CHP'nin tüzük değişikliği gündemiyle ATO Congresium'da toplanan 20. Olağanüstü Kurultayı tamamlandı. Sembolik açılışı Sivas Kongresi'nin 105'inci yıldönümü nedeniyle Sivas'ta yapılan Tüzük Kurultayı'nın resmi açılışı, Ankara'da gerçekleştirildi.
CHP'de yeni tüzük, 900'ün üzerinde evet oyu ile kabul edildi. Milletvekilliği adaylığına üç dönem sınırı, örgüt denetiminde ön seçim, genel merkeze yüzde 15'lik kontenjan öngörüldü. Yeni tüzük, mevcut tüzüğe göre iki yılda bir gerçekleştirilen kongrelerin aralığını üç yılda bire çıkardı. Meclis üyeleri ile belediye ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak.
28 MADDEDE DEĞİŞİKLİK
CHP Kurultayında 28 maddelik tüzük değişikliği oy çokluğu ile kabul edildi.
Parti tüzüğünde yapılan değişiklikle, genel başkana, genel sekreter ve protokol yönetmeliğiyle belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları vekalet edecek.
TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri, partinin en üst yönetim organı olan Merkez Yönetim Kuruluna (MYK) alındı. Genel sekreterin MYK'daki sırası, genel başkan yardımcılarının önüne getirildi.
Tüzükte, 41. maddeye, "Kongrelerde başkan adayı olabilmek için kongre üye tamsayısının en az yüzde 10'unun, en çok yüzde 15'inin yazılı önerisi gerekir. Adaylar yüzde 15'ten çok imza toplayamaz, kongre başkanlığına sunamaz." ibaresi eklendi.
Genel başkan adayı olmak için kurultay üye tamsayısının en az yüzde 5'inin, en çok yüzde 10'unun yazılı önerisi gerekecek. Yüzde 10'dan çok imza divan başkanlığına sunulamayacak. Mevcut genel başkan, isteği üzerine aday olabilecek, kendisi imza toplayamayacak, adına da imza toplanamayacak.
ÖN SEÇİM ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ
CHP’nin tüzük kurultayında tartışmaların odağındaki ön seçim önerisi, CHP Genel Merkezi’nin önerdiği biçimde binin üzerinde oy ile kabul edildi.
TÜZÜK KABUL EDİLDİ
Tek tek maddelerin oylanmasının ardından tüzüğün tamamı üzerinde oylama yapıldı. Tüzük, 900'ün üzerinde evet oyu ile kabul edildi.
Tüzüğün 28 maddesinde değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNDE DİKKAT ÇEKEN MADDELER
Dikkat çeken maddeler şöyle;
-Milletvekilliği seçimlerinde bir kişi en fazla 3 dönem üst üste seçilebilecek.
-Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem koşulu aranmayacak.
-3 dönem kuralı, 2018 seçimlerinden sonra başlayan 27. Dönem milletvekillerinden itibaren başlatılacak.
-Milletvekilliği için aday saptanmasında yöntemler, önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olacak. Hangi yöntemin kullanılacağına ilçe ve il örgütlerinin görüşü doğrultusunda PM karar verecek.
-İl, ilçe kongreleri ve bağlantılı olarak kurultaylar 3 yılda bir yapılabilecek.
-Parti üyelerinin ön seçimlerde oy kullanabilmeleri ve aday olabilmeleri için en az bir yıl üye olma şartı aranacak.
-Genel başkanın belirlediği, MYK üyeleri ve genel sekreter, PM’den güvenoyu alarak göreve başlayacak.
-Büyükşehir sınırları içinde kalan ve nüfusu 20 binden fazla olan seçim çevrelerinde milletvekilleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongresi delegesi olarak seçilemeyecek.