HABERLER>POLİTİKA
30 Kasım 2022 Çarşamba - 11:06

CHP'li Polat'tan tütün kanunu tepkisi: Kartellere yarayacak!

CHP'li Polat, "Yeni kurulacak ya da küçük ölçekte ticaret yapacak şirketin bunu vermesi mümkün değil. Bu yasa marifetiyle tütün kartellerinin önünü açmış oluyorsunuz. Türkiye'nin tütün üretimi ve ticaretinin gelişmesiyle ilgili TEKEL'le yönetilen bir politikası varken bugün sadece Bakanlığın bir koridorunda bir daire başkanlığına sıkıştırılmış olan bir tütün yönetiminiz var" dedi. 

CHP li Polat tan tütün kanunu tepkisi: Kartellere yarayacak!

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuştu. Konuşmasında üretim sorunu, kaçakçılık gibi başlıklara değinen Polat TEKEL’in özelleştirilmesini eleştirdi. Çözüm önerileri de sunan Mahir Polat, “Türk tütününün hak edilmiş evrensel itibarının korunması, tütün üreticilerimizin alın terinin hak ettiği değere ulaşması ve tütün üretiminin kırsal kalkınmanın önemli bir aracı olarak ülke ekonomisine katkısının devam etmesi için tütün ve tütün mamulleri piyasalarının yeniden ve kökten yapılandırılması gerekiyor” dedi. 

YASA DIŞI TİCARETİN SEBEBİ VERGİ
Anadolu topraklarında yetişen herhangi bir ürünün ya da üretilen malın ‘kaçak’ olarak değerlendirilmesinin teknik olarak yanlış olduğunu, nitelemenin ‘yasa dışı, yasalara uygun olmayan ticaret’ olarak yapılması gerektiğini belirten Polat, “Bu yasa dışı ticaretin temel kaynağı uygulamaya koyduğunuz vergi kanunları. Bir paket sigaranın 16 dalı vergiye giderse yoksul Anadolu halkı bunun ticaretini de yapar, bunu içmekten başka da çaresi olmaz” dedi.

KARTELLERE YARAR
Polat, “Yeni kurulacak tütün işletmeleri için bir izin söz konusu, bu izni alabilmek için 50 milyon lira bir teminat öngörülüyor. Yeni kurulacak ya da küçük ölçekte ticaret yapacak şirketin bunu vermesi mümkün değil. Bu yasa marifetiyle tütün kartellerinin önünü açmış oluyorsunuz. Türkiye'nin tütün üretimi ve ticaretinin gelişmesiyle ilgili TEKEL'le yönetilen bir politikası varken bugün sadece Bakanlığın bir koridorunda bir daire başkanlığına sıkıştırılmış olan bir tütün yönetiminiz var. Dünyada sadece ülkemizde tütün eksperliği fakültesi var ama 1997'den beri kamuda görevlendirilmiyorlar” dedi.

TEKEL’E YAZIK OLDU
Tütün yasasının AK Parti döneminde çıkarıldığını hatırlatan Polat, “Yirmi yıldır siz iktidardasınız, yasayı da yirmi yıl önce siz yaptınız. Yasa ne getirdi? Temel amacı alkol, alkollü içki, tütün, tütün mamulleri piyasalarının liberalize edilerek küresel güçlerin istediği biçimde yeniden yapılmasını… TEKEL özelleştirildi. TEKEL'in Sigara Birimi 2008 yılında piyasa değerinin çok çok altında özelleştirildi, Yaprak Tütün Birimiyse 2010 yılında kaldırıldı. TEKEL'i sadece iktisadi bir teşekkül olarak düşünmemek gerekiyor. TEKEL, fabrikalarının ya da ekim alanlarının bulunduğu yerde aynı zamanda sosyal bir denge belirleyici ve Anadolu insanının o bölgelerde kalmasını, o bölgelerde doymasını sağlayan bir konuma sahipti. TEKEL sigara biriminin özelleştirilmesi sonrasında tütün mamulleri sanayisinin yüzde 84,7'si yabancıların kontrolüne geçmiş; bir başka ifadeyle, Türkiye'de artık tütün işini, sigara işini uluslararası karteller yapmıştır. Anadolu insanının kırsaldaki kalkınmasının önemli ürünlerinden bir tanesi olan bu Anadolu tütüncülüğünü AKP bitirdi” diye sözlerini tamamladı.    

 
Agah Efendi öğrencilerinin ralli heyecanı
 
Otomobil bariyere çarpıp alev aldı: 3 kişi öldü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 30 Kasım 2022 Çarşamba 13:31

Sayın milletvekili Polat,bu ülkede her şey bozuldu,devlet işlerinde usulsüz işler almış başını gidiyor ayrıca belediyelerde de aynı durumda bu gün belediye başkanın eşinin kooperatif büyük şehir belediyesine ihalesiz istediği gibi süt ve diğer malları satıyor daha bir çok örnekleri vardır,bu konuda temiz eller operasyonu hiç kimsenin aklından dâhi geçmiyor,benim adamım asla yalnış ve hata yapmaz mantığı ile hareket edildiği sürece bu işler bitmez...

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Bayır’dan AK Partili Dağ’a yanıt: Gemiye kaptan aramıyoruz!
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ...
CHP'li Kılıç'tan Ankara-İzmir YHT projesine tepki: 10 yıldır yapılmadı!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, CHP İzmir Milletvekili ...
Kurtulmuş'tan 6'lı masaya terör tepkisi!
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 6'lı masanın anayasa taslağına ...
 
AK Partili Dağ'dan muhalefete 'anket' eleştirisi.... Erdoğan'ın ve AK Parti'nin oy oranını açıkladı!
Habertürk'te Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan ...
AK Partili Kaya'dan 'Çeşme Projesi' çıkışı: Mücadeleye devam!
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği Çeşme Projesi ile ilgili ...
Davutoğlu: Kur korumalı tarım dönemi başlayacak!
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Organik tarımı teşvik ...
 
Kılıçdaroğlu tarih verdi: 3 Aralık'ı bekle
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Aralık'ta yapacakları tanıtım toplantısına ...
Başkan Soyer’den ‘Çeşme kararı’ yorumu: Adalete inancımız, güvenimiz pekişti!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Danıştay İdari Dava Daireleri ...
Bakan açıkladı: 12 büyük proje hizmete açıldı!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaştırma yatırımları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva