HABERLER>POLİTİKA
26 Şubat 2021 Cuma - 10:05

CHP’li Bakan: İklim krizi, sadece kutup ayılarının sorunu değil

Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, “İklim krizini bir avuç insanın kaygısı olarak görmeyin. Bu sorun, o ikonik fotoğrafta, bir kopmuş buzulun üzerindeki kutup ayısının sorunu değil sadece. Bu insanlığın, hepimizin ortak sorunu” dedi.

CHP’li Bakan: İklim krizi, sadece kutup ayılarının sorunu değil

İklim krizinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) “Su Kaynakları, Kuraklık ve İklim Değişikliği” Araştırma Komisyonu kuruldu.

Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan TBMM Genel Kurulu’nda konuştu, “İklim krizini bir avuç insanın kaygısı olarak görmeyin. Bu sorun, sadece o ikonik fotoğrafta bir kopmuş buzulun üzerindeki kutup ayısının sorunu değil. Bu insanlığın, hepimizin ortak sorunu” dedi.

İbrahim Kalın’a: ‘Uluslararası dayanışmanın içinde değiliz ki!’
Çevre ile ilgili çalışmalar yürüten 37 tane sivil toplum örgütünün TBMM’ye verilmek üzere başlattığı imza kampanyasını anlatarak “37 tane kıymetli sivil toplum örgütü ‘Paris’i onayla’ diyor. Ben de bir milletvekili olarak imzaladım” diyen CHP’li Bakan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı eleştirdi:“ABD Paris Anlaşması’ndan çekilmişti ancak yeni yönetimle beraber, anlaşmaya tekrar taraf olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesinde,‘Türkiye’nin ABD’nin Paris Anlaşması’na geri dönüş kararını memnuniyetle karşıladığını, iklim kriziyle ilgili mücadelede uluslararası dayanışmanın elzem olduğunu’ belirtmiş. İyi de sayın Kalın, Türkiye beş yıldır imzaladığı Paris Anlaşması’nı Meclis’e getirmiyor. O‘elzem’ dediğiniz noktada sözleşmeyi imzalamayan Eritre, İran, Irak, Libya ve Yemen’le dayanışma göstermişiz; uluslararası dayanışmanın içinde değiliz ki.”
CHP’li Bakan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

‘Yarın sınır kapısında gittiğinizde karbon vergisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz’
“Çevre, rant ve yağma ekonomisinin baskısı altında. Oysa Türkiye, yeşil ekonomiye yönelse, yenilenebilir enerjiye yönelse avantajlı duruma geçecek. Dünya Paris Anlaşması’na taraf olmayan ülkelere yaptırım uygulamayı düşünüyor. Yani yarın sınır kapısına gittiğinizde karbon vergisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Sürecin dışında kalmak, sadece iklim kriziyle müzakere süreçlerinin dışında kalmak değil, aynı zamanda bizim onaylamama gerekçesi olarak söylediğimiz finansal hedeflerimizin de dışına düşmek demek. Eğer Paris Anlaşması’nı onaylamazsak bunun iki ayrı sonucu olacak. Birincisi -bana göre en önemlisi- dünyanın yok oluşuna ülke olarak katkıda bulunacağız. İkincisi, dünya ‘yeşil ekonomi’ denilen bir sürece giriyor. Avrupa Birliği ‘Green Deal’ yani ‘Yeşil Mutabakat’ diyor buna. Siz Türkiye olarak bunun dışında kalıyorsunuz. Türkiye’de ticaret yapan, ihracat yapan firmalarımız rekabette geriye düşecek bir konuma geliyor.”

‘Bunlar küresel yıkımın göstergeleri’
“Dünyanın yok oluşunu anlatan bir Hollywood senaryosu, bir felaket filmi izlemiyoruz. Yaşadığımız her şey gerçek; büyük hortumlar, seller, tayfunlar, kasırgalar, ani yağışlar, bir yılda yağacak yağmurun birkaç saat içinde yağması, çölleşen tarım arazileri, eriyen buzullar, ocak ayında tomurcuklanan meyve ağaçları… Bunların hepsi gerçek. Ve bunlar aslında küresel iklim krizinin de değil, küresel yıkımının göstergeleri.”

‘Yakında savaş mültecilerini değil, iklim mültecilerini göreceğiz’
“İnsanoğlu bir virüs gibi yayılıyor dünyaya ve yayıldığı her yerde kendisinin dışındaki canlı-cansız yaşamı yok ediyor. Eğer canlı-cansız doğaya saygı göstermezsek ve kendimizi ekosistemin bir parçası olarak görmezsek yeni pandemiler yaşayacağız. Suyun azalması ve kuraklık, beraberinde su ve kuraklık krizi getirecek. Gıda, su yokluğu ve suların yükselmesi sebebiyle başta ülkemiz olmak üzereciddi bir göç dalgası başlayacak. O dramatik göç görüntülerini tekrar göreceğiz. Daha önce savaş mültecilerini görüyorduk, şimdi iklim mültecilerini göreceğiz. Varsılların yarattığı, kapitalizmin yarattığı sorundan yine en çok yoksullar etkilenecek. Hem de bu işin hiç sorumlusu olmadıkları, zerre kadar günahları olmadığı hâlde.”

‘Orman arazisine kurulu sarayda, iklim krizi ile mücadele edemezsiniz’
“Bu komisyonun kurulması doğru bir adım ancak yeterli değil. Bir taraftan bu komisyonu kurup diğer taraftan eskiden orman arazisi olan külliyede iklim kriziyle mücadele toplantısı yapamazsınız. Birtaraftan doğaya düşman ‘Kanal İstanbul’u inadına yapacağız’ deyip diğer taraftan iklim kriziyle mücadele edemezsiniz. Bir taraftan kömüre dayalı termik santraller planlayıp diğer taraftan ‘iklim kriziyle mücadele’ diyemezsiniz. Bir taraftan havaalanı, yol, köprü için milyonlarca ağaç kesip diğer taraftan ‘iklim kriziyle mücadele’ diyemezsiniz. İklim krizi, su krizidir, toprak krizidir, hava krizidir, gıda krizidir. İnsanlığın gerçek beka sorunu; iklim krizidir.”

 
İzmir’in en kıymetli alanlarına 17 katlık binalar!
 
FETÖ firarisi general kaçarken yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Perinçek: MHP’nin başına geçmek şereftir
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğru Perinçek, hukukçu Gamze Pamuk Ateşli'nin "Olur ...
CHP'li Özkoç o saldırıyı anlattı: 'Sana saldıracaklar, çıkıp konuşma' diyorlardı
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis'te uğradığı saldırıyı Armağan ...
AK Gençlik İzmir'in yeni başkanı belli oldu
AK Parti İzmir Gençlik Kolları’nın yeni başkanı Recep Tayyip Taslak oldu.
 
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Manisa'da Balkan göçmenleriyle buluştu
Öztrak, "Her iki coğrafyadaki yerel yönetimler arasında iş birliği ve ...
Başkan Sürekli mazbatayı aldı
22 Şubat'ta gerçekleştirilen Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir İl Kongresi ...
'İnandığım yoldan beni döndüremeyecekler'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aksaray ziyaretinde çiftçilere, ...
 
Dikili'de 'imar planı' polemiği: 'Hizmet klavye başında değil, sahada olur'
İzmir'in Dikili ilçesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ...
Çelik: Tüm darbe girişimlerine karşıyız
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ermenistan'daki darbe girişimiyle ilgili ...
Gündem Karabağlar'daki plan... Sosyal medyada 'üniversite' atışma!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Uzundere’de yapılması için harekete ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva