HABERLER>POLİTİKA
19 Temmuz 2017 Çarşamba - 14:50

CHP İzmir’de kulisler hareketlendi: Kimler aday olacak?

Kurultay takvimi işlerken mahalle delege seçimleri, ilçe kongreleri, il başkanlığı yarışıyla devam edecek süreçte İzmir’de adaylık için çok sayıda kişinin adı geçiyor. Kentte il başkanlığı için kimlerin adaylığa soyunacağı merak konusu oldu.

CHP İzmir’de kulisler hareketlendi: Kimler aday olacak?

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nde ‘Adalet Yürüyüşü’ nedeniyle bir hafta ertelenen takvimde üye listeleri askıdan indirildi.

Kongre sürecinin resmi olarak başlamasının ardından mahalle delege seçimleri ve kurultaydan önce il başkanlığı yarışında kimlerin aday olacağı şimdiden merak konusu oldu.

İzmir’de gözler bir yandan eski isimlere çevrilirken bir yandan mevcut görevlerini sürdüren yöneticilerin ise nasıl bir yol izleyeceği kulisleri hareketlendirdi.

İzmir’deki parti içi yarışın bu dönemde geçmiş kurultay süreçlerinin aksine daha yumuşak geçmesi bekleniyor. Ülkenin içinde bulunduğu OHAL dönemi, 16 Nisan referandum süreci ve İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde gerçekleşen ‘Adalet Yürüyüşü’ gibi durumları göz önünde tutan partililer öncelik olarak ‘Memleket’ vurgusu yapıyor.

Örgütün tercihine her dönem önemli etkileri olan belediye başkanlarının ise durumu henüz netlik kazanmadı. İl Başkanı Asuman Ali Güven sürekli olarak demokratik bir kongre için vurgu yapsa da kentteki dengeler hesaba katıldığında örgütün bir yandan da çetin bir sınav vermesi bekleniyor.

BAŞKAN GÜVEN NE YAPACAK?
İl Örgütü’nün 2015 yılının Aralık ayında gerçekleşen son kongresinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından desteklenen, 12 oyla yarışı kazanan ve 10 Ağustos 2016’da istifa eden İzmir siyasetinin tecrübeli ismi Alaattin Yüksel’in ardından mevcut yapı Asuman Ali Güven’i göreve getirmişti. Yüksel’in listesinde yer alan ve göreve gelen Güven yönetimindeki örgüt, referandum süreci gibi önemli bir virajı atlatmış olsa da birçok ismin il başkanının konumunu tartıştığı iddia edildi.  ‘Adalet Yürüyüşü’nün gerçekleştiği günlerde kendiliğinden program yapan tek il örgütü olan İzmir’de bu durum Güven’i bir nebze eleştiriye açık hale getirmişti. Özellikle referandumda kentteki ‘Hayır’ blokuna önderlik eden Güven arkasına rüzgarı almıştı. Güven gelişmeler sonrasında kendi adaylığıyla ilgili temkinli konuşmayı elden bırakmadı. Açık kapı bırakan fakat kesin konuşmayan Güven, “Eğer yapabileceğimiz bir şey varsa hep yaptık. 40 küsur yıldır yapıyoruz, bundan sonra da elimizden geleni yaparız. Ben bunu gönlümden geçen bir şey olarak görmüyorum. Görev ve sorumluluk olarak görüyorum” açıklamasını yaptı. Ancak genel merkezin İzmir’e ayrı bir önem verdiği ve Güven’in konumunu ayrıca masaya yatıracağı öğrenildi.

KOCAOĞLU, YÜKSEL VE SINDIR ÜÇGENİ
Uzun yıllar beraber siyaset yapan Kocaoğlu-Yüksel ikilisinin örgütteki ağırlığı önemli dengeler arasında gösteriliyor. Yeni dönemde de kongre sürecine müdahil olması beklenen ikilinin şimdilik net bir adayı ise bulunmuyor. Bornova Belediyesi eski Başkanı, Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır’ın il kongresi sürecinde takınacağı tavır da merak konusu oldu. Yeni dönemde, tarafsız durmasından ziyade bir ismi işaret etmesi beklenen Sındır’ın pozisyonu dengeleri değiştirecek önemli unsurlar arasında yer alıyor. Taraf olması durumunda Kocaoğlu-Yüksel ikilisinin karşısında yer alan yapıların destek alabileceği tek büyük güç olarak görülen Sındır’ın kendi seçim bölgesinde ilk defa bu görevle bir kongre yaşayacak olmasından dolayı aktif davranacağı dile getiriliyor.

İLÇE BAŞKANLARI VE İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARININ TAVRI NE OLACAK?
Kentteki önemli ayrıntılardan biri de ilçe başkanlarının alacağı pozisyon… Yaptığı eylemlerle adından sık sık söz ettiren ve ‘Adalet Yürüyüşü’nde başlangıçtan bitişe kadar yer alan Türkiye’deki tek ilçe başkanı olan Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak önceki süreçte il başkanlığı için adı geçen isimlerin başında geliyordu. Fakat Başak katıldığı bir radyo programında çok net bir şekilde, ‘Örgütüm beni istiyor, tekrar adayım’ şeklinde konuştu. Böylelikle Başak aklının kenarında olan il başkanlığı görevini en azından bir dönem daha ertelemiş görünüyor.

Diğer bir net açıklama yapan ve Başak’ın aksi düşünce içinde yer alan Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin ise, ‘Önümüzdeki kongrede aday değilim’ diye konuşmuştu. İlçesinde ve bölgesinde güçlü konumda olan Tekin’in il başkanlığı için sürpriz yapmasının beklendiği parti içinden öne sürüldü. Milletvekili Özkan’ın son kongrede desteklediği ve Yüksel’e karşı seçim kaybeden Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar’ın ise il başkanlığı adaylığına soğuk baktığı öğrenildi. Kavalar’ın yeni döneme ilişkin “Ortak bir mutabakat ve talep olursa ancak öyle yarışa girerim” mesajı verdiği öğrenildi. Yerel seçimlerde Türkiye’de rekor oy alan Karşıyaka’nın İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’ın da il başkanlığına sıcak baktığı ifade edildi. İkinci bölgede oldukça güçlü olan Yıldırım’ın ‘Önce partimin başarısı’ dediği fakat bir yandan da nabız yokladığı dile getirildi. Yıldırım’ın olası bir adaylığında İl eski Başkanı Ali Engin’in de bu yapıya destek vereceği dile getirildi. Engin 2016 yılının Temmuz ayında sessiz sedasız 20 ilçe gezerken ziyaretlerin bazılarında yanında Yıldırım da yer almıştı. Foça İlçe Başkanı Günal Biçer ve Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran’ın il başkanlığına göz kırptığı iddia edildi.

İÇERDEN KİMLERİN ADI GEÇİYOR?
Mevcut yönetimin içinden de il başkanlığı için bazı isimler parti kulislerinde konuşuluyor.  Öncelikle İl Başkanı Güven’in devam etmemesi halinde, Alaattin Yüksel’e de yakın olan Salih Özçiftçi’yi yeni dönemde işaret edebileceği öğrenildi. Öte yandan İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’a yakınlığıyla bilinen Çiğli’nin eski İlçe Başkanı ve şimdiki yönetim kurulu üyesi Utku Gümrükçü il başkanlığının en kuvvetli adayları arasında gösteriliyor. İl eski başkanı Ali Engin’in istifası sonrasındaki dönemde 11 ilçe Başkanı, Çiğli İlçe Başkanlığı görevini yürüten Gümrükçü için Ankara’ya giderek Genel Başkan Kılıçdaroğlu’yla görüşmüştü. Fakat daha sonra Bedri Serter genel merkez tarafından il başkanı olarak atanmıştı. 

Kentte birinci bölgede diğer bir denge unsuru da Örgütten Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ednan Arslan…  Güzelbahçe İlçe eski Başkanı ve milletvekili adayı Arslan’ın, Gaziemir, Güzelbahçe, Narlıdere, Menderes ve Karabağlar gibi kendisine yakın olan ilçe örgütleriyle beraber çalışma yapabileceği iddia edildi. Arslan’ın aday olmaması halinde ise başka bir isme destek verebileceği belirtildi.

İl Eğitim Sekreteri Yücel Özen’in de ismi başkanlık için geçiyor. Tire eski İlçe Başkanı olan ve yıllarca siyasetin içinde yer alan Özen’in tecrübesinden dolayı partililer tarafından aday gösterilme ihtimali bulunduğu belirtildi. Özen’in herhangi bir çalışma içine girmediği fakat örgütün talebi olduğu taktirde görevden kaçmayacağını yakın çevresine aktardığı dile getirildi.

 
'Yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirler' açıklandı: İzmir kaçıncı sırada?
 
Göztepe'ye kaleci Portekiz devinden!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dinazor 20 Temmuz 2017 Perşembe 01:34

8 ilçeyi kaybedenlerin hala ortalıkta dolaşıyor olması,belediye başkanlarının gölgesinde ilçe başkanlıklarına oturanların sanki örgütün adamı gibi gibi boy göstermelerini anlamak mümkün değil.

Yorumu oyla      11      5  
hayat 19 Temmuz 2017 Çarşamba 16:12

hep erkeklerin adı dillendiriliyor izmire kadın il başkanı yakışır

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sinan Oğan'ın MHP'den ihracı kesinleşti
Sinan Oğan'ın MHP'den ihracına yönelik yaptığı itiraz reddedildi. Böylece ...
CHP Necmettin öğretmen için yürüyecek
CHP, terör örgütü PKK tarafından öldürülen öğretmen Necmettin Yılmaz'ın ...
MHP'de sular durmuyor: Bir ilçe daha istifa etti!
Balıkesir'in Bigadiç İlçesi'nde, İlçe Başkanı Vedat Bayraktar ve yönetim ...
 
AK Parti'den yürüyüş anketi: Çarpıcı sonuçlar!
AK Parti, 16 Nisan’da yapılan başkanlık sistemi referandumundan sonra ...
CHP İzmir’de üye operasyonu mu yapıldı?
Genel merkezin delege seçimleri için İzmir’deki üye listelerinde şişirme ...
AK Parti Sözcüsü'nden Kılıçdaroğlu'na yanıt
AK Parti Sözcüsü Ünal, "Sabah akşam beni konuşuyorlar" diyen CHP lideri ...
 
Baydemir: Darbe olsa yine cezaevinde olacaklardı
HDP Sözcüsü Baydemir, darbe girişimi Temmuz üzerinden iktidarı eleştirdi, ...
CHP'li vekille kaymakam tartıştı: Gerginliği vatandaş bitirdi
CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu’nun ...
Kılıçdaroğlu: Hepsine lanet olsun diyorum
CHP Lideri Kılıçdaroğlu ''Ülkede hiç kimsenin hayatı ucuz değil. Kim teröre ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva