HABERLER>POLİTİKA
6 Haziran 2022 Pazartesi - 15:13

CHP'li Bayır'dan Körfez'i kurtaracak proje: Dereleri deniz suyuyla temizleyelim!

Son günlerde İzmir gündeminde sıkça yer alan koku sorununa ilişkin çözüm önerisi sunan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Pamucak - Ahmet Beyli mevkiinde açılacak bir kanalla, Meles'in doğuş noktasına pompalanacak deniz suyunun, derenin dibindeki kirliliği süpüreceğini ifade etti ve "Dolayısıyla yeni temiz su Körfez’in ana gövdesinden verildiğinde, kendi kendini temizleyecektir" dedi.

CHP li Bayır dan Körfez i kurtaracak proje: Dereleri deniz suyuyla temizleyelim!

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, son zamanlar tüm İzmir’i saran kötü koku sorunu ve yapı çalışmaları duran Buca Metrosu ile ilgili SONSÖZ TV'ye açıklamalarda bulundu. Körfez'deki kötü kokunun sebebini Meles Çayı'ndaki kirliliğe bağlayan Bayır, çözüm önerisinde bulundu. Açık denizde kalan Menderes/Ahmet Beyli- Selçuk/Pamucak mevkiinden açılacak bir kanalla Meles Çayı'na deniz suyu basılmasının kirliliği süpüreceğini aktardı. Körfez'deki koku probleminin abartıldığını söyleyen Bayır, "20 sene önceki kokudan camları açamazdık” ifadelerini kullandı.

“MENDERES, TARLA KONDU OLMUŞ”
Hobi bahçeleri ile ilgili sorunlara dikkat çeken Bayır, "Türkiye’den baktığınızda İzmir gıpta edilen bir il bu yüzden çok yoğun göç alıyoruz. Deprem ve pandemiden sonra da özellikle yarımada bölgesi; Torbalı, Kemalpaşa, Ulukent, Menemen çok büyük bir büyüme içerisinde. Menderes adeta gecekondu değil tarla kondu olmuş. Önce suntadan çakmış sonra betona çevirip villalar yapmışlar. Çok kötü bir görüntü. Bunlara müsaade etmeyeceğiz” dedi.

“ARITMA YATIRIMI EN ÇOK İZMİR’DE”
İzmir’de koku problemiyle ilgili soruya yanıt veren Bayır, “İzmirli memnuniyetini de eleştirisine de ortaya koyar. Oyunu verdiği insanı da eleştirir. Bu kokuyla ilgili soruyu soran en çok bizim partimizdir. AK Partililer; İzmir’de iktidarsınız şu kokuyu çözemediniz diye yaklaşıyor... Burada pansuman tedavilerle Sayın Özfatura’nın Belçika’dan getirdiği çamur çıkarma makinesi, daha sonra Çakmur ve diğer başkanların uğraşları oldu ancak tam sonuç alınamadı. Kokunun nedeni, büyük bir bölümü sanayiden geçip Körfez’e akan derelere attıkları maddelerle ilgili. Körfez’deki balık ölümlerinin de sebebi buydu. Uzun bir süreden sonra beton havzaları haline getirilip ıslah edildi. Eskisi kadar buralardan yağmur akmıyor Körfez’e neden? Türkiye’deki arıtmanın alt yapısı ile ilgili en büyük yatırım İzmir’e yapıldı. Kendi bünyesindeki İZSU dediğimiz Çiğli’deki... Kentin bütün kanalizasyonu burada toplanıp orada bir işlemden geçiriliyor. O işlemden sonra Körfez’e bırakılıyor. Bu işlem açık havada yapılmadığı için belli dönemlerde ters rüzgârlarla bu kokuyu alıyoruz. Kesilebilir mi? Kesilebilir. Daha önce de söylemiştim benim projelerim vardı. Eskişehir’de Büyükerşen’in Porsuk Çayı’nda yaptığı bir çay olmaktan çıkmış deniz gibi bir yer haline gelmiş" dedi.

“EKONOMİK BİR YÖNTEM”
Körfez’in temiz su akıntısını sağlamak için projesini açıklayan Bayır,”15 yıldır söylüyorum hep hayalimdir. Yeşildere’yi devamlı akan temiz bir dere haline getirebilir miyiz diye? Buca’dan Karabağlar üstünden Eski İzmir’e dayanan kolları var. Menderes’in yanından Ahmet Beyli’den Kuşadası Pamucak tarafına ulaşıp burada bir kanal açıp deniz suyunun 50 metre dibinden alıp kanala vererek o suyun Körfez’e ulaşmasını sağlamak... Meles'i Torbalı ve Gaziemir’i geçerken besleyen dere yatakları var. Haritadan batığında en yakın şeridi Ahmet Beyli oluyor... Oradan deniz suyunu 2-3 motorla pompalayarak; Gaziemir, Karabağlar’dan suyu vermek. Artık temiz su akacak... Buradaki asıl amaç şu olacak; temiz su ile körfezdeki devri daimi sağlamak... Oradan gelen su Körfez’e geldiğinde yavaş yavaş dibindeki kir açık denize gitmiş olacak. Dolayısıyla yeni temiz su Körfez’in ana gövdesinden verdiğinde dışardakiyle kendi kendini temizleyecektir. Derelere akan kanazilasyonların tedbiri alındı. Yeraltı suyunu eskiden jeotermal enerjiyle de veriyorlardı. Biz onlara itiraz ettik. Şimdi kapalı devreye çevirdiler artık dere yatağına su vermiyorlar. Verirlerse de takılan sayaçları belediyeler ölçüyor. Benim söylediğim yöntem çok ekonomik” ifadelerini kullandı.

KONUT SEKTÖRÜ İÇİN HAZIR BİR YER
Yeşildere’de ciddi bir kamulaştırma yapılıyor diyen Bayır, “Konut sektörü olmak için hazır bir yer. Dediğim biçimde Yeşildere’nin etrafına plajlar yapıldığı zaman çok güzel olacaktır. Yeşildere ana akımı sağlayacak. Körfez’deki akıntıyı sağlayacak. Alsancak’taki limanın oradan suyu açık denizle akacak... Devlet desteği alınabilir. İzmir’e turist gelmesini sağlamak için çalışma yapıyorlar. Körfezin dibindeki derinleştirmek için... Bu çalışmada her halükarda çamurlar ortaya çıkacak ve denizin rengi kahverengine dönüşecek. Akıntı meselesinde doğanın kendi yapısının kuralı” dedi.

 
Camiden Bülent Ersoy dinletmişti... Yakalandı!
 
Otizmli Erhan'ın ailesi isyan etmişti... İnceleme başlatıldı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Haziran 2022 Salı 08:30

kanalı kirletenler kimse en ağır cezayı uygulayacaksınız. denizden deşarj yapsanız ne olacak? kanalı kim kirletiyor?

Yorumu oyla      2      3  
Maliyet 7 Haziran 2022 Salı 00:38

Bu öneriyi ortaya atan arkadaş hiç maliyet analizi yaptı mı?

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 6 Haziran 2022 Pazartesi 23:18

Kirlilik nedenlerini ortadan kaldırma pisliği halının altına (denize) süpür ne kadar güzel çözüm!

Yorumu oyla      2      4  
Yorgun demokrat 6 Haziran 2022 Pazartesi 22:32

Halkına kaliteli yasami çok gören zihniyet 2022 yılındaki kokuya abartı diyor. Ozfatura ve cakmur döneminden bahsederek konuyu geçmişe taşımak siyasal zeka ürünü. Tebrikler.

Yorumu oyla      2      5  
moon 6 Haziran 2022 Pazartesi 16:45

. derelerin içerisine kanal akıyor, o derelerde ki pislik çöken kanal pisliği deniz suyuyla süpürüp nereye akıtacaksınız? hadi süpürdünüz, 2 ay sonra yine aynı. çünkü mütemadiyen kanal akıyor.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
6'lı masa 'seçim güvenliği' raporunu açıkladı
Altılı masayı oluşturan partilerin genel başkan yardımcılarının oluşturduğu ...
Doğu Perinçek Egedesonsöz’e konuştu: Bahçeli benim yoldaşım!
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Egedesonsöz’ün sorularını yanıtladı.
CHP'li Beko: Sendikal sorunlar araştırılsın!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, sendikal hak ve ...
 
CHP'li Aydın'dan mahkeme kararına tepki: Bize engel olamayacaksınız!
Toplu ulaşım zamlarının mahkeme tarafından iptal edilmesiyle ilgili açıklama ...
İYİ Partili isim tarih verdi: Adaylığını açıklayabilir!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 3 Temmuz'daki toplantıda adaylığını ...
AYM'den Millet Partisi'ne 'isim' reddi
Anayasa Mahkemesi, Millet Partisi'nin, Millet İttifakı'nın adını kullanmaması ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Nereden geldik… Nerelere yolcuyuz?
Mehmet KARABEL yazdı... Nereden geldik… Nerelere yolcuyuz?
Babacan: Damlalar barajları yıkacak!
Partisinin etkinliğinde konuşan DEVA lideri Babacan "DEVA damlaları birikiyor, ...
6 parti seçim güvenliği için yol haritası açıklayacak
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva