HABERLER>POLİTİKA
6 Kasım 2021 Cumartesi - 12:45

CHP’li Beko: Türkiye asgari ücretliler toplumuna dönüştü!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2022 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi sırasında konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, asgari ücretle ilgili çarpıcı eleştirilerde bulundu. “Türkiye bugün artık bir asgari ücretliler toplumuna dönüşmüş durumdadır” ifadesini kullanan Beko, asgari ücret kararını verenlerin adil ve vicdanlı olması gerektiği çağrısında bulundu.

CHP’li Beko: Türkiye asgari ücretliler toplumuna dönüştü!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2022 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından asgari ücretle ilgili görüşmelerin olacağını hatırlatarak, “Türkiye bugün artık bir asgari ücretliler toplumuna dönüşmüş durumdadır. Ülkemizde asgari ücretin altında çalışan milyonlarca işçi varken asgari ücret civarında çalışan 10 milyon işçi vardır. Üstelik, Covid-19 salgınıyla birlikte ücretlerde önemli kayıplar yaşanırken asgari ücretin altında gelir elde edenlerin sayısı da artmıştır. Türkiye'de 15 milyona yakın işçinin 7 milyonu açlık sınırı altında, asgari ücretle çalışmaktadır. Kayıt dışı verileri de eklersek 10 milyona yakın asgari ücretli işçi, ailesiyle birlikte açlık sınırı altında yaşamakta ve günlük yapması gereken toplam harcamaların tutarı en az 350 TL iken günlük 119 lira brüt ücretle geçirmeye çalışmaktadırlar” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE, AB ÜLKELERİ ARASINDA EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRET VEREN ÜLKE
Asgari ücretin yılbaşından bu yana dolar karşısında yaklaşık 825 lira eridiğini ve yıllık yüzde 20'ye ulaşan enflasyona da yenik düştüğün belirten Beko, “AKP iktidarının ve sarayın politikaları nedeniyle ülkemizde ağır bir ekonomik kriz yaşanmaktadır. "İtibardan tasarruf olmaz." diyen saray, kendi itibarı için halkı açlıkla, yoksullukla baş başa bırakmıştır. Bu nedenle de Türkiye bugün artık Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük asgari ücret veren Bulgaristan'ı da geride bırakmıştır, Avrupa'daki en düşük asgari ücret veren ülke olmuştur. Ne yazık ki OECD ülkelerine göre asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye, OECD ülkelerinde maalesef 18'inci sıraya gerilemiştir. 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarıyla 25 altın alınabilirken 2020'de yıllık net asgari ücretle sadece 10 cumhuriyet altını alınabilmekteydi, bu yıl itibarıyla artık o da mümkün değildir” dedi.

ASGARİ ÜCRET BİR MEMLEKET MESELESİDİR
Asgari ücret kararını verenlerin adil ve vicdanlı olması gerektiği çağrısında bulunan Beko, “Doğalgaza, elektriğe ve benzine yapılan zam sonrasında asgari ücretle çalışanlar temel ihtiyaçlarını artık karşılayamaz hâle gelmiş, kışı birinci derecede yakınlarıyla geçirme durumunda kalmışlardır” diyerek şu eleştirilerde bulundu:

“Komisyon tarafından her yıl yapılan asgari ücret görüşmelerinde asgari ücretle çalışan 10 milyona yakın işçinin hepsi sanki bekârmış gibi, 1 işçi için hesap yapılmaktadır oysa asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalı, en azından 4 kişi için hesap yapılmalıdır” Asgari ücretle çalışan işçiden milyarlarca lira vergi almaktasınız oysa sıra, başta 5'li çeteye ya da fason işverenlere gelince onların vergileri silinmektedir. Ticaret Bakanının verdiği bir yanıttan da görüyoruz ki bu 5'li çeteye yani Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarına 128 kez vergi ve harç indirimi yapılmıştır. Asgari ücretli işçi için hâlâ anlamlı bir adım atılmamaktadır. Adalet bu mudur? Unutulmasın ki adalet, halkın ekmeğidir, işçilerin de geleceğidir. Asgari ücret kararını verenlerin adil ve vicdanlı olmasını bekliyoruz çünkü asgari ücret sadece çalışan işçilerin meselesi değil, asgari ücret bir memleket meselesidir. Bu nedenle diyorum ki: Asgari geçim indirimi asgari ücretin dışında kalmalıdır. Asgari ücretten kesinlikle vergi alınmamalıdır. İşçi ve memur ayrımı yapılmamalıdır. Tek asgari ücret olmalı, işçi-memur ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. Asgari ücret vergiden muaf ve insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir maaş olmalıdır. Asgari ücretle çalışan işçilere de Şeker ve Kurban Bayramlarında en az 1 maaşlarında 2 ikramiye verilmesi için Meclis gerekli adımları atmalı, vermiş olduğumuz kanun tekliflerini gündeme derhâl getirmelidir.”

MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİ DEĞİL, YOKSULLUKLA BOĞUŞAN ÜLKE SEVİYESİ
4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 4 bin lirayı geçtiğini vurgulayan Beko, “Giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve zorunlu ihtiyaçlarla birlikte yani yoksulluk sınırı ise cumhuriyet tarihinde ilk kez 10 bin lirayı geçmiştir. Yoksul aile sayısı 6,5 milyon oldu. Yardıma muhtaç aile sayısı 2 katına çıktı. Ülkemizi Mustafa Kemal Atatürk'ün yüz sene evvel hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi yerine, açlıkla, sefaletle, yoksullukla boğuşan ülkelerin seviyesine düşürdünüz. Asgari ücretli arkadaşlarımızın sizden son olarak talepleri, insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderecek bir maaşı alabilmektir” ifadelerini kullandı.

 
Çeşme'nin sevilen bakkalı katil oldu!
 
Türk Eczacılar Birliği'nden ilaç açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş kararını açıkladı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, belediye başkanlıklarının Cumhurbaşkanlığı ...
Bilal Doğan’ın acı günü
İzmir siyasetinin tanınmış simalarından Bilal Doğan’ın annesi, Müzeyyen Doğan vefat etti.
Irak'ın kuzeyinde 3 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
Irak'ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde 3 terör örgütü PKK mensubunun ...
 
KKTC'de yeni hükümet kuruldu
KKTC'de Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu başkanlığında yeni hükümet kuruldu.
AK Partili Sürekli CHP'yi eleştirdi: İzmir'in her karışına yazık ediyorlar!
 AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Gaziemir'de yaptığı saha ...
HDP'ye kapatma davasında yeni gelişme
Halkların Demokratik Partisi (HDP), hakkında açılan kapatma davası kapsamında ...
 
'Doğal gaz' yorumu: Hem devlet hem halk kazanacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Ümraniye Millet Bahçesi Açılış Töreni'nde ...
MHP'li Osmanağaoğlu Dışişleri Bakanlığı'nın bütçesinde konuştu
MHP Genel Sekreter Yardımcısı İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu TBMM’de ...
CHP İzmir'den asgari ücret resti: Hodri meydan
Asgari ücretteki vergilendirme oranı hakkında basın açıklaması düzenleyen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva