HABERLER>GÜNCEL
21 Mart 2022 Pazartesi - 16:50

Çeşme Projesi'nin detayları belli oldu!

Projelendirme süreci devam eden Çeşme Projesi için Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İzmir'e gelerek sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumda yeni düzenlemelere yer verilirken, mevcut planlamada hangi alanlara neler yapılacağı da görsellerle belirtildi.

Çeşme Projesi nin detayları belli oldu!

EGEDESONSÖZ - Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığını tarafından yürütülen Ege Turizm Merkezi – Çeşme Projesi için bugün İzmir'e gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Nuri Ersoy projenin son detayları için sunum gerçekleştirmişti.

İzmir Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen toplantıya ev sahibi İZTO Başkanı Mahmut Özgener'in yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da katılmıştı.

Sunum sonrasında basın mensuplarına projenin detaylarını içeren USB'ler dağıtılırken projede bazı detaylar da netleşti.

BETON ALANI YÜZDE 1,2'YE DÜŞÜRÜLDÜ
Proje kapsamında orman alanı yüzde 26'lık bölümü kapsarken yüzde 19,5'lik alan kararlı alanlar, yüzde 1,2 yapı ayak izi, yüzde 2 mera alanı, yüzde 3 tarım alanı, yüzde 0,3 sulak alan, yüzde 5 Akdeniz Foku Yaşam Alanı, yüzde 1 Ekoturizm alanı ve yüzde 42 ise doğal alan olarak belirlendi.

GÖRSELLERLE BELİRTİLDİ
Paylaşılan görsellerde ayrıca mevcut planlama sürecinde hangi tesisin nereye yapılacağı da belirtildi. Buna göre;

TEMA ODAKLI KÖYLER ÇEŞME PROJESİ’NİN FARKLI RENKLERİNİ OLUŞTURACAK
Toplantıda, Çeşme Projesi’nde yer alan tema odaklı köyler hakkında da bilgi verildi. Paylaşılan bilgilere göre; bu köylerden biri olan Gastronomi Köyü’nün merkezinde bir gastronomi üniversitesi bulunacak. Bu üniversitede, akademisyenlerin yanı sıra işletmeler ve alaylı aşçılar, bölgenin mutfak kültürü üzerine araştırmalar yapabilecek ve eğitimlere katılabilecek.Bu üniversite, Ege mutfak kültürünü dünya gastronomisinin gündemine taşıyacak. Sağlıklı ve İyi Yaşam Köyü, büyük şehir yaşamından uzaklaşıp ruhunu dinlendirmek isteyenleri Ege’ye özgü şifa ve sağlık ritüelleri ile ağırlayacak.Rüzgâr Köyü de el değmemiş doğasını ve alanın kimliğini oluşturan sörf kültürünü yerinde koruyarak dünya sörfçülerinin vazgeçilmez destinasyonu olacak. Köyün de içinde bulunduğu Batı sahil şeridi boyunca hiçbir yapılaşma olmayacak. Böylece kıyının doğal peyzajı ve silueti korunacak.

Sanat Köyü, bugüne kadar Türkiye sınırları içinde hayata geçirilen en kapsamlı, sosyal ve üretken sanat yerleşkelerinden biri olacak. Sanat Köyü, dünya çapında kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak olan bir sahne sanatları ve kongre merkezinin yanı sıra geleceğin sanatçılarını yetiştirecek bir Mimarlık ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne, içindeki dev kütüphane ile birlikte Ege'nin en büyük müzesine de sahip olacak. Yerli ve yabancı sanatçıların konaklayacağı, sanat galerilerinde bir araya geleceği köyün üst yolunda bir de LAND ART Park ve film platosu yer alacak. 200 dönüm üzerine kurulacak bu film platosuyla Çeşme, dünya ve Türkiye sinema sektörüne, üretimden tanıtım ve dağıtıma kadar her alanda hizmet edecek. Sanat Köyü’nün Mersin Limanı ile buluştuğu yamaç ise orijinallerinden ilham alınarak inşa edilecek olan Ege ve Akdeniz’in simgesi bir amfi tiyatroya ev sahipliği yapacak.

DÜNYADA BİR İLK: HAYVAN KÖYÜ
Hayvan Köyü, dünyada bir ilk ve örnek olacak. Hayvan sahipleri seyahat etmek istediklerinde can dostlarını güvenle bu köyde bırakabilecek. Tüm evcil hayvanların özgürce yaşayabileceği bu köyde bir hayvan hastanesi bulunacak. Bu hastane, veterinerleri ve ambulansıyla bölgedeki tüm hayvanlara sağlık konusunda hizmet verecek.

PROJE TASARIMINDA KAÇ KİŞİ GÖRE ALDI?
Çeşme Projesi’nin sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımının ortaya çıkması ve tüm planlama süreçlerine yansıması için Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden bilim insanları, botanik uzmanları, zoolog, ekolog, jeologlar ile çalışıldı. Projenin hazırlık sürecinde 7 üniversitenin hazırladığı raporlardan yararlanıldı ve 15 üniversiteden 40 akademisyenin katkıları alındı. Proje çalışmalarına altlık teşkil etmek üzere, yapılması planlanan tesislerin İzmir-Çeşme Otoyolu (O-32) ve İzmir-Çeşme Devlet Yolu (D300) üzerindeki olası etkilerinin değerlendirilmesi konusunda detaylı bilimsel ve teknik görüşleri içeren 3 ayrı ulaşım etüt raporu; Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) Şehir ve Bölge Planlama ile İnşaat Mühendisliği Bölümleri tarafından oluşturuldu. Proje, dünya çapında tecrübe ve prestij sahibi danışmanlık firmaları, kamu kurum ve kuruluşları, ülke ve bölge STK’larının yanı sıra bölgede yaşayan yerel halkın da görüşleri alınarak hazırlandı. Projenin tasarımında; 12 ulaşım uzmanı, 18 şehir plancısı, 5 kentsel tasarımcı, 3 coğrafi bilgi sistemi uzmanı, 8 sürdürebilirlik uzmanı, 30 mimar ve 9 peyzaj mimarı görev aldı.

RAPORLAR HANGİ ÜNİVERSİTELER TARAFINDAN HAZIRLANDI

7 üniversiteye rapor hazırlatıldı. 15 üniversiteden 40 akademisyenin katkıları alındı.

• Ulaşım Etüt Raporları (İYTE, ODTÜ ve Mersin Üniversitesi)

• Ekolojik Araştırma ve Değerlendirme Raporu (Sakarya Üniversitesi)

• Stratejik Çevresel Değerlendirme (ÇED ve Planlama konusunda uzman bir ekip tarafından hazırlanmaktadır.)

• Jeolojik Etüt Raporu (İzmir ve Ankara’dan Jeoloji Mühendisliği konusunda uzman iki ekip tarafından hazırlanmıştır.)

Ters Ozmoz Yöntemiyle Deniz Suyundan İçme-Kullanma Suyu Temini Fizibilite Raporu (Hidroteknoloji konusunda uzman bir ekip tarafından hazırlanmıştır.)

• Araştırma ve Geliştirme Temelli Bilimsel Ön Çalışma (İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Ege Üniversitesi)

• Akdeniz Foku Araştırma ve Değerlendirme Raporu (Doğu Akdeniz Üniversitesi)

• Döngüsel Turizm Gelişim Modeline Geçiş İçin Kavramsal Araştırma ve Geliştirme Temelli Bilimsel Ön Çalışma Raporu (İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi)

• Konsantre Tuzlu Suyun Derin Deşarj ile Denize Geri Verilmesinin Etkilerine İlişkin Ön İnceleme Raporu (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)

İzmir Çeşme KTKGB kapsamında, yürütülen plan ve proje çalışmalarına altlık teşkil etmek üzere, yapılması planlanan tesislerin İzmir-Çeşme Otoyolu (O-32) ve İzmir-Çeşme Devlet Yolu (D300) üzerindeki olası etkilerinin değerlendirilmesi konusunda detaylı bilimsel ve teknik görüşleri içeren 3 ayrı ulaşım etüt raporu:

• Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

• İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve

• Mersin Üniversitesi (MEÜ)

Çeşme Projesi’nin Öne Çıkan Diğer Özellikleri:

-Çeşme Yarımadası’nın en değerli kaynaklarından biri olan suyu korumak için projenin danışman firmaları arasında yer alan I?spanya’nın Eptisa firması ile bilimsel bir çalışma yürütüldü.

 -DSİ, İZSU ve ilgili üniversitelerin katılımı ile 15 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen Su Yönetimi Toplantısı’nda; Hidroteknoloji konusunda uzman bir ekibe “Ters Ozmoz Yöntemiyle Deniz Suyundan İçme-Kullanma Suyu Temini Fizibilite Raporu” hazırlattırıldı.

-Deniz suyundan su elde edilmesi sonucunda ortaya çıkan konsantre tuzlu suyun bertaraf edilmesinde derin deşarj yönteminin uygulanmasına karar verildi.

-Projenin tüm su ihtiyacı, ters ozmoz sistemleri kullanılarak arıtılan deniz suyuyla karşılanacak.

-Proje kapsamında kurulacak Tarım Kooperatifi ve Ege Otları Tohum Bankası ile bu toprakların binlerce yıllık tarım kültürü ve Peyzaj Bankası ile de endemik türlerin yarattığı eşsiz biyoçeşitlilik korunarak geleceğe miras olarak bırakılacak.

-Planlanan kompost alanı ile bir yandan projenin yaşam sürecindeki karbon ayak izi düşürülürken diğer yandan bütün tarım alanlarının verimliliği yükseltilecek.

-Elektrikli araç kullanımı, akıllı ulaşım sistemleri ve su kullanımının takibine ilişkin scada sistemlerinin hayata geçirilmesi için Aselsan’ın uzmanlığı ile sürdürülebilir kent yaşamı için akıllı şehir altyapısı kurgulandı. Bölge, tüm altyapısı bütüncül bir şekilde önceden hazırlanmış örnek bir akıllı sistemle yönetilecek.

-Proje kapsamında kurulacak üç üniversiteden biri, Z jenerasyonunun yaşam öncelikleri arasında yer alan, günümüzün ve geleceğin en önemli konularından biri olan sürdürülebilirliği odağına alacak.

-Proje kapsamında kurulacak Green School ise orta öğrenim seviyesindeki bölge çocuklarının, doğayı ve ekosistemi daha bilinçli bir şekilde sahiplenmelerini, daha bilimsel ve sonuç odaklı aksiyon alabilmelerini sağlayacak bir eğitim sunacak.
 
-Çeşme Projesi kapsamında, Ege’nin ve Çeşme’nin en önemli tarım ürünlerine sahip çıkılacak.Bölge tarımı için tasarlanmış özel alanlarda, şevketibostan, Çeşme kekiği, Çeşme kavunu, anason gibi yarımadanın meşhur tarım ürünleri yetiştirilecek.

-Proje kapsamında oluşturulacak limon bahçeleri ve kurulacaküretim tesisi ile Çeşme’nin efsanevi limonuna yeni bir gelecek yazılacak. Rumlardan kalma antik üzüm bağları onarılacak.

-İdeal Cumhuriyet Köyü etrafında sakız bahçeleri ve sakız işleme tesisi kurulacak.

 
İzmir'de Ormancılık Günü'nde 6 bin 35 fidan toprakla buluştu
 
ÇMO’dan Su Günü uyarısı: İzmirliler tehlikede!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 21 Mart 2022 Pazartesi 17:52

Benim anlamadığım şey . AKP li bakan , millet vekili,il başkanı vs.. niye hep ticaret odasına gidiyorlar? AKP il başkanı hangi vasıf ile bu toplantıya katılıyor?

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de Ormancılık Günü'nde 6 bin 35 fidan toprakla buluştu
İzmir'de, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kapsamında 6 ...
İzmir için fırtına uyarısı!
Meteoroloji'den önemli bir uyarı geldi. Buna göre İzmir ve Manisa çevrelerinde ...
İzmir'de ilçe milli eğitim müdürlüklerinde rotasyon!
İzmir'de geniş çaplı ilçe milli eğitim müdürlüğü değişiklikleri yapıldı.
 
Ümitcan Uygun'a takdir indirimi yok!
Ankara'da Aleyna Çakır davasında 4 yıl 10 ay hapse çarptırılan Ümitcan ...
Israrlı takip suçunun cezası artıyor
Kadına şiddeti önlemeye yönelik teklifin görüşmeleri Meclis Komisyonunda ...
Kaldığı hapishanenin yıkımını üstlendi!
Kaldığı hapishanenin yıkımını üstlendi!
 
Mahkemeden Osman Kavala kararı
Gezi ana davasının tek tutuklu sanığı iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk ...
Avrupa'nın en büyüğü... EGEKAF kapılarını açtı!
İzmir’de, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinatörlüğünde ...
Erdoğan 'peşindeyim' dedi... Görev yerleri değişti!
Tokat'ta Özlem Ağ'ı 23 yerinden bıçaklayan eşinin tahliyesini isteyen ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva