HABERLER>POLİTİKA
20 Kasım 2020 Cuma - 11:43

CHP’li Beko: Bisikletliye yaşam hakkı sunulmalı!

Geçtiğimiz ay İzmir'in Menemen ilçesinde antrenman yaparken kamyon çarpan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcularından Zeynep Aslan’ın hayatını kaybetmesinin ardından dikkatlerin bisiklet kazalarına çevrilmesi üzerine konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Bisiklet kullananların yollarda güvenli olması için acil çözümler üretilmelidir, bisikletliye ölüm değil yaşam hakkı sunulmalıdır” dedi.

CHP’li Beko: Bisikletliye yaşam hakkı sunulmalı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’in Türkiye genelinde bisiklet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte trafikte yaşanan kazalarda da artış yaşanmasını Meclis’e taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

GÜVENLİ OLMASI İÇİN ADIM ATILMIYOR
Yaşanan kayıplarla ilgili üzüntüsünü dile getiren Beko, “Doğanın korunması, küresel iklim kriziyle mücadele ve sera gazı salınımının sınırlandırılması, anakentlerde toplu ulaşıma yönelme ve toplu ulaşımda sürdürülebilirlik, Kovid-19 sürecinde bireysel mesafenin korunması, sağlıklı ve aktif bir yaşam, kamusal alanda ve özelde trafikte farklı olanın haklarına ve kurallara saygı gibi halkımızın gündelik yaşamında her geçen gün etkisini hissettiren alanların her birinde bisiklet kullanımı olumlu yönde değişim için çok önemli bir araçtır. Nitekim Türkiye genelinde bisiklet kullanımına olan ilgi de hem bir zorunluluk hem doğaya ve yaşam çevresine saygı hem bireysel tercihler hem de sağlıklı bir yaşam sürdürme tercihi bağlamında artmaktadır. Fakat eşzamanlı olarak kamu kurumları başta olmak üzere bisiklet kullanımını güvenli ve vazgeçilmez bir ulaşım tercihine dönüştürecek gerekli adımların tatmin edici ölçüde atılmadığı da görülmektedir. Bu durumun en ağır sonucu ise bisiklet kullanımıyla can kayıplarına ve ciddi yaralanmalara yol açan kazaların hızla artışında ortaya çıkmaktadır’’ diye konuştu.

CHP’li Beko, resmi rakamlara göre sadece son iki yılda 16 bin 715 kazada 258 bisikletlinin trafikte hayatını kaybetmiş olmasının kayıpların ağırlığı ve bu alanda gelinen noktanın ciddiyetini gösterdiğine dikkat çekti. Beko, “Dikkat çekici bir husus da bu kazaların başat nedeni olan çarpmaların tamamının trafikte paydaş konumundaki bisikletlilere, motorlu araç sürücülerinin arkadan çarpmasıyla meydana gelmiş olmasıdır” diyerek, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na şu soruları yöneltti: 

-Bakanlığınız tarafından yaşanan tüm bu ağır yaralanma ve can kayıplarının sona erdirilmesi ve güvenli bir biçimde bisikletli ulaşımın sağlanması için son iki yılda ayrılan kaynak ile yapılan harcamanın miktarı nedir ve hangi alanlarda kullanıldığını gösterir dökümün alt kalemleri nasıldır?

-Bakanlığınız tarafından hazırlanan; “Şehir İçi Bisiklet Yolları Kılavuzu”na göre; ‘Yerel Yönetimlerce yapılacak veya yaptırılacak olan; kentin trafik yükünü azaltacak, çevre kirliliğini önlenmesine destek sağlayacak ulaşım odaklı bisiklet yolu projelerine Bakanlığın “Çevre Gelirlerinin Takip ve Tahsili İle Tahsilat Karşılığı Öngörülen Ödeneğin Kullanımı Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde kredi ve/veya hibe desteği vermesi de ülkemizde ulaşım odaklı bisiklet yolu projelerine hız kazandırmıştır’ denilmektedir. Bu kapsamda yönetmeliğin yayınlandığı tarihten bugüne kadar yerel yönetimlere sağlanan destek miktarı nedir? Anakentlere sağlanan kaynağın her biri için dökümü nedir?

-Bu destekler sonucunda hangi anakentte ne kadar tahsisli bisiklet yolu yapılmıştır? Taahhütlerini yerine getirmeyen anakent belediyelerinin her birinin eksik kilometre miktarı nedir? Muhtemel tamamlanma takvimi nedir?

a) Bisikletlilerin ulaşımda eşit haklara sahip paydaşlar olduğu bilincinin her bir sürücüye kazandırılması,

b) Bisikletli ve bisiklet sporcularının antrenman güzergahı olan yollarda tahsisli şeritlerin oluşturulması,

c) İlgili alanlarda hız kesme kasisleri yapılması,

d) Motorlu araçların bisikletlilerin yaşam ve vücut bütünlüğü hakkının korunması adına kurallara uygun ve hız sınırlarına riayet ederek seyirlerinin mutlak olarak sağlanması,

e) Bisikletlilerin yaşam ve vücut bütünlüğü hakkının korunması adına kurallara uyumu mutlak olarak sağlayacak denetimlerin kesintisiz ve toleranssız yapılması,

f) İlgili kurallara mutlak uygun seyretmeyen araçların tespiti ve cezalandırılması, adına ve seyir güvenliğinin bisikletliler için mutlak tesisi için tedbirlere dair son iki yılda atılmış adımlar nelerdir?

- Hız sınırlarının bisikletlileri göz önünde bulundurarak yeniden tespiti ve bisikletin eşit haklara sahip paydaş taşıt olarak motorlu taşıt sürücüleri tarafından kabul görmesinin sağlanması amacıyla mevzuatta caydırıcı önlemlerin arttırılmasına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

- Bugün itibarıyla Türkiye’de tahsisli bisiklet yolu kaç kilometredir? Bunların ne kadarı son iki yılda üretilmiştir? Bakanlığınız tarafından önümüzdeki üç yılın her birinde öngörülen tahsisli bisiklet yolu üretimi hedefi ayrı ayrı kaç kilometredir?

 
Karşıyaka’da yeraltı konteyner dönemi
 
İzmir'de zehir tacirlerine darbe: 21 gözaltı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selma Uysal 20 Kasım 2020 Cuma 14:06

Sayın vekilimiz Kani Beko ya sonsuz saygı ve teşekkürlerimizle.. Ülkemizde çevre dostu,ekonomik ulaşım aracı,sağlıklı yaşam, trafikte sıkışıklığı önleme,daha birçok yararı olan bisikletin önemi günümüzde ciddi bir ihtiyacın karşılanmasını dayatmaktadır.. Bütün bunlara karşın bisikletli ölümleri de önemli ölçüde fazlalaşmaktadır.. Sayın vekilimizin de bahsettiği tüm bu tehlikeleri bertaraf etmek; trafikte bisikletli kazalarının ve ölümlerin olmaması adına mecliste bulunan tüm partilerimizin elbirliğiyle çıkaracağı çözüm yasaları ile mümkün olacaktır.. Teşekkürler sayın vekilim.. #bisikletimeçarparsanölürüm# #

Yorumu oyla      2      3  
Selma Uysal 20 Kasım 2020 Cuma 13:55

Sayın vekilimizin de bahsettiği bisikletçilerin trafikte karşılaştığı sorunlar ve bisiklet yolları ile ilgili soru önergesinin yanıtını heyecan ve umutla bekliyoruz.. Sayın Bakanın konuya ilişkin bisikletçilerin can güvenliğini sağlayacak tedbirlerin ivedilikle alınabilmesi için gerekeni yapacağını umuyoruz.. Teşekkürler sayın vekilimiz Kani BEKO..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sındır: TCDD Taşımacılığı özelleştiriliyor mu?
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ...
Operasyon sonrası eski başkan Şahin'den 'subliminal' mesaj: Kasımda baharı yaşamak!
Menemen'de eski belediye başkanı Tahir Şahin'den gözaltı kararları sonrası ...
Serter: İzmir AK Parti iktidarlarının üvey evladı olmaktan bıktı
İzmir’in AK Parti iktidarlarının üvey evladı olmaktan bıktığını belirten ...
 
Narlıdere'de kongre öncesi korona şoku!
Hafta sonu kongre heyecanı yaşamaya hazırlanan AK Parti Narlıdere'de, ...
CHP'li Kılıç'tan Meclis'te Çandarlı Limanı çıkışı
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
Avustralya'ya tepki: Modern barbarlık budur!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avustralya askerlerinin Afganistan'da ...
 
Bakan Pekcan'ın annesi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabında, Ticaret Bakanı Ruhsar ...
Arınç'tan Demirtaş çıkışı: Tahliye olabilir
Habertürk TV'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı ...
'Mafyalara sahip çıkılıyorsa demokrasi sorunu vardır'
CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendisine yönelik tehdit içerikli mektup paylaşan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva