HABERLER>POLİTİKA
24 Kasım 2020 Salı - 12:23

CHP'li Beko'dan iktidara kadına şiddet için önlem çağrısı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken Türkiye’de giderek artan kadın ölümleri ve kadına şiddete dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Uygulanan cezasızlık politikaları sonucunda 2019-2020 pandemi döneminde kadın cinayetlerinin sıradan ve meşru hale getirildiği böylesi bir ortamda, kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddetin ortadan kaldırılmasına dönük yeni ve caydırıcı tedbirler maalesef yok!” dedi.

CHP li Beko dan iktidara kadına şiddet için önlem çağrısı

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi ülkemizdeki kadına şiddetin boyutunu Meclis gündemine taşıdı; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Beko yaptığı açıklamada, “AKP iktidarı ve Saray rejimi tarafından İstanbul Sözleşmesi’nin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir ülkede her gün en az üç kadının öldürüldüğüne tanık oluyoruz. Ülkemizde kadına yönelik şiddet her geçen gün daha da artıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na göre Özgecan cinayetinden bu yana Türkiye'de 2 binden fazla kadın öldürüldü.  Sadece 2019 yılında 474 kadın, erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetti. 2020 yılının ilk on ayında ise 453 kadın öldürüldü. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki Kovid-19 Pandemisinin yarattığı bu olağandışı süreç ile birlikte tüm dünyada ve ülkemizde kadına yönelik psikolojik, cinsel, fiziksel şiddet ile çocuk istismarı gün be gün artmaktadır. Salgın sürecinde sağlık nedeniyle “evde kalmak” zorunda olan kadınlar kendilerine şiddet uygulayan erkeklerle bir arada yaşamaya zorlanmakta, artan oranda şiddete maruz kalmaktadırlar” sözlerine yer verdi.

CHP’li Beko, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt istedi:

1. Uygulanan cezasızlık politikaları sonucunda 2019-2020 döneminde kadın cinayetlerinin sıradan ve meşru hale getirildiği böylesi bir ortamda, kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddetin ortadan kaldırılmasına dönük yeni ve caydırıcı ve ilave tedbirleriniz bulunmakta mıdır?

2. Kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı yasayı işlevsiz kılmak yerine tam olarak uygulanması için bir acil eylem planı oluşturmayı düşünmekte misiniz?

3. Şiddete uğrayan kadınların ilgili birimlere başvurmada ve zamanında ulaşmakta yaşadıkları zorlukları çözmek adına hangi adımlar atılmaktadır? Özellikle pandemi koşullarında artan bu zorlukla ilgili ilave hangi tedbirler alınmaktadır?

4. Şiddete maruz kalan kadınların bulundukları mekandan hızlıca ayrılabilmeleri için gerekli bilgiye zamanında ve doğru bir biçimde ulaşmaları önemlidir. Bakanlığınız tarafından ilgili alanda hangi adımlar atılmaktadır? Bu bilgilerin yaygınlaştırılması için hangi araçlar kullanılmaktadır?

5. Kadına yönelik şiddetle mücadele etmek adına önemli bir adım da; toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve yol açtığı sonuçlar konusunda kolluk kuvvetleri başta olmak üzere sağlık çalışanları da dahil tüm toplumun etkin katılması gerekir. Bu konuda 2019-2020 döneminde bakanlığınızda hangi çalışmalar yapılmıştır? Pandemi koşullarında bu çalışmaların seyrinde geçmiş yıllara göre nasıl değişmiştir?

6. Kadın sığınma evlerinde Kasım 2020 tarihi itibarıyla doluluk oranı nedir? Var olan kadın sığınma evlerinde yer kalmadığı bilgisi doğru mudur? Pandemi ve karantina uygulamasına geçildiği vurgulanan kadın sığınma evlerinin şartlarının iyileştirilmesi için ilave hangi tedbirler uygulanmaktadır?

7. Sığınma evlerinin sayısı ve barındırabildiği kişi sayısını arttırmaya dönük hangi çalışmalar yapılmaktadır?

 
Zehir tacirleri 'Dino'dan kaçamadı!
 
Altınordu'dan yeni karar: İlk 11'de en az 4 genç şartı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Milletvekili Serter: Esnafa kredi değil, aylık nakdi destek verilmeli
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Ticaret ...
Bahçeli'den Bülent Arınç'a: Bu suçluyu övmektir!
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın Osman Kavala ...
Akşener'den Türk gemisine hukuk dışı baskına sert tepki
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuştu. ...
 
CHP'li Polat'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, 24 Kasım Öğretmenler ...
CHP'li Kılıç öğretmenler günü mesajı: İktidarımızda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu çıkaracağız
CHP İzmir Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
AK Partili Bekle’den Öğretmenler Günü mesajı: Daima yanlarındayız
AK Parti İzmir Milletvekili ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Cemal ...
 
Başkan Sürekli’den Öğretmenler Günü mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli 24 Kasım Öğretmenler Günü ...
CHP'li Akın korona virüse yakalandı!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, corona virüs test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.
Arınç: Erdoğan çok ağır konuştu, rencide oldum
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç, Selahattin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva