri artarken, enflasyon almış başını gidiyorken, sektörün dövize bağlı girdi maliyetleri endeksli artarken mazot ve gübre desteği gibi en elzem desteklerin arttırılması gerekirken azaltıldığını görmek en hafif tabiriyle üzücüdür“dedi.

“Biz yeniden tarıma hayat, köylerimize can vereceğiz”

Serter, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ülke tarımı için yaptığı en büyük kötülüğün Büyükşehir yasalarında yapılan düzenlemeler olduğunu söyledi ve “2000 yılında ülkemizde belde ve köylerde yaşayan nüfus 23.8 milyonken, 2013 yılında 6.6 milyona gerilemişken bugün 6 milyonun altına inme tehlikesi yaşıyor. Nüfusun neredeyse sadece yüzde 7’si mahallelere dönüştürülen köylerde yaşıyor. Biliyoruz ki, bugün tarıma verilmeyen destekler, kötü yönetilen tarım politikası neticesinde artık kimse köylerde yaşayıp üretimin içinde olmak istemiyor. Biliyoruz ki, pek çok köyde, mahallede neredeyse 50 yaş altında kimse kalmamış durumda, şehre göç eden nüfus da işsiz, buna önlem alınmazsa tarım sektörü durma noktasına gelebilir” dedi

“AKP iktidarı ömrünü tüketmiştir”

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu ülkenin tarımına, tarımsal üretim için emek harcayan çiftçisine verecek hiçbir şeyi kalmadığına dikkat çeken Serter, “Pandemi döneminde bile halkını çiftçiyle, taze sebze ve meyveyle buluşturmama noktasına gelen bir AKP iktidarı ömrünü tüketmiştir. Artık gıda güvenliğinden ve gıda güvencesinden söz etmemin zor olduğu bugünlerde, tarımın en hayati konu olarak dünya gündemine geldiği son bir yılda gördük ki bu iktidar tarım alanında sorunları görmemekte, görmek istememektedir. Artık AKP değil ama biz, sandık önümüze gelip de iktidarı değiştirdiğimizde tarıma yeniden hayat, köylerimize can, gençlerimize istihdam şansı vereceğiz” diye konuştu.

 
TMMOB'dan yöneticilere İzmir için 'asbest' çağrısı
 
Tire Ziraat Odası'ndan çöp tesisi yorumu: Tam bir çevre katliamı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
“ Belediye Ana “ 14 Mayıs 2021 Cuma 16:33

İzmir BB kamu hizmeti olan toplu taşımada ayrımcılık yapıyor. Merkez ilçelerde 120 dk. ( Eylül 2020 ye kadar ilk binişten sonra sınırsız 90 dk. ) aktarma hakkı var. Çevre ilçe belediye otobüslerindeki aktarma hakkı ; İzmir BB meclisince 10.02.2016 tarihinde iptal edildiğinden , belediye otobüsleri dolmuş işletmesi gibi indi bindi para ödeniyor. İzmir BB köylüye böyle değer veriyor. Şehrin merkezindeki ilçelerde ( 11 ilçe ) aktarma hakkı var. İzmir çevre ilçelerindeki ( 19 ilçe ) belediyeye ait otobüslerde aktarma hakkı yok. İzmir’de toplu taşıma uygulamasında köylüye verilen değer .

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Pakdemirli'den Manisa'da online bayramlaşma ve seçim mesajı
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, video konferans yöntemiyle, ...
Bakan Soylu'dan Peker'e: Ülkene gel, adalete teslim ol
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, organize suç örgütü soruşturması kapsamında ...
CHP'li Bakan: 10 bin ton çöp aylardır Türkiye limanlarında bekliyor!
Almanya’dan Türkiye’ye binlerce ton çöp gönderildiği ancak şirketin ithal ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bayram tebriği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesaplarından vatandaşların ...
Kılıçdaroğlu bayram için patatesli börek yaptı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşiyle birlikte arefe ve bayram ...
AK Parti İzmir'den online bayram kutlaması
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çevrim içi görüşmeyle AK Parti ...
 
Cumhur BULUT yazdı... Canımızı verdik, kanımızı da vermeyelim mi?
Cumhur BULUT yazdı... Canımızı verdik, kanımızı da vermeyelim mi?
Bakan Akar duyurdu: 105 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta ...
CHP'den İzmir'den sürpriz toplantı
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Torbalı İlçe ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva