HABERLER>GÜNCEL
11 Temmuz 2014 Cuma - 08:00

ÇED süreci başladı: Ödemiş’te ‘altın’ endişe

Koza Altın İşletmeleri’nin İzmir Bergama ve Gümüşhane’den sonra İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Gölcük Beldesi’nde altın aramak için ÇED sürecine başlaması, yöre halkında endişe yarattı. Firma, Gölcük’te 26.5 hektarlık alanda altın madeni açık ocak işletmesi kuracak. Proje kapsamında üretilecek 172 bin 400 ton cevher, Koza’nın Bergama Ovacık’taki tesislerinde işletilecek. Yöre halkı altın ocağının doğayı tahrip edeceği gibi, cevherin taşınacak olmasının da büyük sorun yaratacağını savunuyor.

ÇED süreci başladı: Ödemiş’te ‘altın’ endişe

Sinan Doğan / EGEDESONSÖZ - İzmir Ödemiş’in doğal güzellikleri ile ünlü Gölcük Yaylası, altın arama şokunu yaşıyor. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Koza Altın İşletmeleri’nin ÇED Başvuru Dosyası’nın incelenip uygun bulunması, yöre halkında endişe yarattı.

ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda incelenip uygun bulunan firmanın altın madeni açık ocak işletmesi projesi için ÇED süreci başladı. Koza Altın’ın maden arayacağı bölge Gölcük Gölü'nün yaklaşık bir kilometre güneyinde yer alıyor. Kış aylarında kayak ve dağ turizmi ile, yaz aylarında ise serin havası ile Ödemiş ve Salihli halkının çekim merkezi olan Gölcüklüler ise altın arayacak firmaya tepkili. Firmanın çıkaracağı cevheri Bergama Ovacık’a taşıyacak olmasının da büyük sıkıntı yaratacağı belirtiliyor.
 


HALK KARŞI
Ödemiş Gölcük Mahallesi Muhtarı Ferit Aynalı, altın madenine karşı olduklarını açıkladı. Altın madeni ile yörenin doğal güzelliğinin ve yeşil dokusunun tahrip olacağını savunan Aynalı, “Halk tepkili, izin vermemeyi düşünüyor. Halkın huzursuzluğu var. Altın madeni kurulursa biz burada mağdur kalacağız. Yöre yayla özelliğini kaybedecek. Çok geniş bir alan tahrip olacak” dedi.

ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı’nın 7 Ağustos’ta yapılması için kendisine telefon geldiğini dile getiren Aynalı, ancak Cumhurbaşkanı seçimleri nedeniyle toplantının eylül ayına ertelendiğini hatırlattı. Aynalı, toplantıda maden işletmesine karşı çıkacaklarını açıkladı.
 


CEVHER BERGAMA’YA TAŞINACAK
İzmir Bergama ve Gümüşhane’de altın arayan Koza Altın İşletmeleri’nin ÇED Başvuru Dosyası’na göre firma Ödemiş Gölcük’te 26.5 hektarlık alanda altın madeni açık ocak işletmesi kuracak. Proje kapsamında yaklaşık 172 bin 400 ton cevher üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bölgede yürütülen arama çalışmalarının olumlu sonuç vermesi durumunda proje ömrünün uzaması söz konusu olabilecek.  Açık ocak işletmeciliği sırasında üretilecek cevher ile birlikte yaklaşık olarak 327 bin ton ekonomik olmayan kayaç meydana gelecek. Ruhsat alanında yapılan rezerv çalışmalarında altın tenörü ortalaması 1,40 g/ton olarak belirlendi. Proje kapsamında arazi hazırlama çalışmalarının 3 ay, işletme döneminin 36 ay, rehabilitasyon döneminin ise yaklaşık 6 aylık bir sürede tamamlanması planlanıyor.

Madencilik faaliyeti süresince üretilecek olan cevher, öncelikli olarak sahada belirlenen geçici cevher stok alanında depolanacak. Geçici olarak alanda depolanan cevher, Koza Madencilik’e ait Ovacık Altın Madenine kamyonlarla nakledilecek, zenginleştirme tesisinde işletilerek dore altın üretimi gerçekleştirilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
okan 7 Aralık 2014 Pazar 14:51

gölücük gölünün kırater gölü olduğunu da unutmayalım altın çalışmaları sırasında buyuk tehlikelerde oluşulabilir sinlikle altın aranmasını istemiyoruz böyle bir güzelliğin yok olmasını ve havaya, toprağa zehir saçılmasını istemiyoruz

Yorumu oyla      11      5  
nihal 7 Aralık 2014 Pazar 14:44

böyle bir güzelliğin ve izmiri türkiyeyi yetiştirdiği ürünlerle besleyen bir yeri altın için bırak dünyayı verseler değişilmez bu nasıl bir zihniyet lütfen duyarlı olalım yarınki nesillere altın ve zehir yedirmeyelim burada yetişen doğal ve gerçekten organik olan gıdaları bırakalım.

Yorumu oyla      11      5  
Serkan Biçici 7 Aralık 2014 Pazar 14:31

Bir İzmirli ve Ödemişli olarak katiyen bu altın aramalarına karşıyız ne gerekiyorsa bu altın aramalarının durdurulması ve bir daha kesinlikle gündeme gelmemesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız bunu duyunca bile ürperiyoruz. Orada bulunan milyonarca ağaçın , toprağın ve doğanın yok edilmesine dünyalarca altın çıksa da DEĞMEZ ! lütfen yetkililer ve ilgililerden bir an önce bu konuya çağre bulmalarını içten ve beyinden kesinlikle arz ediyoruz saygılarımla...

Yorumu oyla      11      5  
Sinan DİNLER 19 Ağustos 2014 Salı 13:10

Bir kere üretilecek olan altın madeni Bergama' da işleneceğinden dolayı siyanür kullanılması söz konusu değildir. Bilmeden konuşmayalım. Ayrıca, çevre için çok duyarlı olanlar, o gölün hali nedir? Pislik içindedir. Buna bir "siyaset üstü" tepki gösterin.

Yorumu oyla      11      6  
Rahim Gür 11 Temmuz 2014 Cuma 23:15

Bölge 33 yılda tanınır duruma geldi. Dinlenme özelliğinin yanında tarım ve hayvancılık, meyvelik merkezidir. Süt inekçiliği de gelişmiştir. Altın arama çalışmaları sırasında tatilciler kadar üretim de zarar görecektir. arama bittikten sonra kalan atıklar ve siyanür atıkları doğaya ve doğal yaşama kaç yıl zarar vermeyi sürdürecektir. Gölcük artık gölcük olamayacaktır. Geçici olarak işçi, kahve lokanta otel hizmeti olarak rahatlık sağlar gibi görünse de aldanmamak gerekir. Ocak terk edildikten sonra bozulan doğa ve doğal yaşam canlandırılamayacaktır. Siyanürün bölge sağlığına olumsuz etkisini bilemiyoruz.Elveda GÖLCÜK:::::: DİREN HALKIM!!!!!!!!!!!!!!!

Yorumu oyla      16      5  
BİR BİLEN 11 Temmuz 2014 Cuma 17:56

bu güne kadar gölcüğe kimse sahip çıkmadı yabancıların elinde olsa gölcüğe biletle alırlar , gölcük bir an önce milli park ilan edilmeli , temizlenmeli temizliği için daha önce ayrılan para kullanılmadı ,

Yorumu oyla      19      7  
Kozal 11 Temmuz 2014 Cuma 17:47

Şirket çok güçlü eğer tenör yüksek çıkarsa halkına geçim kaynağı olacaktır

Yorumu oyla      11      13  
11 Temmuz 2014 Cuma 15:19

aman yarabbi bi de siyanür kulaanırlarsa bütün tarım biter izmir halkı zehirli patetes ve et yemek zorunda kalır yemin ediyorum bu akp zihniyeti beni delirttiiiiiiiiiiiii yokmu doğayı koruyan bir devlet kurumu

Yorumu oyla      16      6  
11 Temmuz 2014 Cuma 15:17

ödemiş egenin tarım deposu ve tarım ihracatı toplamı ordan çıkacak altından kat ve kat fazla

Yorumu oyla      18      5  
11 Temmuz 2014 Cuma 11:51

doğayı tarım arazilerini imar'a açan. kıyıları betonlaştırma çabası içinde olanlar ve orman yangınlarının önüne geçmek için çaba göstermeyenler vatan hainidir terörist'tir!! akp hükümeti ülkede tarım diye bir şey bırakmamıştır..bugün saman bile ithal ediyoliyorsa et'in kilosu 40 liraya çıktıysa bunun sebebi hükümet'tir.

Yorumu oyla      19      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir gümrüğünde sentetik uyuşturucu operasyonu
İzmir’de Gümrük Muhafaza ekipleri, kargo merkezindeki paketleri incelediklerinde, ...
Asker PKK’lıyı PKK’lılardan kurtardı!
Irak’tan teslim olmak üzere Türkiye'ye gelen 2 PKK'lıyı takip eden 5 terörist, ...
Ece Su'nun ölümünde şok gelişme
Sirkeci'de kapakları kapanmadan hareket eden feribotta hayatını kaybeden ...
 
İzmir’in elektriğinde Boğaz’daki tarihi Köşk’e… Bu holding niye yasaklanmıyor?
Büyükşehir’in elektrik ihalesinde saptanan ‘KİK onaylı’ hilenin ardından ...
Narlıdere’de 2 can alan korkunç kazaya ne ceza istendi?
İzmir’in Narlıdere İlçesi'nde, önündeki kamyonu sollamak isterken, karşı ...
İzmir’in adliye sarayında tekerlekli sandalye krizi!
Türkiye’nin en büyük adliyelerinden biri olan İzmir Bayraklı Adliye Sarayı'nda ...
 
Son dakika: ‘Palalı’nın cezası belli oldu
Taksim'de Gezi eylemleri sırasında elinde palayla eylemcileri kovalayan ...
Kırmızı ışığı 3 kez ihlal eden yandı!
İçişleri Bakanlığı 'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere ...
Eliznur'dan acil servise teşekkür ziyareti
Ödemiş’te yolun karşısına geçerken taksinin altında kalıp ağır yaralanan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva