HABERLER>POLİTİKA
9 Aralık 2020 Çarşamba - 12:58

CHP’li Kılıç’tan hükümete bütçe eleştirisi

CHP İzmir Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kurumlarının 2021 yılı bütçeleri aleyhinde TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

CHP’li Kılıç’tan hükümete bütçe eleştirisi

800 yıllık geçmişe dayanan “bütçe hakkının” demokrasi mücadelesinin en önemli kazanımlarından birisi olduğunu vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, “Demokrasilerde vergilerin toplanıp harcanması konusundaki kararlar, halkın temsilcilerinin olduğu parlamentolara bırakılmıştır. Bütçe hakkı, iktidarlar tarafından yok sayılır veya kısıtlanırsa demokrasiden, kuvvetler ayrılığından, hak ve özgürlüklerden söz edilemez.” dedi.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, 5 hafta Komisyonda görüşülen bütçeyi 2 hafta boyunca da Meclis’te görüşüp oylayacaklarını ifade ederek, “Olmayacak ama diyelim ki oldu, bütçe Meclis’ten geçmedi. Peki ne olacak ne değişecek? Tabii ki hiçbir şey değişmeyecek. Saray rejimi sayesinde Cumhurbaşkanı halkın olması gereken bütçeyi, şahsının bütçesi kabul edip yeniden değerleme oranında artırarak uygulayabilecek.” ifadesini kullandı

“(BÜTÇE NE OLDU?) YANDI, BİTTİ, KÜL OLDU”
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, konuşmasında şu hususları belirtti:

“Şimdi şehirlerimize döndüğümüzde vatandaş bize sorarsa; ‘Bütçe nerede?’ Komisyonda. ‘Komisyon nerede?’ Mecliste. ‘Meclis nerede?’ Çoğunluğu sarayın emrinde. ‘Bütçe ne oldu?’ Yandı, bitti, kül oldu.

Bugün görüştüğümüz kurumlar, devletin çatı kurumları. Bu kurumlara ayrılan bütçelere baktığımızda maalesef yalnızca bir yandaş firmanın bir ihalesi bile bu kurumların yıllık bütçelerinin 10-15 katı. Fakat kurumların işleyişine bakarsak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, soru önergeleri konusunda takındığı tavırla zaten saray rejimiyle etkisiz hale gelen yasamayı, Meclis’e ve vatandaşa karşı sorumluluğu olmayan bakanların kibrine mahkum etmiştir. Aynı işi yapıp farklı ücret alan Meclis çalışanları, Meclis emekçileri konusunda takındığı tavırla da ‘ücrette adaletsizlik Meclis’te başlıyor.’ dedirtmiştir. Hele ki milletvekilimiz Enis Berberoğlu konusunda, sadece açıklama yapıp göreve davet etmeyerek milletvekillerinin bile haklarını koruyamaz olmuştur.

Diğer kurumlara bakarsak; milli saraylardan tarihi eserler kaybolmuş, RTÜK yandaşlıkta pik yapmış, opera, bale, tiyatro yok sayılmış, turizm sektörü kendi kaderine terk edilmiş, dünya harikalarından olan Kapadokya katledilmeye çalışılmıştır ve en acısı da adında Atatürk olan kurumlarda, bu ülkenin kurucusu, önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün izleri silinmeye çalışılmıştır.”

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 18 yıllık AK Parti iktidarında ve Covid sürecinde müzisyenlerin yaptığı sanata iş gözüyle bakılmadığını, enstrümanlarını satacak kadar zor durumda bırakıldıklarını, sanatçıların sosyal haklardan mahrum bırakılarak intihara sürüklendiğini, tiyatrocular ve kamera arkası emekçilerinin açlığa terk edildiğini, çağın tanığı müzik camiasına ve sanat emekçilerine "Ben insan değil miyim?" bile dedirtildiğini bildirdi.

“İKTİDAR VATANDAŞIN SORUNLARINA EL UZATMADI AMA IBAN’LE EL AÇTI”
Son 10 yılda asgari ücret, yani iktidarın gözünde kürek mahkumluğunun bedeli sadece 4 kat artarken, sarayın giderlerine ayrılan bütçenin tam tamına 36 kat arttığını belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, “Covid'den önce zaten ekonomi batmıştı; iktidar, insanları sefalete mahkum etmişti. Covid döneminde ise iktidar, vatandaşın feryatlarına kulaklarını kapatmış, vatandaşa el uzatmayıp IBAN'la el açmıştır, hatta gerçek rakamları da saklayarak vatandaşların yaşam hakkını bile yok saymıştır.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bizler; yoksuldan, ezilenden, emekçiden, haklıdan yana olanlar Konfüçyüs'ün deyimiyle, ‘karanlığı lanetlemektense hep beraber bir mum yakacağız.’ Cumhuriyet Halk Partisi nasıl ki ilk yüz yılda bu ülkeye cumhuriyeti getirdiyse, ikinci yüz yılda da ülkenin üstüne yeniden güneş gibi doğacak ve demokrasi şemsiyesi altında, hiçbir kesim ayırt edilmeksizin emek, göz nuru, alın teri hak ettiği değeri bulacaktır diyor, oyumun aleyhte olduğunu belirtiyorum.”

 
Exxen'in yıllık maliyeti 900 milyon TL
 
Balon balığı kuyruğu teslimatı başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Polat’ın başlattığı kampanyada hedef aşıldı
CHP'li Polat’ın İzmir depreminin ardından ev ihtiyacı olan depremzedeler ...
Bakan Soylu'ya İzmir'de sıcak karşılama
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 30 Ekim günü yaşanan İzmir depreminin ...
İzmir zirvesine damga vuran sözler... Kılıçdaroğlu'ndan belediye başkanlarına uyarı!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı ziyarette ...
 
Tarım arazisine kum ocağı meclis gündeminde!
İzmir’in Bayındır ilçesinde tarım arazisi olan alanların kum-çakıl ocağı ...
'Cumhurbaşkanlığı adaylığı' için yeni açıklama
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Benim aday olup olmayacağımı size ...
'Kılıçdaroğlu, geç de olsa doğru bir yola girmiştir'
Yeni parti kurma hazırlığında olduğu belirtilen Muharrem İnce, CHP Genel ...
 
AK Partili Dağ'dan Kılıçdaroğlu'na: İzmir'e desteğe mi azarlamaya mı geldin?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, CHP ...
Muharrem İnce yeni parti kuracağını açıkladı
Muharrem İnce, gazeteci Fatih Portakal'ın 'Siz parti kuracak mısınız, ...
Kılıçdaroğlu’ndan İzmir’de özel mesai: Deprem mağduru dört başkana ne dedi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’deki “Deprem Zirvesi” buluşmasında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva