HABERLER>POLİTİKA
17 Şubat 2021 Çarşamba - 13:17

CHP İzmir'den 'Medeni Kanun' mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolu Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, Türk Medeni Kanununun kabul edilişinin 95’inci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

CHP İzmir den  Medeni Kanun  mesajı

Mesajında, “95 Yıl sonra kadınların gerek uluslararası sözleşmeler ve gerekse iç hukukumuz gereği eşit birey olduğu gerçeğinin yok sayıldığını üzülerek görüyoruz” açıklamasına yer veren Uçar, şunları dile getirdi.

MEDENİ KANUN BİREY OLABİLMENİN BAŞLANGICIDIR

Medeni kanunun kabulü, Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinin başlatmış olduğu hukuk devriminin temel taşlarından olup, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma ülküsünün en önemli adımıdır. Bugün Türk medeni kanununun 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilmesinin 95. Yılını kutluyoruz! Devrim yasamız olan Türk medeni kanunun kabulü ile Türk kadını siyasi, ekonomik hukuki ve sosyal alanlarda erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur.

Medeni kanunun kabulü kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır. Medeni kanunun kabulüyle kadınlar miras ve boşanma konularında erkekler ile eşit hale gelmiş; tek eşlilik benimsenmiş, resmi nikâh yapma zorunluluğu kabul edilmiştir. Kadınlara, mirastan erkeklerle eşit pay alabilmesinden, mahkemelerde tanıklık yapabilmelerine kadar geniş haklar tanınmıştır. Kadınların toplumda en az erkekler kadar var olabilmelerinin, birey olabilmelerinin başlangıcıdır. Bizlere düşen, kazanılmış bu hakları korumak ve güncel ihtiyaçlar ve gelişen dünya koşulları karşısında her zaman geliştirmektir.

Kadınlar, bağımsızlık savaşımızda erkeklerle omuz omuza mücadele etmiş, cumhuriyet devrimleri için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır. Türk medeni kanunu, işte bu eşsiz mücadelenin kazanımıdır. Anayasamız gereği demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olan ülkemizde bu emanete sahip çıkmak; daha da geliştirmek tüm yurttaşların görevidir.

95 YIL SONRA MEDENİ KANUN ADETA YOK SAYILMAKTADIR

Ne yazık ki medeni kanunun kabulünün üzerinden geçen 95 yılda sağlıklı bir toplum inşa edebilmek için 'kadına karşı şiddetin ve çocuk yaşta evliliklerin önlenmesinin bir amaç haline getirilmesi, bu yolda kararlı bir devlet politikası uygulanması, kadınların yurttaşlık haklarının geliştirilmesi beklentisindeyken kadınlar için hayati önem taşıyan haklara yönelik saldırıların, şiddeti körükler nitelikteki söylemlerin günden güne arttığını büyük bir endişe ile gözlemlemekteyiz. Medeni kanun ile kazanılmış hakların geliştirilmesi bir yana, mevcut haklarımızın kullanılmasının da önüne geçilmektedir. Hatta medeni kanunun yok sayılmasına yol açacak düzenleme ve uygulamalarla karşı karşıya kalmaktayız.

Kadınların gerek uluslararası sözleşmeler ve gerekse iç hukukumuz gereği “eşit birey” olduğu gerçeğinin yok sayıldığını, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin adeta tırmanışa geçtiğini, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamadığını üzülerek gözlüyoruz. Türk medeni kanununun kabulünün yıldönümünde, kadınların eşit birey olarak haklarının korunması ve kazanılmış haklarımıza sahip çıkılması için siyasi iktidarı, ilgili kurum ve kuruluşları ve toplumdaki her bir bireyi, sosyal eşitlik ilkesinin gerekliliklerini yerine getirmek için göreve ve duyarlılığa davet ediyoruz.CHP İzmir İl Kadın Kolları olarak medeni kanununla tanınan hakların yaşama geçirilmesi ve kadın erkek eşitliğinin sağlanması adına her türlü mücadeleye devam edeceğimizi bildiririz.

Bugün, 17 Şubat’ta; Türk medeni kanununun kabulünü; bir aydınlık dönemin habercisi, onurumuzla yaşamanın güvencesi olarak bir kez daha kutluyor; başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, yolumuzu aydınlatan herkesi minnet ve şükranla anıyoruz.

 
Başkan Erdoğan’dan ‘mermer kaide’ yanıtı: Karaburunlu olmayan ilçe başkanı…
 
İzmir turizmi için kritik zirve!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sertel'den 'Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri' için atama çağrısı
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 73 üniversitede bölümü bulunan ...
CHP’li Beko'dan 'seyyar' çağrısı: Her tezgah bir aile kurtarır
Geçtiğimiz günlerde İzmir Seyyar Satıcılar Derneği’ni ziyaret eden CHP ...
Akşener'den hükümete 'milli yas' çağrısı
İYİ Parti lideri Meral Akşener, Gara Operasyonu'nda şehit düşenleri anarak ...
 
Yeni anayasa için bilim kurulu oluşturuluyor
Cumhur İttifakı ortakları Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep ...
CHP'li Sındır: Lisanslı Depoculuk çiftçimizin lehinde olmalı!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, lisanlı depoculuk uygulamasını ...
MHP İzmir uyardı: Salgın hastalık tehlikesi!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziemir ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
CHP'li Bakan mecliste konuştu: Bizim askerimiz İngiliz askerinden daha mı az değerli?
Meclis'te Gara görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Milletvekili ...
CHP'li Özkan'dan 'ziyaret' değerlendirmesi: Memnuniyet yarattı
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın Cumhuriyet Halk Partisi Gaziemir ...
Başkan Sürekli, Ankara yolcusu: Gözler yeni yönetimde!
22 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva