HABERLER>POLİTİKA
28 Eylül 2021 Salı - 10:28

CHP'li Beko'dan çevre mühendisleri için atama çağrısı!

Çevre mühendislerinin atama sorununu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Onca felaket yaşanırken çoğunun iyi yönetilemeyen çevresel faktörler kaynaklı olması; neredeyse hiç çevre mühendisi ataması yapılmayan, içi boş kurumların varlığı nedeniyle maalesef tesadüf değil!” diye tepki göstererek sorularını Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yöneltti.

CHP li Beko dan çevre mühendisleri için atama çağrısı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, çevre mühendislerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı.

Çevre yönetim süreçlerinin içinin boşaltılması bir yana çevre mühendislerinin istihdam edilmemesi nedeniyle yapılan çalışmaların da kalitesiz ve yetersiz  olduğunu, ülkede yaşanan yangın, sel, deprem felaketlerinin tamamında çevre mühendislerinin öneminin arttığı halde hala istihdam konusunda büyük sıkıntı olduğunu belirten CHP’li Beko, son 5 yıl içinde üniversiteden mezun olan çevre mühendisleri sayısını ve atama sayılarının istatistiklerini sordu.

2020’DE HİÇ ATAMA YAPILMADI!
2020 yılında hiçbir atama yapılmadığını belirten Beko, şunları söyledi:

“Çevre mühendisliği meslek disiplininin de var olma nedeni ve ana uzmanlık alanı olan hızlı kentleşme ve sanayileşmenin getirdiği birçok sorun ve risklerin planlanması, doğru yönetilmesi ve çevresel yüklerin bütünsel bir planlama anlayışıyla değerlendirilmesidir.  Ancak yaşanan birçok çevre sorunu ve felaket göz önünde bulundurulduğunda yeterli çevre mühendisi istihdam edilmediği ve bu alanın farklı tanımlamalara indirgendiği biliniyor. Bakanlık tarafından çevre mühendisliği diplomasının çevre görevlisi gibi tanımlar ile farklı disiplinlere birkaç günlük eğitim ve uygulamalar altında verilmesi ilgili otoriteler tarafından eleştiri konusu. Çevre mühendisliği diplomasının yok sayıldığı, çevre mühendisliği çalışma alanlarında ise çevre yönetim süreçlerinin içinin boşaltıldığı, yetersiz istihdam nedeniyle yapılan çalışmaların da kalitesi ve yetkinliğinde olumsuzlukların ortaya çıktığı biliniyor".

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay'ın basına yaptığı açıklamalara değinen Beko "Şu örnekle bile durumun vahimliğini ortaya çıkarıyor: Ülke tarihinin en fazla orman yangınlarının bu yıl yaşandığı ülkemizde, Tarım Orman Bakanlığına alınan 2 bin 153 mühendis alımında hiç çevre mühendisi yok. Son dört yılda sadece 58 çevre mühendisi kadrosu açıldı ve bu kadrolar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dışında… Bu boşluğun bir an önce farkına varılması, daha sürdürülebilir bir çevre için işi ehline teslim edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda sorularıma samimiyetle cevap bekliyor, atama bekleyen çevre mühendislerinin sesine kulak verilmesini istiyorum.” dedi. 

İşte o sorular:

-Ülkemizde son beş yıl içinde Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olanların toplam sayısı ne kadardır? Bu mezunlardan kaçının ataması yapılabilmiştir ve kaçı halen mezun oldukları alanda görev yapmaktadır?

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak 23 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan ‘Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ’ ile Çevre mühendisliği diplomasının yok sayıldığı, çevre mühendisliği çalışma alanlarında başka alanlardan mezun kişilerin çalışmaya başladığı vurgulanmaktadır. Bu kapsamda, kamuda yıllık çevre mühendisi ihtiyacı ne kadardır ve var olan Çevre Mühendisi ihtiyacının yüzde kaçı ilgili alan mezunları tarafından karşılanmaktadır? Yüzde kaçı farklı alanlardan mezun kişiler tarafından karşılanmaktadır?

-2020 yılında yapılan KPSS’nin ardından kamu kuruluşları tarafından hiçbir atama yapılmadığı vurgulanmaktadır. Bu durumun gerekçesi nedir? Bu alanda ortaya çıkan istihdam açığı nasıl kapatılmıştır?

-2022 yılı için çevre mühendisliği alanında çalıştırılmak üzere ön görülen kadro sayısı ne kadardır ve ilgili alanda atamalar ne zaman yapılacaktır?

 
Karşıyaka Ayaküstü Lezzetler Festivali’ne geri sayım başladı!
 
Roman Kültür Merkezi Konak’a ödül getirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Kaya’dan Büyükşehir’e eleştiri: Laf var ama icraat yok!
AK Partili İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de yıkıma yol ...
Karşıyaka’ya Güzel Sanatlar Lisesi yolda!
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Karşıyaka’ya güzel sanatlar lisesi yapılacağını duyurdu.
6 partiden 5 Ekim'de TBMM'de 'sistem' toplantısı
6 muhalefet partisinin gerçekleştirdiği Parlamenter Sistem toplantısının ...
 
Cumhurbaşkanı: Sulh hukuk komisyonları kuruyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Meclis'imizin iradesine sunacağımız yeni yargı ...
AK Partili Kaya’dan ‘belgeli’ plan çıkışı: Bakanlığa yalan söylüyor!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ...
AK Partili Dağ: Kılıçdaroğlu ısrarla yalan söylüyor!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, CHP ...
 
AK Partili Sürekli'den ‘körfez’ salvosu: Soyer yüzmeye kalkarsa ambulans bekler kendisini!
İzmir körfezinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan AK Parti İzmir ...
CHP İzmir'den iktidara 'eğitim' eleştirisi: Geleceğimizi karanlıktan kurtaracağız!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi tarafından hazırlanan ve Türkiye’de ...
Erdoğan: ABD terör örgütlerini desteklememeli
Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütlerine silah desteği verilmemesi gerektiğini ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva