Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, sezonun değerlendirmesini Egedesonsöz'e yaptı. Ekonomik sorunların yanı sıra deprem ve iki ayrı seçim nedeniyle doluluk oranlarının, beklentilerin altında kaldığını belirten Başkan Demir, "Maalesef Çeşmeli otelciler olarak, olumlu bir hava yakalayamadık. Bizi Ağustos ayı ve Temmuz'un ikinci haftasından itibaren gelmeye başlayan gurbetçiler kurtardı" dedi.
TATİLCİNİN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, OTELCİNİN GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSELDİ
İnsanların ruh hali iyiyse, morali yerinde, ancak o zaman tatil yapmayı düşündüğünü öne süren ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, bu yıl sezona kötü giriş yaptıklarını söyledi. Demir, şu değerlendirmede bulundu:
"6 Şubat'taki deprem, hepimizin ruhsal dengesini bozdu. Depremin psikolojik etkisinin yanı sıra ekonomik etkisi de çok fazla oldu. Deprem sonrası tüm yurtdışı ve yurtiçi rezervasyonlar durmuştu. Hatta rezervasyon iptalleri bile oldu. Depremin yaralarını kısmen de olsa sardık, bu sefer seçime entegre olduk. 14 Mayıs'ta milletvekilleri seçildi ama cumhurbaşkanı seçilmedi, 28 Mayıs'ta yeniden sandık başına gittik. İnsanlar dolayısıyla tatil planlarını, seçim nedeniyle değiştirmek zorunda kaldı. Seçim sonrası piyasalar nasıl olacak, tedirginliği başladı. Ekonomide, gelirlerde daralma söz konusu oldu. Piyasada fiyatlar oturmadı. Sadece tatilcinin alım gücü değil, otelcinin açılış maliyeti ve hizmet girdi maliyetlerinde olağanüstü bir artış yaşandı. Dövizde hareketlilik oldu. Özetleyecek olursak, bu sezon turizmde olumlu bir hava yakalayamadık, anlattığım sebeplerden dolayı. Haliyle beklentilerimize ulaşamadık."
BU SENE TATİL, TÜRK İNSANININ ÖNCELİĞİ OLMAKTAN ÇIKTI
Temmuz ayında doluluk oranlarında sert bir düşüş olduğuna vurgu yapan Başkan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tatilci, Temmuz ayında oteli arıyor; 16-19 Temmuz arası iki kişi üç gün tatil yapmak istiyoruz, fiyatlarınız nedir, diye soruyor. Bir gecelik konaklama 4 bin 250 lira diyoruz; karşı taraf, bu fiyat, üç günlük değil mi, diye tekrar soruyor. Lira o kadar çok değer kaybetti ki. Tatilci, iki kişi geldiği tatilde bu parayla iki yıl önce üç gece, bir yıl önce iki gün kalıyordu. Bu fiyatlar, iç turizmde tatilciye hiç uymadı. Bu sene tatil, Türk insanının önceliği olmaktan çıktı. Ekonomik sorunlardan dolayı tatil yapmak mümkün olmadı. Biz turizmcileri kim kurtardı? Gurbetçiler! Fakat gurbetçiler de bu sezon geç kaldı. Haziran'da gelmediler, Temmuz'un ilk haftasında gelmediler ve gurbetçi yoğunluğu ancak Temmuz'un ikinci haftasında başladı. Onlar gelmeye başlayınca, piyasa canlandı, doluluk arttı, sokaklar doldu, esnaf mutlu oldu. Ağustos ayı çok iyi geçti. Son 40 yıla baktığımızda, değerlerin aşağı yukarı aynı olduğunu görüyoruz. Ağustos, hem içeride hem dışarıda yaşayan herkes için tatil ayı. Keşke Çeşme'de üç tane Ağustos'umuz olsa, başka hiçbir şey istemeyiz! Ağustosta moralimiz yerine geldi.Eylül de istediğimiz gibi gitmedi, pek çok otelimiz, beachler okullar açılır açılmaz kapandı. Onlar kapatınca, açık olanlarda yüzde 60'larda doluluk oluştu. Eylül ayında, rezervasyonda ciddi değerler olmadı."
TATİLCİ, TATİL YAPTIĞI OTELDEYKEN BİLE DAHA UYGUN YER ARIYOR
Önümüzdeki sezonla ilgili beklentilerini sorduğumuz ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, "Moralimiz yerine gelmeden, piyasaya güven tesis etmeden, gelecek sene de bundan daha iyi olacağını düşünmüyorum" derken, iç piyasada tatil sürelerinin çok kısaldığına dikkat çekti:
"Geçmişte tatil kültürü vardı; üç gün de olsa, 10 gün de olsa, orta direk diye tabir ettiğimiz kesim bir şekilde tatil yapıyordu. Sonrasında, eskiden 10 gün tatil yapan beş güne indirdi; beş gün tatil yapan, üç güne düşürdü. İç piyasada tatil süreleri çok kısaldı, çok insanımız tatilini yapamadı.Bir süre önce, Temmuz, Ağustos aylarında tatil yapamayan vatandaşlarımıza çağrı yapmıştık, Eylül'de fiyatlarımız yüzde 50 düştü, gelin siz de tatil yapın, dedik. Bu çağrımız önemli seviyede karşılık buldu. Ağustos ayında Çeşme'de tatil yapanların yüzde 80'i yurtdışından gelenlerdi. Eylül ayında, şu anda açık olan otellerde tatil yapanların yüzde 70'inin Türk olduğunu söyleyebilirim. Eylül ayında, kendi insanlarımıza kısmen de olsa tatil yaptırabildiğimiz için çok mutluyuz. Şu anda otellerimizde tatil yapanlar, fiyat sorguluyor. Araştırıyor, kaldığı otelden daha uygun fiyatlı bir yer bulduysa, oraya gitmek istiyor ve bunu açıkça söylüyor. İstenmeyen pazarlıklar olmaya başladı. Böyle bir şeyi ilk kez görüyorum. Bizim uyguladığımız fiyatlar, aslında piyasada kabul edilebilir fiyatlar. Fakat kabul edilemez fiyatlar var. Mesela, bir zincir mağazaya gittim, salatalığın kilosu 41 liraydı. Bir başka zincir mağazada aynı salatalık 11 liraydı. Bu kadar büyük fark olmamalı. 41 liralık salatalık 11 lira olur mu? Ya da şöyle sorayım; 11 liralık salatalık, 41 lira nasıl olur? Piyasa bu kadar istikrarsız. Bu kadar kötü bir satın alma istikrarsızlığı var. Devletin buna müdahil olması lazım. Eğer piyasada istikrar sağlanmazsa, gelecek sene iyimser olmak mümkün değil. 2024 sezonunu şimdiden tahmin etmek, çok zor. Biz turizmcilerin tahminlerii, hava tahminleri gibi oldu. Bir haftalık, 15 günlük, bir aylık tahminler yapabiliyoruz."Geçmiş