HABERLER>EKONOMİ
21 Şubat 2016 Pazar - 11:40

Çekirdeksiz kuru üzümde AB sıkıntısı!

Avrupa Birliği, Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümde, üreticilerin çok yaygın kullandığı, bağda salkım güvesine karşı önerilen ilaçlarda üzüm maksimum kalıntı limitini 0.5 ppm'den 0.01 ppm'e düşürme kararı aldı. 

Çekirdeksiz kuru üzümde AB sıkıntısı!

Türkiye yıllık ortalama 280 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretiyor, 240 bin ton üzüm ihraç ederek yaklaşık 500 milyon dolar döviz elde ediyor. 240 bin tonluk ihracatın yüzde 85'ten fazlası ise Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılıyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında sorun yaşanmaması için sektörün tüm taraflarını Salihli'de bir araya getirdi.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_02/2016_02_20/a730c2f78393b365ca92340bcd306d07.jpg

Çekirdeksiz kuru üzümdeki kalıntı ve kalite sorunlarını hep birlikte masaya yatırmak üzere bir araya geldiklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, sektörün tüm paydaşlarının Avrupa Birliği'nin taleplerine göre hareket etmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı. Avrupa Birliği'nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde salkım güvesi zararlısına karşı kullanılan chlorpyrifos-ethyl etkili maddeli ilaçlarda kalıntı limitini 0.5 ppm'den 0.01 ppm'e düşürdüğünü anlatan Celep, şöyle dedi:

"Önümüzdeki dönemde hep birlikte kalıcı tedbirler almazsak bu sorun kartopu gibi büyüyerek kriz noktasına gelme potansiyeline sahip. Yeni kalıntı değerleri 10 Ağustos'ta devreye girecek. Üreticisi, tüccarı, ihracatçısı, ilaç firması ve bayisi, araştırma enstitüleri ve tarım il ve ilçe müdürlükleri olarak hepimiz aynı gemideyiz, aynı üründen ekmek yiyoruz. Bu nedenle, bu konulara hep beraber kafa yormalı, ortak ve kalıcı çözümler bulmalıyız." 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Manisa Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası ve Salihli Ticaret Borsası işbirliğinde numune alarak analizler yaptıklarını ifade eden Celep, şöyle konuştu: "Son 5 yılda 767 adet çekirdeksiz kuru üzüm numunesi toplandı ve pestisit analizi yapıldı. Sonuçlara göre chlorpyrifos-ethyl tespit edilen numunelerin hemen hemen tamamına yakını bu yeni kalıntı değerinin, yani 0,01 ppm'in üzerinde kalmaktadır. Üreticilerimizin bunu bilerek hareket etmesi gerekmekte ve içinde bulunduğumuz 2016/2017 üretim sezonunda, yani bu sezon, chlorpyrifos etkili maddeli ilaçların üzüm üreticilerince kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir." 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl Müdürü Hasan Çebi, 'İl Müdürlüğü' olarak ilaç bayileri ile periyodik toplantılar yaptıklarını bu hususta chlorpyrifos-ethyl etkili maddeli preparatlar yerine biyoteknik mücadele kullanımını desteklediklerini, 2015 yılında 140 bin dekar alanda biyoteknik mücadele desteği verdiklerini kaydetti. 

Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise, çekirdeksiz kuru üzümde aspirin gibi çok yaygın kullanılan chlorpyrifos-ethyl etkili maddeli ilaçların kullanılması halinde 0.01 ppm kalıntı değerinin altında kalabilmesinin neredeyse imkansız olduğunu, zirai ilaçların reçeteyle satılmasını önerdi.

 

 
Uzmanından ailelere çizgi film uyarısı!
 
Sakin Şehir'de konut fiyatları tavan yaptı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir-Selanik hattına Ropax istiyoruz!
Selanik temaslarının ikinci gününde Liman Başkanlığı’ndaki toplantılara ...
TOKİ dar gelirli aileleri unuttu!
Dar gelirlinin adresi Kayabaşı lüks konut merkezi oldu. Arsa bulmakta ...
Suriyeliler Türkiye'de bir ayda 227 şirket kurdu
Türkiye'de bir ayda 6 bin 894 şirket ve kooperatif kuruldu. Kurulan 466 ...
 
Altın fiyatları uçtu: Çeyrek kaç lira oldu?
Altının gram fiyatı, haftanın son işlem gününde 117 lira seviyelerinde ...
Mobilya sektörünün kalbi İzmir’de atacak!
Türkiye’nin en kapsamlı mobilya ihtisas organizasyonu MODEKO 2016 27. ...
BMC İzmir’i terk ediyor!
Bakanlar Kurulu kararıyla Sakarya Karasu'da BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret ...
 
LİYAKAT'tan İstihdam garantili proje!
Lider Yaratici Katilimcilar Derneği (LİYAKAT), Şenol Çağrı Hizmetleri, ...
Bakanlığın marina projelerine Büyükşehir’den itiraz!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İzmir kıyılarında ...
Almanya'daki dev fuarda Türk-ABD işbirliği
Dünyanın en büyük ticaret ve sanayi fuarları arasında yer alan ve Almanya’da ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haramilerin saltanatını yıkacağız!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva