HABERLER>POLİTİKA
30 Mart 2020 Pazartesi - 20:28

CHP’li Purçu: Hayat çaresiz Romanların evine sığmıyor!

Roman mahallelerinde yüzlerce güvencesize erzak dağıtan Roman Milletvekili Özcan Purçu Koronavirüsü için ciddi uyarılarda bulundu. Roman müzisyenlerin özel bestesi Korona ile sosyal mesafeyi koruyarak oluşan kasvetli havayı dağıtmak istediklerini belirten Milletvekili Purçu, milyonlarca güvencesiz Roman ailenin salgın dönemindeki mağduriyetinin katlandığını söyledi.  

CHP’li Purçu: Hayat çaresiz Romanların evine sığmıyor!

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Roman CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu güvencesizlerin mahallelerinde aldı soluğu. Siyaset yaptığı ekip arkadaşları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleriyle birlikte gıda dağıtımı yaparak güvencesizlere güvence oldu. Mahalle Muhtarları ve STK temsilcilerinin yönlendirmelerini de dikkate alan Purçu, dağıtım sırasında sosyal mesafenin korunarak eldiven ve maske takılmasını istedi. Gıda paketinde, Çay, Zeytinyağ, Zeytin, Kuru fasulye, Bulgur, Nohut, Pirinç, Tozşeker, Kuru üzüm, Bal, Beyaz peynir, Kaşar peyniri, Tulum peyniri yeraldı.

Gıda dağıtımı sırasında Çılgın Cemal lakabı ile nam salan Cemal Yüktaşıyan özel bestesini roman müzisyenlerin eşliğinde seslendirdi. “Haydi millet Herkes evine. Koronadan korunalım bütün mahalle. Romanlar sevmez koronayı. Oynatır cümle alem dünyayı. Sende durma ellerini yıka. Evinde kal dışarı çıkma” şarkı sözleriyle vatandaşlara uyarı yapıldı.

Gün boyu Romanların sorunlarını dinleyen CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu sosyal mesafeyi koruyarak Müzisyenler Kıraathanesi ve Tepecik Mahalle Muhtarlığının önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Hamdi Akatay başta olmak üzere tanınmış müzisyenler ve camianın önde gelen isimleri programa katılarak destek verdi. Milletvekili Özcan Purçu şunları söyledi:

KORONA SALGINI TEDBİRLERİNDE YOK SAYILANLAR 
Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılmaya devam etmektedir. Salgının yayılmasını önlemek için evinde kal çağrıları ve getirilen önlemler ile birçok iş kolu üretim faaliyetlerini durdurdu. Hükümet’in salgın ile mücadelede açıkladığı ekonomik pakette ise bu güne kadar yok sayılan Romanlar ve yoksullar yine yok sayıldılar ve Hükümet tarafından yapılmayan kalıcı istihdam çalışmaları ile alınmayan tedbirler nedeniyle  “Korona” Salgın’ına yenik başladılar.

İnsanlara ‘sokağa çıkmayın’ denildi;  ülkenin yoksul kesimi ve günlük işlerden geçimini sağlayanlar için hiçbir tedbir alınmadı; bu insanların ihtiyaçlarını karşılayalım denmedi.  Mart sonu yardımların yapılacağına dair bir açıklama yapıldı, ancak o yardımlarda yapılmadı. Valilikler ve kaymakamlıklar ile yaptığımız görüşmelerden aldığımız bilgiler doğrultusunda,  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine yapılacak yardımlar Mart sonu yapılacaktı. Henüz bu yardımlar yapılmadı. Yapıldığında yeterli olacak mı? Peki ya sonrası… Belli değil…

Romanların birçoğunun günlük işlerde çalışarak geçimini sağladığı, birçoğunun ise hali hazırda işsizlikle mücadele ettiği gerçeği yaşanan salgın ile durumun ne kadar vahim olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Hükümetin bu gruplara yönelik sahaya dönük çalışmaları henüz yapılmamıştır. Bu zor günler elbette atlatılacak ama bu ülkenin güvencesiz olan grupları aç kaldıkları günleri ve alınmayan tedbirleri de unutmayacak!

Romanlar maalesef bu ülkenin en zor geçinen, düzenli geliri olmayan yoksul kesimi ama sadece Romanlar da değil ki. Bu şekilde yaşayan milyonlar var! 

Hükümetten hiçbir ümitlerinin kalmadığını dile getiren Romanlar için hükümetin almadığı tedbirleri tüm CHP’li Belediyeler sağlamaya çalışıyor.

ROMANLAR KORONA SALGININA KARŞI ÇARESİZ; HAYAT ONLARIN EVİNE SIĞMIYOR
İzmir Milletvekili olarak Milletvekili olduğum günden bu güne, Romanların sorunlarını yasama çalışmalarımda sürekli dile getirdim. Romanların, yaşanabilecek bu gibi olumsuzluklardan etkilenmemesi için alınması gereken kalıcı tedbirleri ve çözüm önerilerimi zaman zaman Hükümete ilettim. Ne yazık ki bu süreçte Hükümetin bu güne kadar üretmediği kalıcı çözümler ve almadığı tedbirler sonucunda, bugün Roman vatandaşlarımız için çok ağır olmuştur. 

İşsizlik oranının % 96’larda olduğu Romanların büyük bir bölümü de, ekmek parası için her türlü riski göre göze alarak Türkiye genelinde 6 milyon kişinin geçimini sağladığı sokaklarda, güvencesiz, korumasız ve güvensiz işlerde çalışmaktadırlar. Bunların başında:

•    Sokak ekonomisinden geçinen seyyar çiçekçi, kağıt toplayıcı, hurdacı ve işportacılık yapanlar
•    Sosyal güvencesi olmadan çalışanlar
•    Müzisyenler
•    Sepetçilik ve mevsimlik işçilik yapanlar
•    Gündelikçi çalışanlar  
•    Bu süreçte kapatılan veya hiç açılmayacak işyerlerinden çıkan atıkları toplayarak geçimlerini sağlayanlar
•    Sabit Çiçek satanlar 
•    Büfecilik yapanlar
•    Sebze-meyve satanlar 
•    İkinci el, eski eşyaları pazarlayanlar
•    Ayakkabı boyacıları ve daha birçok sayabileceğimiz günlük işlerde çalışan gruplar bugün işsiz kaldı.

YOKSULLARA HÜKÜMETTEN ÇARE YOK
Bu gruplar Hükümetin daha önceden almadığı tedbirler nedeniyle CORONA VİRÜS karşısında da çaresiz kaldı. 

Geçimlerini günlük kazançları ile sağladıkları için birikim yapmaları mümkün olmayan bu grupların içinde, mekânlar kapalı olduğu için müzisyenler başta olmak üzere tüm günlük çalışanlar artık para kazanamıyorlar. Yeterli gıdaya ulaşamıyorlar, ısınamıyorlar, beslenemiyorlar, elektrik, doğalgaz, telefon faturalarını ödeyemiyorlar… Gelecek için bir yol haritaları ise hiç yok…

Romanların İstihdam, Sağlık, Eğitim ve Barınma sorunu dün de bugün de aynıdır. Hükümetin yapmış olduğu Roman açılımına yönelik çalışmalarından somut hiçbir sonuç çıkmamıştır. Yine Romanlar işsiz; sağlığa ve eğitime ulaşımda eşit haklara sahip değil; istihdam sorunu ise en büyük çaresizlik olarak devam etmektedir.  Yapılan Sosyal Yardımlar ile övünen bir Hükümet ile karşı karşıyayken, ülkede çıkan ilk büyük krizde bu yardımların da nasıl yönetilemediğini ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmasındaki aksaklıkları korona virüs ile mücadeledeki başarısızlıklarında gördük.  

HAKLARDA EŞİTSİZ OLAN ROMANLAR SALGINDA DA EŞİTSİZ
Romanlar yardımlarla hayatını idame ettiren bir toplum olmak istemiyor. Eşit vatandaşlık haklarına ulaşmak istiyor. Eşit haklara ulaşımdaki sorunlar çözülmediği için bugün yaşanan salgın krizinde en çok etkilenen grup yine Romanlar olmuştur. Hükümetin artık dezavantajlı gruplara yönelik kalıcı çözümleri ivedilikle üretmesi gerekiyor.

 
'Koronayı votka ve sauna ile defedeceğiz!'
 
Dünya Sağlık Örgütü: Hasta değilseniz maske takmayın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Öztrak: 'Sokağa çıkma yasağından çekinilmemeli'
Koronavis salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de can almaya devam ...
İYİ Partili Çıray: Durum vahim, ülke çapında karantina şart!
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı ...
İzmir’de 4 il başkanı Müdür Öztop’tan bilgi aldı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Sürekli, CHP İzmir İl Başkanı Yücel, MHP İzmir ...
 
AK Partili Dağ'dan 'paylaşım' tepkisi: FETÖ'cüler algı operasyonu yapıyor!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, terör ...
CHP İzmir’de ‘online’ zirve: Hangi kararlar alındı?
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, partisinin Milletvekilleri ...
Kaya’dan teşkilat mensuplarına ‘yanınızdayım’ mesajı!
AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, teşkilat mensuplarına tek tek ...
 
CHP'li Beko'dan sendikal faaliyetlerin durdurulmasına sert tepki!
İktidarın sendikal faaliyetleri durdurmasına tepki gösteren CHP İzmir ...
İYİ Parti İzmir'de bir isimde daha korona çıktı!
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar'ın danışmanı Oğuzhan Yar'da ...
İzmir siyasetinde online zirve dönemi: Yücel vekillerle, Soyer başkanlarla görüşecek!
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in milletvekilleriyle, Büyükşehir Belediye ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva