HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Haziran 2014 Çarşamba - 09:15

Çeşme’de Diyanet’e devir topuna Kaymakam da girdi!

İzmir’in turistik Çeşme İlçesi Kaymakamı İnci Sezer Becel, kapatılan Alaçatı Beldesi'nde çoğu içkili 11 işyerinin, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesinin doğal olduğunu söyleyip, "Doğal olmayan şey caminin bu kadar yakınına içkili mekanların açılmış olması. Yönetmelik aslında bunu engelliyor" dedi.

Çeşme’de Diyanet’e devir topuna Kaymakam da girdi!

Büyükşehir Yasası ile beldeyken mahalleye dönüştürülen İzmir'in Çeşme İlçesi'nin Alaçatı Mahallesi'nin merkezindeki, aralarında içkili mekanların da bulunduğu restoran ve kafeteryaların Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrinin şoku sürerken Kaymakam İnci Sezer Becel, makamında açıklama yaparak konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Kaymakam Becel, Alaçatı'daki işyerlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devriyle ilgili haberleri gazetelerde okuduğunu belirtip, "Belediye başkanın bu konuda bir açıklaması var. Birkaç yerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmesi şeklinde bir açıklaması var. Bu tam olarak nereleri kapsıyor açıkçası bilmiyorum. Ancak, orada şöyle bir gerçek var. Pazaryeri Camisi dedikleri kiliseden camiye dönüştürülmüş bir yapı. Ama yeni dönüştürülmemiş. 80 yıllık mazisi olan ve cami olarak kullanılan bir yapı. Burası benden önceki kaymakam zamanında Barthelemous'un ayin yapması sebebiyle gazetelere haber olmuştu. Burayı Ayasofya'ya benzetebiliriz. Orjinali kilise ama camiye dönüştürülmüş. Orada, valinin emlak vergilerinden verdiği ciddi parasal destekle restorasyon yapıldı. Caminin müştemilatı olan mozaiklerin olduğu bahçesinde hediyelik eşya satışı yapılan çadırlar var. Onların kaldırılmasını istedik. Belediye başkanı sezon bitiminde kaldıracağını söyledi ve gerçekten de kaldırdı. O hediyelik eşya satan çadırlar şu an meydandaki yerine geldi" dedi.
 
MABEDLERE MABED GİBİ DAVRANMAK LAZIM
Geçtiğimiz günler Kaybolan Lezetler Festivali yapıldığını hatırlatan Becel, "Açılışına katılmak için giderken cami önündeki etkinliği gördüm. Caminin hemen hemen içinde sayılabilecek bir yere ses cihazı kurulmuştu. Burası bir mabed kutsal bir yer kilise olsa da cami olsa da bir mabed. Dolayısıyla mabedlere mabed gibi davranmak lazım. Caminin olduğu yerde veya içinde bahçesinde ses sistemi kurup müzik yayını yapamazsınız. Ya da yemek etkinliği yapamazsınız. Yapmamamız lazım. İllaki bunu birlerinin size bunu yasaklaması gerekmiyor. Organizasyonu yaparken bunlar göz önüne alınmalıydı. Sorduğumda, organizasyonun yaparken kimseden izin almadıklarını öğrendim. Orada müdahale edip polisle orayı boşalttırabilirdik ama çok nahoş bir ortam olacaktı. Ancak, bundan sonra tedbirimi alacağım. Gerekirse kapı yapmak suretiyle o caminin alanını ki orası aynı zamanda bir tarihi eser dolayısıyla koruyacağız" diye konuştu.
 
'KULLANIM HAKKININ DİYANET'E VERİLMESİ DOĞAL'
Caminin hemen yan tarafında dükkan bile olmayan önüne masa atılmış baraka tarzı yerler olduğuna dikkat çeken Becel, şunları söyledi: "Ramazan'da bir tarafta Teravih Namazı kılınıyor, bir tarafta içerisi sıcak olduğu için klimalar açılıyor. Neredeyse caminin kenarında içki kadehleri falan görüyorsunuz. Bunun olmaması lazım. Cami yerlerinde, mülkiyetinin Hazine'ye, kullanım hakkının da Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmesinden daha doğal ne olabilir ki? Burası kadrolu imamı olan, ezan okunan bir cami neticede. Ben onu son derece doğal buluyorum. Doğal olmayan şey caminin bu kadar yakınına içkili mekanların açılmış olması. Yönetmelik aslında bunu engelliyor. Yönetmeliğe göre okul, yurt ,cami yakınına da bunlar yapılamaz. Ama geçmişten kazanılmış bir hak ya da ruhsatsız olarak emrivaki yapılmış açılmış yerler. Sonra da demogoji noktasına getiriliyor. Zaten cami yakınında içki satışı olmaması lazım. Kimsenin niyeti içkiyi yasaklamak değil ki orada. Bu Alaçatı'da farklı aksediliyor olabilir. Eğer kural varsa Alaçatı'ya özel bir kural değil ki bu. Türkiye'nin genelinde var olan bir kural. 'Mabed diyoruz', kilise, cami ayrımı yapmadan yönetmelikle belirlenmiş yaklaşma mesafesi belli ona göre ölçeceksin ve mekanı açacaksın. Defacto bir durum yaratmanın da doğru olduğunu düşünmüyorum." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ENES YALÇIN 18 Haziran 2014 Çarşamba 09:57

Helal olsun Kaymakamıma.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir BİSİM'i çok sevdi: 5 ayda 80 bin kişi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent bisikleti kiralama sistemi olan BİSİM, ...
Gaziemirli kursiyerlerin fotoğraflarına tam not
Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen Fotoğrafçılık Kursu’na katılan ...
Yılın antrenörleri Menderes’ten
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği, 2013-2014 sezonunda en başarılı olan ...
 
Karabağlar'da anlamlı işbirliği: Başkan'dan mobilyacılara destek sözü
İzmir’in 480 bin nüfuslu en büyük ilçesi Karabağlar’ın ticari yaşamdaki ...
Foça'da haftanın her günü sanat var
Foça’da yaşayan zanaatkarlar ve sanatçılar; takı, el sanatları, resim, ...
Okullar kapandı Dikili doldu taştı!
Havanın ısınması ve okulların tatil olmasıyla birlikte, Mavi Bayraklı ...
 
Pekdaş'tan örnek çağrı: Sezonluk değil sonsuz sevgi
İzmir Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu ile bir araya gelen Konak ...
Buca'dan sanata tam destek
Kültür Müdürlüğü olarak hizmet veren Buca Belediyesi eski binasını sanatın ...
Ve Başkan kararını verdi: İzmir’de Zabıta’nın Patronu…
Kocaoğlu üst üste iki atamanın ardından kararını verdi. İzmir Büyükşehir ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva