HABERLER>GÜNCEL
17 Mayıs 2022 Salı - 12:58

Çeşme Projesi için tarihi miting!

İzmir'de tartışmalara neden olan ve Çeşme ilçesinin sınırlarının yüzde 75'ini kapsayan Çeşme Projesi için Cumhuriyet Meydanında binlerce kişi bir araya gelerek projeye itiraz etti. Düzenlenen mitingde konuşmalarını gerçekleştiren isimlerin hedefinde ise AK Parti hükümeti yer aldı.

Çeşme Projesi için tarihi miting!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de planlama süreci devam eden en büyük projelerden biri olan ve yaklaşık 160 milyon metrekarelik büyüklüğü ile Çeşme sınırlarının yüzde 75'ini kapsayan Ege Turizm Merkezi – Çeşme Projesi (Çeşme Projesi) için sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve vatandaşlardan sık sık eylem yaparak projenin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından projelendirilen ve geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un bizzat İzmir'e gelerek çalışmalarda gelinen son aşamaları anlatılan proje hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi dava açarken, bilirkişi raporu projede kamu yararı olmadığına karar vermişti.

Bilirkişi raporu sonrası gerek meslek odaları gerekse İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 'yürütmeyi durdurma kararı alınmalı' tepkisini ortaya konulurken, Çeşme Projesi'ne karşı olanlar bugün Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen STK'lar ve vatandaşlar hep bir ağızdan projeye karşı olduklarını vurguladı.

Düzenlenen mitingde ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra katılımcılar İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, DİSK, Türk-İş ve KESK de destek verirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Sevda Erdan Kılıç, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve binlerce vatandaş katıldı. 

ÖZTUNÇ: ÇEŞME RANTA KURBAN EDİLMESİN
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç hükümete seslenerek 'bu bir uyarıdır' dedi ve "Hepinizi CHP adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum İzmir Milletvekili Genel Başkanımızın selamlarını size iletiyorum. Bugün öğle vakti saat 12.30 güneşin en tepede olduğu vakitte buraya geldiyseniz bize  amacınız, isteğiniz ve isyanınız var. Çeşme ranta kurban edilmesin. Biz İzmirliyiz, İzmir'de Çeşme'de yaşıyoruz. Çeşme'nin güzelliğini bozmayın efendiler diyorsunuz. Siz bunu söylüyorsunuz, ancak birileri haritacılık oynuyor. Tayyip Erdoğan almış eline cetvel ve haritayı şurası bu iş adamına, şurası Katarlı'ya diye çiziyor. Buna izin verecek misiniz? Buna hiçbirimiz izin vermeyeceğiz. Bununla parayı bitirdi ve hazineyi soydular. 129 milyon doları bitirdiler. Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından Cumhuriyetin ne kadar değeri varsa attılar. Sıra Çeşme gibi alanlara geldi. Bütün kuşlar bitti sıra leyleğe geldi. Buna izin vermeyeceğiz.Bunun için sizinle dayanışma içindeyiz.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'a sesleniyorum. Her konuda konuşuyorsun. İzmir ile ilgili en ufak konu olunca ağzını açmıyorsun. Çeşme projesi rant projesidir. Eğer senden tırnak ucu kadar İzmir sevdası varsa projeye karşı sende durursun. Bugün Cumhuriyet meydanını doldurduk. Akıllarını başlarına alsınlar. Bu bir uyarıdır. Eğer projeyi devam ettirseniz Gündoğdu'da yüzbinler ile meydanı doldurup projeye hayır deriz" diye konuştu.

SOYER: İZMİR'İN RANTA KURBAN EDECEĞİ TEK BİR KIYI KENARI YOKTUR
Düzenlenen mitingde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesi gerektiğini belirtirken, "Sevgili kardeşlerim ve yoldaşlarım… İzmir 8 bin 500 yıldır kesintisiz insan yerleşimine ev sahipliği yapan bir şehir... Akdeniz'in en önemli liman kentlerinden biri. Burası Dünyaya yön veren en önemli düşünürlerin, demokrasinin doğduğu şehir. İzmir'i dünya şehri yapmak için başarmamız gereken tek şey onun kendi değerlerine inanmak ve dünyaya anlatmak. İzmir'e turist çekmek için bu şehrin, Çeşme'nin kıyılarını, tepelerini yabancı sermayeye satmaya hiç gerek yok. Bu şehirde daha çok betona ve yıkıma hiç gerek yok. Çeşme Projesi için yapılan planlama çalışmaları İzmir'in tüm değerlerini tehdit ediyor. Doğayı, yerel yönetimleri yerel kültürleri korumayan, hiçbir kültür projesi başarıya ulaşılamıyor. Çeşme projesi, Çeşme'ye ait değildir. Çeşme'nin değerlerini anlamayan zoraki dayatılmış bir kurgudur.

Proje alanın su fakiri bir yer ancak proje alanı aşırı su tüketimini getiriyor. Çeşme'de bunca turizm alanı boşken proje yeni bir alanı turizme açıyor. Ulaşım meselesinin diğer bir alanı... Çeşme'nin İzmir ile tek bir bağlantısı var. Çeşme Projesi İzmir'in kimyasına ve ruhuna aykırıdır. İBB bu projeye karşı tüm hukuki süreçlere müdahil oldu, bundan sonra da yeni davalar açmaya devam edecek. Doğa kimsenin babasının çiftliği değil. İzmir'in madencilere bırakacağı tek bir zeytin ağacı yoktur. İzmir'in ranta kurban edeceği tek bir kıyı kenarı yoktur. İzmir'in her karış toprağı korumamız altındadır. Bir belediye başkanın asli görevi, görev yaptığı şehrin doğasını korumaktır ve ben son nefesime kadar bunu koruyacağım. Doğamızı direne direne koruyacağız ve direne direne kazanacağız" ifadelerini kullandı.

 
Ölüme terk etmişti... Tahliye kararı!
 
Kılıçdaroğlu'na: Kendi açıklamalarına ters düşüyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ölüme terk etmişti... Tahliye kararı!
Anadolu 42'inci Asliye Ceza Mahkemesi, kamuoyunda "Nisa Mihriban" ismiyle ...
İZSU’dan koku eleştirilerine yanıt: Birleşik sistem mevsimsel şartlardan etkilendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü kent genelinde bazı noktalarda ...
Vali Köşger'den Damlacık müjdesi!
Damlacık'ta kamulaştırılan alan restorasyonla turizme kazandırılacak.
 
Kızılay kadınlarından anlamlı gösteri
Kızılay İzmir Şube Kadın, güzel bir organizasyona daha imza attı. İzmirli ...
İçişleri: DEAŞ'lı canlı bomba yakalandı
İçişleri Bakanlığı, eylem hazırlığındaki DEAŞ'lı 'canlı bomba' Süleyman ...
Hastane önünde uyuşturucu kurbanı olmuştu... Davada şoke eden detaylar!
İzmir'in Konak ilçesinde Elif Terziler'in (16) taksiyle hastaneye götürülürken ...
 
Küresel ısınma, balık türleri ve stoklarını azalttı
YUNUS-S araştırma gemisiyle yapılan çalışmalarda, küresel ısınma nedeniyle ...
2022 itibariyle 26 binden fazla göçmen sınır dışı edildi
Bu yılın başından itibaren Türkiye'ye yasa dışı yollarla giriş yapan 26 ...
Çeşme'de bıçaklanan uzman çavuş Antalya'da defnedildi
İzmir'de tartıştığı kişi tarafından bıçaklanarak öldürülen Uzman Çavuş ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva