HABERLER>POLİTİKA
18 Haziran 2020 Perşembe - 10:42

CHP’li Beko: Kıdem Tazminatı Fonu, Kanal İstanbul’a akacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sendikalar zirvesine DİSK’i çağırmamasını da eleştiren Beko, “DİSK, kıdem tazminatının fona devrine karşı çıkıyor. Bu nedenle toplantıya çağrılmaması normal” dedi. Beko ayrıca, ““AKP hükümetinin asıl hedefi kıdem tazminatını bireysel emeklilik fonuna devretmek. Bireysel emeklilik fonunda toplanan paraları Kanal İstanbul Projesine aktarmak istiyorlar. Yıllardır 19 müteahhitle yapılan ön anlaşmalar var. İhale yapamıyorlar, çünkü kasada para yok. Tek umutları, işçinin kıdem tazminatı” dedi.

CHP’li Beko: Kıdem Tazminatı Fonu, Kanal İstanbul’a akacak!

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne (TES) yönelik eleştirilerine bir yenisini ekledi. Hükümetin hazırladığı iki farklı modele göre, işçilerin 60 yaşına kadar kıdem tazminatı alamayacağını, yalnızca ilk konut alımı, evlilik ve ağır hastalık durumlarında birikimin sadece yüzde 10’luk kısmının tahsil edilebileceğini belirten Beko, “AKP hükümetinin asıl hedefi kıdem tazminatını bireysel emeklilik fonuna devretmek. Bireysel emeklilik fonunda toplanan paraları Kanal İstanbul Projesine aktarmak istiyorlar. Yıllardır 19 müteahhitle yapılan ön anlaşmalar var. İhale yapamıyorlar, çünkü kasada para yok. Tek umutları, işçinin kıdem tazminatı” dedi.

DİSK NEDEN ÇAĞRILMADI?
Bir dönem DİSK Genel Başkanlığı da yapan İzmir Milletvekili Beko, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, TİSK, Türk-İş, Hak-İş sendika temsilcileri ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu ile yaptığı zirveye DİSK’in çağrılmamasını da eleştirdi. Beko, “Saray, DİSK buraya gelirse, tazminatın fona devredilmesine karşı çıkar diye, DİSK’i toplantıya çağırmadı. DİSK, devletten, hükümetten bağımsız, siyasi partilerden bağımsız bir kurumdur. Saray, bugüne kadar DİSK’e hep şaşı bakmıştır. İşçi haklarını savunması, Saray’ı rahatsız etmektedir” açıklamasında bulundu.

İŞÇİNİN HAKLARI ELDEN GİDECEK
İşçinin, 60 yaşına geldiğinde, hesapta biriken paranın sadece yüzde 25’ini alabileceğini hatırlatan Beko, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Emekçinin kıdem tazminatı hakkını budamak için harekete geçmiş durumdalar. İkinci modelde ise taraflara seçme şansı sunacaklar. Ya şu andaki sistemin devamı tercih edilecek ya da yeni sisteme geçilecek. Tamamlayıcı sigorta sisteminde her çalışan için zorunlu emeklilik sigortası hesabı açılacak. Mevcut çalışanlar ve emekliliğine kısa süre kalanlar, yeni sisteme dahil edilmeyecek. Hükümet, sosyal tarafların taleplerini dikkate almadan bir düzenleme hazırlığında. Bunu kabul edilemez.  84 yıldır işçiler kıdem tazminatı alıyor. Kıdem tazminatı, işçinin 13. maaşıdır. Sadece TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ’in sorunu değil sendikasız işçilerin de sorunudur, memleket meselesidir. Bugün kıdem tazminatı hakkı olanlar; 3600 gün prim yatıran ve 15 yıl çalışan işçi kıdem tazminatı alabilir. Kıdem tazminatı alabilmek için bir yıl çalışmak gerekir. Kadın evlenirse bir yıl içinde tazminat alabilir. Askere giden işçiler kıdem tazminatı alabilir. Kıdem tazminatı fona devredilirse bu haklarını alamayacaklar. AKP hükümetinin asıl hedefi kıdem tazminatını bireysel emeklilik fonuna devretmek. Bireysel emeklilik fonunda toplanan paraları Kanal İstanbul Projesine aktarmak istiyorlar. Yıllardır 19 müteahhitle yapılan ön anlaşmalar var. İhale yapamıyorlar, kasada para yok. İşçinin kıdem tazminatına bel bağladılar.”

FONLARIN AKIBETİNİ BİLİYORUZ
ANAP iktidarı döneminde gündemde olan Fakir Fukara Fonları’nın akıbetinin belli olmadığını, Konut Edindirme Fonu’nun kimseyi ev sahibi yapmadığını, Tasarruf Teşvik Fonu’nda paranın pul olduğunu hatırlatan Kani Beko, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşsizlik Fonu 2020 Nisan sonu itibarıyla 133 milyar TL olması gerekirken hükümet tarafından gasp edilmiştir. 2019 yılında Fondan ödenen yaklaşık 29 milyar TL’nin sadece 10 milyar TL’si işçilere ödenmiş, kalan 19 milyar TL işverenlere ödenmiştir. Sanki işverenler açlık sınırı altında yaşıyor!  AKP hükümetine sesleniyorum, işsizlik fonunun tamamı işçilere verilmelidir, işsizlik fonundan elinizi çekin. Kıdem tazminatını alamayan işçiler varsa yapılacak tek şey 1475 sayılı yasada küçük bir değişikliktir. “Bir gün bile çalışan işçinin kıdem tazminatı ödenir” maddesi eklenecektir. Ayrıca; iflas eden ya da konkordato ilan eden fabrikalarda en son işçilerin kıdem tazminatı ödeniyor. Kıdem tazminatı alan işçilerin kızına veya oğluna düğün yapma veya ev alma hayalleri vardır. Kıdem tazminatı Fona devredilirse bu hayalleri yok olur. Kıdem Tazminatı işçilerin son kalesidir. Kıdem tazminatı işçilerin kırmızı çizgisidir. Kıdem tazminatı olmayan işçinin iş güvencesi olmaz.”

 
Karabağlar’da sınav merkezleri dezenfekte edildi
 
Başkan Gümrükçü'den Merkel'e mesaj
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cevdet.Sen 18 Haziran 2020 Perşembe 19:00

Konut Edinderme adi altında isci ve memurlardan kesilen parayi bu hukumetin geriye ödediğini unutmuş herhalde Kanı vekilimiz Aslında sorun emekçiden yana olduğunu iddia eden Chp de işçilerin değil.sendikacilarin milletvekili olması

Yorumu oyla      2      3  
Tayyar Önder 18 Haziran 2020 Perşembe 12:59

Neredeyse Bütün Genel Başkanları CHP'den Milletvekili Olan Disk Partilerden Bağımsız Bir Kuruluşmuş Meğerse... Bu da Bu Günün Esprisi...

Yorumu oyla      2      6  
izmirli 18 Haziran 2020 Perşembe 12:01

sayın vekile katılıyorum

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç'tan 'sözleşmeli kamu çalışanları' için çağrı!
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç: “Sözleşmeli sağlık çalışanları, ...
Kritik görüşmede 8 ana başlık konuşuldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ...
Çeşme'de kaldırılan çadırlar için AK Partili Bekle'den Ankara mesaisi
AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, Çeşme Alaçatı'da Roman vatandaşların ...
 
Kılıçdaroğlu: Siyasette ciddi kopmalar yaşanacak!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Geçmişte belki CHP'ye sempati duymayan, ...
Beştepe'de Erdoğan-Bahçeli görüşmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de MHP lideri Bahçeli ile 50 dakika süren bir görüşme yaptı.
Bakan Pakdemirli: Hobi bahçeleri yasalara uygun olmayan bir faaliyet
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım arazilerinin hisseli olarak ...
 
CHP'li Bakan o şampiyonayı Meclis'e taşıdı!
TWF Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün kızı Elif Akyüz’ün aynı turnuvada ...
CHP'li Sındır'dan 'torba kanun' çıkışı
CHP İzmir Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Kamil Okyay Sındır, ...
TBMM Başkanı Şentop: Meclis’te 10 pozitif vaka var
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TRT Haber’de Koronavirüs'le mücadele kapsamında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva