HABERLER>POLİTİKA
4 Ekim 2022 Salı - 16:32

CHP başörtüsü teklifini Meclis'e sundu!

CHP'nin başörtüsü ile ilgili 3 maddelik kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

CHP başörtüsü teklifini Meclis e sundu!

CHP, “Kadınların Yürüttükleri Mesleğin İcrası Kapsamındaki Kılık ve Kıyafeti Giymek Dışında Herhangi Bir Zorlamaya Tabi Tutulamaması Hakkında Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu; yürürlük ve yürütme dışında tek maddelik kanun teklifinde; “Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz” hükmü yer aldı.

 Kılıçdaroğlu, dün yayınladığı videoda, "Kadınlara giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız."  demişti. Bugün ise söz konusu yasa teklifi Meclis'e geldi. Teklifte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 132 CHP milletvekilinin imzası bulunuyor.

Söz konusu teklif 3 maddeden oluşuyor:

"Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile birlikte toplam 132 CHP milletvekili teklifi imzaladı.

"Kadınlar herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz"
İkisi yürürlük ve yürütme maddesi olmak üzere toplamda üç maddelik kanun teklifinin birinci maddesinde şu hüküm yer aldı:

“Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.”

"Dini inanç ve kanaat hürriyeti hiçbir sınırlamaya tabi tutulamaz"
Kanun teklifinin gerekçesi ise şöyle:

“Türkiye’nin imzacısı olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi insanlık ailesinin bütün üyelerinin eşit ve devredilemez haklara sahip olduğunu açıkça belirtmiştir. Anayasa’nın 2’nci Kısmı, ‘Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir’ ifadesiyle temel hak ve özgürlükleri güvence altına almıştır.

Demokratik, laik hukuk devletlerinde bireylerin sahip olduğu dini inanç ve kanaat hürriyeti hiçbir sınırlamaya tabi tutulamaz. Laiklik, din ve vicdan hürriyetini engelleyecek biçimde yorumlanamaz; aksine laiklik din ve vicdan hürriyetinin kullanılmasının teminatıdır. Dini konulardaki bireysel tercihler ve bireylerin yaşam tarzı devletin müdahalesi dışında olduğu gibi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19’uncu maddesiyle teminat altına alınan ifade özgürlüğü, kıyafetini seçme özgürlüğünü de kapsamaktadır.

"Kadının kıyafeti siyasetin konusu olmamalıdır"
Kadının kıyafeti başta; bireylerin yaşam tarzı, inancı ve etnik aidiyeti siyasetin konusu olmamalıdır. Geçmişte yaşanmış bazı baskıcı uygulamalar toplumsal hafızamızda olumsuz izler bırakmış, ayrıca siyaseten istismar aracı olagelmiştir. Yakın geçmişimizde üniversite öğrencilerinin başörtüsüyle eğitim hakkı engellenmiş, kamuda kadınların başörtülü çalışmasına izin verilmemiştir. Benzer engellemelerin ve yasaklamaların bir daha yaşanmaması için her türlü önlemi almak Parlamentonun ve kamu idaresinin görevidir. Genelge, talimat, yönetmelik ya da diğer idari düzenlemeler ve hiyerarşik amirlerinin emirleriyle kadının ne giyeceğine ya da giymeyeceğine yönelik yapılmış zorlamalara son vermek ve kadının kıyafet seçme özgürlüğünü kanuni güvence altına almak için bu teklif hazırlanmıştır. Teklif ile kadınlarımızın Anayasa ile güvence altına alınan kişisel ve mesleki kıyafet özgürlüklerinin korunması öngörülmektedir.

"Kadın çalışanların kıyafetlerinden dolayı bir ayrımcılığa tabi tutulamamaları amaçlanmaktadır"
Bu kapsamda teklif ile;

Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde görev alan ve her statüde istihdam edilen kadınların,

Anayasanın 135. maddesine göre kurulan meslek örgütlerine bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınların,

yürüttükleri kamu hizmeti veya mesleki faaliyetlerin gereği olan mesleki kıyafet, cübbe, önlük veya üniforma giymek dışında, herhangi bir zorlamaya tabi tutulamayacağı hüküm altına alınmaktadır. Böylece, kadın çalışanların kıyafetlerinden dolayı bir ayrımcılığa tabi tutulamamaları amaçlanmaktadır.”

 
Ege Denizi için 'fırtına' uyarısı!
 
Tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu: Benimle birlikte olmaya var mısınız?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor.
CHP'li Serter'den Sayıştay raporları değerlendirmesi: Üniversiteler şeffaflıktan uzaklaşıyor
İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir üniversitelerine dair Sayıştay’ın ...
Yunanistan'a tepki: Hakkımızdan vazgeçmeyiz!
Merakla beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmalarda ...
 
Olaylı meclis sonrası Cumhur İttifakı’ndan tepki: İl Başkanı Yücel ölü taklidi mi yapacak?
Gaziemir Belediyesi’nde gerçekleştirilen ve Cumhur İttifakı üyelerinin ...
MHP’li Şahin, Başkan Soyer’i hedef aldı… Üst üste gelen soruşturmaları yorumladı: Törenle mi yapılacaktı?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik soruşturmaları ...
AK Parti'den CHP'ye karşı hamle: Herkesi ekran başına bekliyoruz
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları ...
 
PTT'deki sürgün iddiası meclis gündeminde!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir ...
Kılıçdaroğlu'nun 'başörtüsü' çıkışına destek!
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel ...
Öztrak'tan Soylu'ya sert tepki: Haddini bileceksin
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Mersin'deki ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva