HABERLER>GÜNCEL
27 Temmuz 2022 Çarşamba - 09:26

Çeşme Projesi bir kez daha davalık!

Yakın zamanda Danıştay'ın ‘yürütmeyi durdurma’ talebine verdiği ret kararı ile tekrar gündeme oturan Çeşme Projesi bir kez daha yargıya taşındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de müdahil olduğu davada Ziraat Mühendisleri Odası, Toprak Koruma Kurulu’nun Çeşme Projedi ile ilgili verdiği kararın iptalini istedi.

Çeşme Projesi bir kez daha davalık!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı kararnamesi ile ilan edilen “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” planlama süreci devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları ile ilgili bakanlık geçtiğimiz aylarda kurumlardan görüş talep etmişti.

Planların önüne gittiği İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’nu toplamış ve kurul, Çeşme Projesi ile ilgili planlama sürecini ele almış ve toplantıda projenin geleceği ile ilgili bir önemli bir karara imza atılmıştı. Kurul, mir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası temsilcilerinin şerhlerine rağmen oy çokluğu ile bölgenin tarım alanı olmadığını belirterek planlama sürecine onay vermişti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İl Toprak Koruma Kurulu’nun verdiği kararı yargıya taşıyarak iptalini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada Çeşme Projesi kapsamında yapılacak yapıların bölgedeki tarım faaliyetlerine olası etkileri anlatıldı.



‘TARIMSAL BÜTÜNLÜK BOZULACAK’
Kararla ilgili Egedesonsöz’e açıklamada bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı “Toprak Koruma Kurulu’na 16 bin hektarlık alanın 4 bin hektarlık kısmı geldi. Bu alanın Tarım İl Müdürlüğü tarafından ‘marjinal tarım arazisi’ olarak tanımlanmış olmasına rağmen bu alanda yapılacak olan faaliyetler, çevreye ve ekosisteme zarar vereceği, çevredeki tarım alanlarını olumsuz etkileyeceği için karar çıktık.  Doğal olarak tarımsal bütünlüğün bozulması söz konusu. En büyük etkenlerden birisi de eko sistemi etkileyecek. Tarımsal ürünler kalite, tad, doku gibi özelliklerini sadece üzerinde yetiştiği topraktan ve çeşitten değil bulunduğu bölgenin ekosisteminden alır. O yüzden bu bölgedeki Sakız Enginarı, Çeşme Anasonu, Çeşme Sakızı marka olmuştur. Üstelik Çeşme Kavunu yakın zamanda coğrafi işaret aldı. Çeşme Projesi kapsamında yapılacak faaliyetler bölgenin ekosistemini bozacağından doğal olarak Urla, Karaburun’da ve Seferihisar’da yetişen ürünleri de etkileyecek. Ondan dolayı böyle bir dava sürecine gittik.” dedi.

PROJEDE NELER VAR? 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. 



Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURMAYI REDDETMİŞTİ
Çeşme Projesi’nin iptali talebiyle sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve hukukçuların açtığı davanın sonucunda Danıştay, bilirkişi incelemesi yapılmıştı. Açıklanan bilirkişi raporunda “Planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” denildi ancak bilirkişi raporuna rağmen Danıştay 6’ıncı Dairesi yürütmeyi durdurma talebini reddine karar vermişti.

 
Tarihi operasyon: 1,5 ton yakalandı!
 
Karşıyakalı çocuklar için diş seferberliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bulgaristan vatandaşları için vize muafiyeti!
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Bulgar vatandaşları her 180 gün ...
FETÖ nedeniyle bir hakim ihraç edildi
Resmi Gazete'de yayımlanan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararına ...
Kur korumalı mevduatta süre uzatma!
Cumhurbaşkanı kararıyla, kur korumalı mevduat sistemine dahil olan şirketlere ...
 
Fırat Kalkanı'ndan acı haber: 2 asker şehit!
Milli Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı Harekat bölgesinde teröristlerce ...
Teknelere olan merakı sonu oldu... Kahreden ölüm!
İzmir'in Karaburun ilçesinde, iddiaya göre tekne tamiri yaptığı sırada ...
2 zanlı tutuklandı... Kanlı alışveriş!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bir kişinin silahla yaralandığı olayla ilgili 2 zanlı tutuklandı.
 
Mehmet KARABEL yazdı...Opera sarayı için 'reçete'!
Mehmet KARABEL yazdı...Opera sarayı için 'reçete'!
Kemal ANADOL yazdı... Bugün de akşam oldu
Kemal ANADOL yazdı... Bugün de akşam oldu
Kayıt için devlet okullarından bağış alınabilir mi?
Devlet okullarında bağış alınabilir mi sorusuna Milli Eğitim Bakanı Mahmut ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva