HABERLER>POLİTİKA
25 Ocak 2023 Çarşamba - 10:02

CHP’den kanun teklifi… Kira artışında ‘yüzde 30’ çağrısı!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “yüksek enflasyon ve zamlar karşısında artık nefes alamaz duruma gelen esnafı ekonomik olarak rahatlatacak” kanun teklifi hazırladı.

CHP’den kanun teklifi… Kira artışında ‘yüzde 30’ çağrısı!

CHP Milletvekili Av. Kılıç, konut kiraları gibi iş yeri ve ofis kira artış oranının da belirli bir süre sabitlenmesi amacını taşıyan; Türk Borçlar Kanunu, Vakıflar Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.

TBMM Divan Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, yapılan yasal düzenlemeyle 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konut kira artışlarına yüzde 25 üst sınırı getirildiğini anımsattı.

Milli Eğitim Bakanlığının da yaptığı düzenlemeyle, okullardaki kantin ve benzeri yerlerin kira artış oranlarını 11 Eylül 2023'e kadar yüzde 25 ile sınırlandırdığını ifade eden CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, bu düzenleme ile de yaklaşık 20 bin kantinci esnafının ekonomik olarak rahatlamasının amaçlandığını bildirdi.

“KİRACISINI ÇIKARMAK İÇİN DÜKKANININ ÖNÜNE BİR KAMYON TOPRAK DÖKENLER VAR”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, bazı zincir marketlerin de fiyatlarını bir ay süre ile artırmama kararı aldıklarını hatırlatarak, açıklamasına şöyle devam etti:

“Ancak gerçek ve tüzel kişiler ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nunsahibi oldukları iş yerleri ve ofislerin kiralarına yaptıkları yüzde 300’ü bulan zamlar, pandemi ve ardından AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu girilen ekonomik girdap nedeniyle zaten zor günler geçiren esnafın belini iyice bükmektedir. Yüksek elektrik ve doğalgaz faturalarına girdi maliyetlerinin yüksek olması da eklendiğinde, esnaflar artık nefes alamaz duruma gelmiştir. İş yeri sahiplerinin yüksek kira artış talepleri, iş yeri sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirmekte, zaman zaman gerginliğe ve kavgalara varan sürtüşmelere neden olmaktadır. Kiracının yüksek kira artışını kabul etmemesi durumunda, sahibi olduğu mülkün önüne bir kamyon toprak döken mal sahiplerinin olduğuna ilişkin haberler zaman zaman basına yansımaktadır. Kiracı yüksek kira artışını kabul etmemesi durumunda, yıllardır işlettiği, yatırım ile tadilat ve dizayn değişiklikleri yaptığı, tabelalar astığı iş yerinden çıkmak durumunda kalmaktadır. Bir esnafın o kadar yatırım yaptığı, yıllardır işlettiği dükkanından ayrılıp başka bir yere gitmesi, o esnafı artık bir daha ticaret yapamaz hale getirmektedir.

Devlet, memur ve emekliye yüzde 30 zam verirken, TÜİK, ocak ayı işyeri kira artış oranını yüzde 72,31 olarak belirlemiştir.  Ancak pandemiye kadar sahibi olduğu iş yerlerine yüzde 10 seviyesinde kira artışı yapan, salgın döneminde bu oranı yüzde 25’e çıkaran SGK, İzmir’de esnafa kiraladığı işyerlerine yüzde 122,93 oranında zam yapmıştır.”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, İstanbul Tahtakale’de bulunan Vakıf Han'daki dükkan kiralarına yapılan yüzde 300'lük zammın da esnafı isyan ettirdiğini belirtti.

Yüzde 300’ü bulan kira artışlarının İzmir’in kalbi Kemeraltı Çarşısı bünyesinde yer alan Kestanepazarı Camii, Başdurak Cami, Salepçioğlu Han, Konak Vakıflar Çarşısı, KızlarağasıHan gibi birçok yerde binlerce esnafın mağduriyetine yol açtığını vurgulayan CHP Milletvekili Av. Kılıç, “Çarşının emektarı olan 30-40 yıllık esnaf, mülkiyeti devlete ait işhanlarında istenen astronomik kira rakamları karşısında tahliye endişesi yaşamaktadır. Kira artış oranlarının böyle devam etmesi durumunda iflaslar peşi sıra gelecektir” dedi.

“ESNAFI (ACABA MAL SAHİBİ NE ZAMAN ÇIK DİYECEK) ENDİŞESİNDEN KURTARALIM”
Aynı şekilde şahıslara ait iş yerleri ve ofislerin kiralarında da yüksek artışlar meydana geldiğini dile getiren CHP Milletvekili Av. Kılıç, açıklamasında şu hususları vurguladı:

“Artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiren esnafın sıkıntısı, mülk sahiplerinin yüksek kira artış talepleriyle katlanmıştır. İzmir Alsancak'ta işletmelerin 20 bin TL’den 140 bin TL’ye kadar kira bedellerini ödemek zorunda bırakılmaları, o işletmelerin kepenk kapatması anlamına gelmektedir.

Kriz ortamında esnaf bu kiraları nasıl ödeyecek? Faturalar, diğer giderler ateş pahası olmuş, esnaf para kazanamıyor, bu kiralarla nasıl başa çıkacak? Esnaf, deyim yerindeyse kiraya çalışıyor. Esnaf daha pandemiden kalan borçlarının taksitlerini ödüyor. İşçiye, memura yüzde 30 zam ama esnafın kirasına yüzde 300 zam... Böyle giderse birçok iş yeri kapanacak. Ülkenin bütün zararını esnaf mı ödeyecek?

İş yeri ve ofis kira artış oranının belirli bir süre sabitlenmesi, esnafı ‘acaba mal sahibi ne zaman çık diyecek’ korku, endişe ve stresinden kurtaracak, ekonomik olarak rahatlatacaktır. Bu nedenle kira artış oranları 31 Aralık 2023 tarihine kadar en fazla yüzde 30 olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Devlet de gayrimenkul sermaye iradı (geliri) tahsil ettiği verginin bir kısmından feragat ederek destek sağlayabilir.”

 
Yalanı raporda ortaya çıktı... Hülya'nın katilinin planı bozuldu!
 
Diyaliz hastası Hafize, farkındalık için koşuyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zfg 25 Ocak 2023 Çarşamba 15:49

Milletvekili maaşları da dondurulsun.

Yorumu oyla      4      3  
Emekli 25 Ocak 2023 Çarşamba 11:52

Sayın milletvekili kiracı ev sahibi ilişkileri enflasyon yükseldikçe sorunlarda artıyor,emekli ikramiye ve kredi ile bir ev aldık,malesef kiracı iki sene kira ödemedi tahliyesi iki sene sürdü,icra kanalı ile boşaltıldı ev değil harabe üstelik üç dört parça hurda eşya bırakıp kaçtı,tahliye etmeden önce emlakçı ile haber gönderdi benden evden çıkmak için bir senelik kira bedeli istedi yüzsüz şekilde üç senelik kira bedeli masraf ederek tahliye edildi kalan eşyaları için yediemin deposuna altı ay kira bedeli ödemek zorunda kaldım,maalesef kiracının hayırlısını versin hukuk bu konuda yeterli olmadığından sorunlar devam ediyor onun için bu konuda doğru kiracılara sözüm yoktur,ama çoğu yaramaz ve kötü niyetli onun için de kiraya vermiyorum...

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP'nin kapatılma davasında kritik süreç!
Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması ...
Başörtüsü teklifi komisyondan geçti!
Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa ...
Başörtüsü teklifi komisyonda kabul edildi
Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa ...
 
'Benim kafamı ütülemeyin' sözüne AK Partili Sürekli'den tepki!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Haber Türk televizyon kanalında ...
'Sanatta mahalle baskısını reddediyoruz'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın ...
CHP ve İYİ Parti'nin başörtüsü önergesi reddedildi
CHP ve İYİ Parti Anayasa'nın 24. maddesinde değişiklik içeren düzenlemenin ...
 
'Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırıyı kınıyoruz'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik ...
'İstanbul Finans Merkezi'ni nisan ayına bitiririz'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans ...
'EYT'nin 2023'e maliyeti 150 milyar lira civarında'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'nin 2023'e maliyetinin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva