HABERLER>POLİTİKA
15 Ekim 2015 Perşembe - 12:56

CHP adayı Çam: Biz bu katliamı öngörmüştük!

CHP İzmir milletvekili Musa Çam, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri tarafından kaleme alınan ‘20 temmuz 2015 Suruç katliamı ve IŞİD Tehdidi Hakkında Değerlendirme Raporu’nu hatırlattı ve Ankara katliamının öngörüldüğünü ancak sorumluların gerekli tedbirleri almadığını belirtti.

CHP adayı Çam: Biz bu katliamı öngörmüştük!

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Suruç Katliamı ardından kamuoyuna verdikleri söz gereği bölgede yaptıkları incelemeyi hatırlattı. İncelemenin ardından Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerince hazırlanan raporda Ankara katliamını öngördüklerini, dolayısıyla bu katliamın önlenebilecekken önlenmediğinin, katliamın göz göre göre geldiğinin altını çizdi.
 
Açıklamada ayrıca; 10 Ekim 2015 günü düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi öncesinde gerek kamuoyunda gerekse kendi hazırladıkları raporda dile getirilen uyarıların hükümet ve devlet kurumlarınca hiç dikkate alınmamış olması gerçeği ile yüzleşmenin önemine değindi. "Siyasi ve hukuki sorumluluğu bulunanların acilen görevden el çektirilmesinin yürütülen soruşturmaların güvenliği için zorunludur. Hükümet ve onun yönetimindeki devlet kurumları tüm bu uyarılara ve tespitlere kulak tıkamıştır. Bunun sonucunda, barış için yürüyen, daha fazla demokrasi isteyen, emeğin hakkı verilsin diyen yurttaşlarımız hayatlarını kaybetmiş, yaralanmışlardır. Zamanında görevini ve sorumluluklarını yerine getirmeyen ve adeta katliama davetiye çıkaran Davutoğlu Hükümetleri şimdi çıkmış bu katliamın IŞİD tarafından yapıldığını itiraf gibi açıklamalarla dillendirilmektedir. Bu katliamcıların kimliği daha Suruç soruşturmasının ilk aşamasında ortaya çıkmışken ve raporumuzda açıkça IŞİD katliamcılarının ülke için oluşturduğu tehdidin büyüklüğü ortaya konmuşken, çökmüş dış politikanın mimarı AKP ve onun başındaki Sayın Başbakan tüm bu acıların yaşanmasını engelleyebilecekken görevlerini yerine getirmemiştir. Doğrudan IŞİD’i hedef almaktan çekinen başbakan görüntüsünün yarattığı acizlik ortadadır.
 
Bir kez daha hatırlatmak isterim ki; Raporumuzda, CHP heyetinin ilçede yaptığı incelemeler ve temaslar sonucunda oluşan izlenimler şu başlıklar altında toplanmıştır;
 
1.      Patlama öncesi güvenlik ve istihbarat zafiyeti söz konusudur.
2.      Bombanın etki alanında hiçbir güvenlik görevlisinin bulunmaması dikkat çekicidir.
3.      Patlamadan sonra polis, olay yerinde gaz bombası kullanmıştır. Bu kabul edilemez.
4.      Suruç’a yönelik bir IŞİD eylemi öngörülmüş olmasına rağmen katliam yapılmıştır.
5.      Yaralananların büyük çoğunluğu kullanılan patlayıcının etkisini ve ölü sayısını artırmak için kullanılan bilyelerden zarar görmüştür.
6.      Olay yerini izleyen herhangi bir güvenlik kamerası mevcut değildir.
7.      Olayda kullanılan patlayıcılar daha önce Diyarbakır’da terör saldırısında kullanılan patlayıcılarla benzerlik göstermekte ve iki olay arasında ilinti olduğu şüphesi ifade edilmektedir.
 
Yine Raporun Suruç Katliamına ilişkin değerlendirme kısmında, olayın gelişimine neden olan temel faktörlerden birinin istihbarat zafiyeti olduğu vurgulanmıştır. Gelinen noktada istihbarat sistematiği sürekli skandallarla beraber anılır olmuştur. Emniyet istihbaratın bir cemaatin tekeline girmesinden, rakip parti mensuplarının ve şirket sahiplerinin izlenmesine, MİT’in başındaki kişinin ülke içini bombalatma açıklamasına ve daha sonrasında bu kişinin AKP’den milletvekili adaylık sürecine kadar iş varmıştır. Esasen dış istihbarattan sorumlu olması gereken ve son dönemde AKP yöneticilerince giderek siyasallaştırılan MİT’in son dönemde gerçekleşen büyük ölümlü ve yaralanmalı katliamlarda önleyici ve caydırıcı işlevini etkin biçimde yerine getiremediği görülmektedir. 
 
Tüm bu tespitler ışığında ve hepimizi üzüntüye boğan Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamının ardından, hiç çekinmeden söylemek gerekir ki;
 
·         AKP siyaseti hem içeride hem dışarıda iflas etmiştir.
·    rkiye Cumhuriyetinin istihbarat sistematiği çökmüştür. İstihbarat örgütleri şahsi çıkarlar için kullanılmaktan ötürü işlevlerini yitirmiş ve özellikle partizanlaştırılan MİT, ‘KİT (Kişisel İstihbarat Teşkilatı)’ olmuştur.
·         Türkiye tarihinde ilk kez, bir cumhurbaşkanının vesayeti altındaki siyasal partinin hükümetleri bu kişinin kişisel çıkarları için ülke çıkarlarını hiçe saymıştır ve oluşan güvenlik zafiyeti sonucu yurttaşlarımız hayatlarını kaybetmiştir.


Fakat bu karanlık günlerde dahi umudumuzu yitirmeyeceğiz. Barış isteğine yönelik bu saldırı unutulmayacak ve sorumlulardan hesap sorulacaktır.

 
HDP’li Zana’dan İzmir’de Erdoğan’a çağrı!
 
Davutoğlu açıkladı: Katliam soruşturmasında flaş gelişme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP’li Zana’dan İzmir’de Erdoğan’a çağrı!
HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana taziye için geldiği İzmir’de, “Sayın ...
CHP Menderes’te bir istifa daha!
Menderes Belediyesi CHP Meclis Halil Taşkıran meclis üyeliği görevinden istifa etti.
Kılıçdaroğlu: Davutoğlu’na sordum, ‘İzlemedim’ dedi!
CHP Lideri, Başkan Ahmet Davutoğlu'na, Ankara'daki bombalı saldırılar ...
 
AK Parti Adayı Sürekli: Hedef grubumuz gençler
AK Parti İzmir Milletvekili adayı Kerem Ali Sürekli, gençlere büyük önem ...
Çıray: Millet ‘Kurtar bizi Kemal’ diyor!
Çıray, devlet adamı boşluğunu CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun doldurduğunu ifade etti.
AK Parti’de flaş İzmir mitingi kararı
Genel Merkez daha önce bu Pazar yapılacağı açıklanan mitingi erteledi. ...
 
Yıldırım’dan ‘diktatör sorusuna’ Demirtaş'lı yanıt!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, AK Parti İzmir milletvekili ...
CHP İlçe Başkanı kalp krizi geçirdi
Buca İlçe Başkanı Gül sabah saatlerinde kalp krizi geçirdi. Anjiyo yapılan ...
İzmir Adayı Kaya: Seçmen ‘Yeniden AK Parti’ diyor
Seçim çalışmalarını Buca, Selçuk ve Torbalı'da gerçekleştirdiği bir dizi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva