HABERLER>EKONOMİ
13 Ekim 2020 Salı - 14:42

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme projesi bir dünya projesi!

Ege Turizm Merkezi - Çeşme Projesi alanının, turizme hizmet vermeyen bir alan olduğuna vurgu yapan Demir, "Bu projenin desteklenmesi lazım, çünkü bu bir dünya projesi… O ölü alanı, turizme kazandırmak, oraları cennete çevirmek lazım. Ancak, planlama doğru yapılmalı. Mimariden önce, nereye hangi ürünün yerleştirileceğine karar verilmeli" dedi.

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme projesi bir dünya projesi!

EGEDESONSÖZ - Çeşme Turistlik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Sonsöz TV'de gündemi değerlendirdi. Gazeteci - Yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Demir, Çeşme Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Meslek odalarının Çeşme Projesi'ne karşı çıkmasını değerlendiren  Yakup Demir,  hayır demek yerine  ortaya bir fikir konulması gerektiğini söyledi. Demir, "Çeşme, Ege'de... Çeşme, tarihte medeniyetlere ev sahipliği yaptığı bir yer. Turizm, özgürlük demektir. Mikonos'ta oda fiyatları 250 Euro'dan başlıyor ancak biz Çeşmede hala 50 Euro'dan oda kiralıyoruz.  Onlar Mikanos ve adaları turizme kazandırmış, biz onları örnek alsak bile çok güzel işler çıkartırız. Çeşme projesinin, Çeşme'ye bu anlamda katkısı olacağını düşünüyorum. Çeşme projesi konusunda kamunun ve odaların hassasiyetini anlıyorum ancak, hayır, demek yerine, 'hayır ama şöyle olsun' demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Ben Çeşme turizmini en iyi bilen biriyimdir. Gece gündüz Çeşme'yi düşünen biriyimdir. Odalarımız tabiî ki takip etsinler ama müsaade etsinler bize. Direkt olarak hayır demesinler" dedi.

OTELLERİMİZİN YÜZDE 99'U AÇIKTI
Pandemi sürecinde boş durmadıklarını, hijyen eğitimleri düzenlediklerini söyleyen Çeşme Turistlik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, otellerin yüzde 99.9'unu açtıklarını söyledi. Demir,  "Aniden karşımıza çıkan pandesi, bizde panik yarattı.  Yaşamın içinde acı da var, tatlı da var. Biz de bu acı günlerde Çeşme'de çıkış aradık. Çıkış yolu ararken, pandemi ile ilgili oldukça fazla araştırmalar yaptık. Hiçbir zaman karamsar olmadık. Mutlaka bir çıkar yolu vardır, dedik. Evde kaldığımız sürede ciddi anlamda çalıştık. Öncelikli olarak ne yapabiliriz, diye baktık. Dünyayı izledik… Herkes panik içerisindeydi. Ben en kötü günümde bile en iyiyi düşünen biriyim. Bu düşüncemi de ben üyelerimize de aktardım. Her zaman güzel bir şeylerin karşımıza çıkacağını söyledik. Bu konuda eğitimler aldık ve neredeyse haftada bir hijyen eğitimimiz vardı. En önemlisi de turizm nasıl olacak, diye mikrofon tutulduğunda, inşallah iyi olacak, dedik. Çeşme olarak biz normalleşme dönemine girerken, tüm otellerimizin açılması için talepte bulunduk. Otellerimizi ve işletmelerimiz hazırladık. Çeşme'de açılmayan 3-5 otelin dışında hepsi, yani yüzde 99.9'u açıktı. Temmuzda umut ışıklarımız yanmaya başladı, Ağustos ayında da geçen yılı aratmayan bir sezon yaptık. Bu olumsuzluklar olmasaydı biz Çeşme'de turizm patlaması bekliyorduk. Bu dönemde de, buna şükür, diyen işletmecilerimiz var. Bu yüzden iyi ki açıldık düşüncesindeyim" ifadelerini kullandı.

ÇEŞME TURİZMİNİN BU ŞEKİLDE GELİŞMESİNİ HEDEFLİYORUZ
İç turizmin çoğu zaman şans olduğunu söyleyen ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, Çeşme'nin bu şekilde gelişmesini istediklerini belirtti. Demir, şunları söyledi: "Tabii ki iç turizm çoğu zaman şanstır. Dış turizme alışmış olan Antalya gibi yerler, iç turizmi yetersiz bulur… Ancak biz Çeşme olarak turizmimiz daha çok iç turizme yöneliktir. Bu konuda da hep eleştiri de almıştık ancak ben bir turizmci olarak, bir bölge gerçekten dünyada yer ettikten sonra, buralara tur operatörü pek girmez. Bir bölge destinasyon olunca, o bölgeye talep artıyor.  Tur operatörü, her şey dahil, bir paket istiyor ancak bizim böyle bir şeyimiz yok ve biz bunu istemiyoruz. Ufacık bir politik olumsuzluklarda tur operatörleri yollarını değiştiriyor. Biz de Çeşme'nin bu şekilde, yani iç turizmle gelişmesini hedefliyoruz."

BUGÜNE KADARKİ EN GÜZEL EYLÜL AYINI YAŞADIK
Sezonun içinde yaşanana doluluk oranlarını da veren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sezon doluluğumuz yüzde 56-60 idi, geçtiğimiz sezona göre. Normalleşme haziranda başladı ve neredeyse sıfıra yakındı. Temmuz'da yüzde 20-30 doluluk vardı ve Ağustos'ta yüzde 70-80'ı yakaladık ve Eylül'de de bu güne kadar yaşamadığımız doluluğu yakaladık. Eylülde 80-90 doluluk oranını gördük.  Eylül, Çeşme için hep güzel  bir aydır. Fakat bu eylül ayı, bir başka güzel geçti. Binlerce insan Çeşme'nin plajlarında güneşlendi, denize girdi. Motivasyonumuz çok güçlendi, doluluklar ile birlikte. 200 bine yaklaşan bir yazlık nüfusumuz oluştu. Dolayısıyla yazlık nüfus sokaklara ve esnafa yansıdı."

BEACH KELİMESİ, ÇEŞME'YE ÇOK YAKIŞIYOR
Beach konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Yakup Demir, şu bilgileri verdi: "Çeşme, çok popüler bir destinasyon olduğu için bazı olumsuzlukları reklam etmek çok kolay. Beachlerimiz Çeşme için çok önemli bir marka. Ufak tefek olaylar yaşadık. Bazı beach'lerimiz bu süreçte kapatıldı, pandemi cezaları verildi. Bu beach'lerimizin hatasından çok, oradaki bazı olaylardan, organize olanlar tarafından kapatıldı. Çeşme'yi ayakta tutan, yüzde 30 civarı Beachler… Önümüzdeki yıl bu konularda daha hassas olmamız gerektiğini kaymakamımız ile konuştuk ve konuşuyoruz. Biz işletmeciler ile de görüştük… Oradaki birkaç beachte olan olaylar, özellikle bir tanesi, Cumhurbaşkanlığına kadar gitti ve sanki mafyavari bir Çeşme olarak algılandı.  Bu da Çeşmemize zarar verdi. Nüfusu çoğu zaman 1 milyona ulaşan yerde bazı olumsuzlukla yaşanacaktır. Beach konusunda çok hassasız, umarım gelecek sezonlarda bunlar olmaz. Çünkü beach, kapandığında otellerimizin doluluğunu yüzde 30 etkiliyor. Ben birçok ülke gezdim, dönüp dolaşıp Çeşme bir başka, diyorum. Biz Çeşme'nin deniz kumuna sahip çıkacağız. Bu konu sürekli gündemde. Sayın Valimiz Çeşme'yi ziyaret ettiğinde de açıklamalar yapmıştı. Biz Valimize de aktardık 'Çeşme'yi bu tür hareketlerle reklam etmeye çalışıyorlar, bunu yok etmemiz lazım' gibi söylemlerde bulunduk. Valimizin de bu konuda morali bozuldu ve 3-4 gün sonra gündeme bu olaylar çıktı. Emniyet ve Jandarmamız bu konularda çok hassas. Çeşme'de şu an var gibi görünenlerde ortadan kaldırıldı."

2021 YILINDA ÜLKEMİZDE TURİZM PATLAMASI OLMASINI BEKLİYORUZ
Aşının 2020 yılı içerisinde bulunması halinde, 2021 sezonunda bir patlama beklediklerini ifade eden Çeşme Turistlik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, "Ben her zaman güzel şeyleri söylemek değil, güzel şeyleri inanarak söyleyen biriyim. Şuna inanıyorum ben ve siz dahil artık evde durmaktan sıkıldık. Havada uçak gördüğümde, ben niye bu uçakta yokum, diye düşünen biriyim. Dolayısıyla dünya çok sıkıldı. Dünyada tanıdığım insanlara sorduğum da ne yapıyorsunuz, dediğimde, pandemi diye ağlıyorlar. Bu aşı öyle yada böyle önümüzdeki günlerde kullanmaya başlayacaktır. Mart ayı bizim için çok geç ancak Ocak olsa daha iyi olur gibi… Ne zaman ki bu pandemiden dünya kurtuldu, 2021 yılı dünya turizmi için çok değerli ve önemli bir sezon olacak. Ayı yılbaşından önce bulunursa, 2021 yazı Türkiye için de çok güzel olur" dedi.

BÜYÜKŞEHİR, SUDA YÜZDE 50 İNDİRİM YAPILABİLİR
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden su indirimi talepleri olduğunu belirten Yakup Demir, "Devlet, tabii ki güzel şeyler yaptı turizm için. Biz sayın bakanımızın da bu konuda aldığı önlemlerden mutluyuz. KDV ve kısa çalışma ödeneği gündeme geldi. Konaklama vergisi ötelendi. Yani turizm için bir şeyler oldu. Ben burada, kısa çalışma ödeneğiyle ilgili olarak, bir rehavet oluştuğunu söylemek istiyorum. Kısa çalışma ödeneğim var, diye açılmayan bir çok işletme var. Kısa çalışmaya entegre olup, işsizlik maaşı olan ciddi bir sayı var. Bu, bence devlete yük. İnsanları daha çok üretmeye teşvik etmek lazım. Kısa çalışmada olan kişileri çalıştırmanız da yasak… Bu konuda bir şeylerin yapılması lazım… Fransa'da ülkenin 3'te 1'i işsizlik maaş alıyor, bunu Türkiye kaldıramaz. Personele kısa çalışma ödeneği veriliyor ancak patrona yok. Burada işverene de bir şeyin verilmesi lazım. Şu an açmadığı işletmenin emlak vergisinden tutun, birçok maliyeti var. Elektrik ve su parsı çok yüksek. Biz bunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'den istedik. Atık su bedeli de dahil, suyu 16 TL'den kullanıyoruz. Pandemi nedeniyle sudan da indirim istedik, en azından yüzde 50 indirim yapılabilirdi. Bakarız, dendi ancak devletin uygulaması ile ilgili entegre olunması lazım dendi. Ancak kimin elindeyse bu yetki, bir şeylerin yapılmasını istiyorum" diye konuştu.

MİMARİDEN ÖNCE, ÜRÜN TESPİTİ VE SIRALAMASI YAPMAK LAZIM
Çeşme'deki sorunlara da değinen Başkan Demir, özellikle İzmir- Çeşme arasında hızlı bir ulaşım ağının sağlanabilmesi gerektiğini söyledi. Demir, Ege Turizm Merkezi - Çeşme projesiyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

 "Çeşme projesi artık tasarlanmaya başlandı. Hatta proje, bir  tasarım ve mimari grubuna aktarılmış durumda. Bu grup Alaçatı'da ofisini açtı ve çalışmalara başladı. Çalışmaların içinde sanırım biz de yer alacağız. Ben oradaki yetkili arkadaşımıza, önce binayı tasarlamayın, ürünü tasarlayın, dedim. Yani içinde neler olacak, nasıl olacak? Onların belirtilmesi gerektiğini söyledik. Ürünleri ortaya koymadan, projeyi ortaya koymak yanlış olur. 205  ülke var. Hepsine sormak lazım, bir turist olarak ne istiyorsunuz, diye. Çünkü Çeşme projesi, dünya projesi.  Ben burada yanlışı gördüm ve söyledim. İşin başındayız sanki… Vatandaşlar ile çok entegre değil şu an proje. Yatırımcılar ile ilgili de herhangi bir dahil edilme yok. Ürünleri bir an önce sıralamak lazım. Bu konularda biraz daha hızlı çalışmak gerekiyor, diye düşünüyorum. Proje alanı, çok güzel bir bölge. Bugüne kadar ülke turizmine katkı koymayan bir yerdi. Turizmin girdiği yer, cennetin bir parçası oluyor. Bu projeden kimse korkmasın, özellikle de odalarımız… Oraya büyük bir ruh getirecektir, ben 3-4 kez o bölgeye gittim. Burası böyle kalsın, deniyor ancak  dünyadaki her şey insan içindir ve insanlar buradan yararlanmalı.  Biz de çok bilinçli değiliz. Bakan beyle birlikte olduğumuz toplantılarda ulaşımı sorduk, raylı sistem uzanacak mı diye, ancak onun olmayacağı söylendi. Çeşme'nin ulaşım sorunu var. Çeşme'nin kendi içinde de sorunları var. Ulaşım, bir bölgenin gelişimi için olmazsa olmazıdır. 9 durak dediğimiz Çeşme'nin köyleri arasında ulaşıma ihtiyacımız var.  Biz Çeşme'de çalışan bulamıyoruz. Bu ancak Çeşme ve Büyükşehir'in çalışması ile olur. Çeşme'de çalışıp İzmir'de oturanlar için ulaşıma ihtiyaç var. Bu sıkıntıların masaya yatırılması gerekiyor, diye düşünüyorum. Çeşme projesi öncesi bir havaalanı projemiz vardı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Çeşme'ye 40 dakika. Oysa, havaalanları, merkeze bile en az 1 saattir. Bu durumda Çeşme'ye havaalanı gerekmez. Bakan bey de böyle düşünüyor. Çeşme'deki havaalanının VIP uçakları için kullanılması düşünülmüş. Bence hiç gerek yok."

PROJE ALANINDA KESİNLİKLE TARIM YAPILMIYOR
Alanda tarım yapılmadığını belirten Yakup Demir, "Eskilere baktığımızda belki üzüm bağları falan olmuştur. 1920'lerden önce belki… Şu an belki yapılabilir, ancak yapılmıyor. Köylülerle de konuştuk. Devletimiz ve bankalığımız da tarıma uygun arazilerden uzaklaştı. Odalarımızın o bölgeye gidip köylülerimizle konuşmasını öneriyorum. Köylülerimiz de burada tarım olmaz, diyorlar.  Projenin duyurusu yapılırken orada da belki bir hata oluştu. Bana göre 3-5 golf alanı olabilir ve buna su bulmak çok zor olmayacaktır. 20 tane golf sahası, Çeşme için gereksiz fazla. Ayrıca sağlam bir tespit edilmelidir.  Golf uçakları, yüzde 50 kapasiteyle uçar dolayısı ile zengin bir grubun bölgeye gelişine yol açacaktır. Devlet Su İşleri'nin gölet çalışmalarını yaptığını duyduk. Burada odaların o sahaların su ihtiyacını karşılayacaksınız, şeklinde soruları var. Bunu bakanlığın düşünmesi lazım. Arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılmasıyla birlikte, arıtılan suyun golf sahalarına yönlendirilmesi düşünülebilir" dedi.

TURİZMCİLER, KAÇAK İÇKİDEN UZAK DURUR
Türkiye'de ve İzmir'de yaşanan sahte içkiden ölümler sonrası turizm merkezlerindeki riski de değerlendiren Demir, tesislerde riskin bulunmadığını söyledi. Demir, "Ölümler, turizm tesislerinde değil tabii ki... İçki kültürünü çok iyi bilmeyen bir ülkeyiz. İçkiyi alınca kendimiz kaybediyoruz. Bir Alman, bir İngiliz gibi değiliz. Bu kültür, yüzyıllar içinde oluşuyor. İçkinin bu kadar pahalı olmaması gerekir. İçki, makul fiyattan satılsa, sanırım hiç kimse kaçak içki üretme yoluna gitmez. İçki, akşam saat 22.00'den sonra marketlerde satışı yasaklandı. Bu kural, çok uzun yıllardır İspanya'da, İngiltere'de uygulanıyor. İçkiyle ilgili biraz devletin çalışması lazım… Toplum kültürünü geliştirmek lazım, fiyatlandırmasını ona göre yapması lazım" diye konuştu.

 
İstanbul'da öğrenci servisi yandı!
 
Kılıçdaroğlu'ndan uzaktan eğitim eleştirisi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mümtaz Adaer 13 Ekim 2020 Salı 15:30

Sadece temsil ettiği kurumun çıkarını kollayan ve bu şekilde görüş bildiren insanlardan ne ülkeye ne de kendilerine hiçbir yarar gelmez-gelmemiştir. Rant projesi olduğu , halka, çevreye bir yararı anlatılamayan ve anlaşılamayan zihni sinir proje için gereksiz yorum yapmaya çalışmayın ve komik duruma düşmeyin.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Gıda Mühendisleri Odası’ndan çağrı: Alkollü içkide vergiler düşürülmeli!
Alkollü içkilerde çok yüksek oranlarda vergi uygulanmasının kayıt dışılığı ...
EBSO Meclisi’nden sağlık çalışanlarına teşekkür 
EBSO Meclisi, pandemi süreciyle birlikte her biri birer kahramana dönüşen ...
Varank: En hızlı toparlanan ülkelerdeniz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin sanayide en hızlı ...
 
Sanayi üretiminde hızlı yükseliş!
Ağustos ayında Sanayi Üretim Endeksi yıllık yüzde 10.4, aylık olarak ise yüzde 3.4 yükseldi.
Piyasalarda yoğun veri gündemi
Türkiye'de sanayi üretimi endeksi, ABD ve Almanya'da enflasyon ve IMF'nin ...
Süt üreticisi vefat ilanı verdi
Sosyal medyada büyük yankı uyandıran, "acı kaybımız" başlıklı ilanın, ...
 
Nobel Ekonomi Bilimleri ödülü sahiplerini buldu
Nobel Komitesi, 2020 Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü'ne Paul R. Milgrom ...
27 bin kişinin şifresini çaldılar
Binlerce kişiye ait, kullanıcı adı ve şifreyi ele geçiren siber korsanlar, ...
Varank: Özel sektör yatırımları artıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ağustosta; 18,3 milyar yatırımı ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva