HABERLER>GÜNCEL
12 Kasım 2020 Perşembe - 09:23

Çavuşoğlu: Azerbaycan'ın yanında olacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bakü'de yaptığı açıklamada, "Ateşkesi bozan Ermenistan oldu. Biz Azerbaycan'ın yanında olacağız" dedi.

Çavuşoğlu: Azerbaycan ın yanında olacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karabağ'da oluşturulacak ateşkesi izleme gücüyle ilgili nihai belgeyi dün Milli Savunma Bakanı Akar'la Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun imzaladığını söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Sadece işgal edilmiş toprakların geri alınması değil, bundan sonra atılacak adımlarda da Azerbaycan ne isterse biz öyle yapacağız. Minsk Üçlüsü'nün de buradan ders çıkarması gerekir. Fransa'nın bu süreçte son derece yanlış bir tavır sergilediğini söylemek gerekir. Fransa eş başkan olarak ateşkes sürecinde de olumsuz davrandı. Her seferinde Ermenistan'ın yanında tutum aldı.

İşgal edilmiş Azerbaycan topraklarının tamamı Azerbaycan'a verilecek. Diğer taraftan bu anlaşmanın altında Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın imzası var. Yine bozarız derlerse, üç defa bozdular bedelini ödediler. Yine bedeli öderler. Azerbaycan kan dökmeye hevesli değil. Bundan sonra tercih Ermenistan'ın.

Burada barış olursa bundan herkes faydalanır. En çok bölge ülkeleri faydalanacak. Bunun için de Ermenistan da var, buradaki fırsatları düşünmeliler. İşgal ve kavga yerine, refahı düşünmeliler. Burada yollar kısaldıkça, koridorlar açıldıkça herkes kazanacak. Özellikle Nahçivan'la açılacak koridorla Azerbaycan ve Türkiye kazanacak. Maliyetler azalacak, ticaret yapacak kardeşlerimiz de faydalanacak.

Burada Rusya'nın rolü neyse, bizim de rolümüz o olacak. Merkez ihlal olursa bunu tespit eder. Bu ihlale karşı hangi tedbirlerin alınacağı dahi birlikte belirleyeceğiz. Yarın Rusya'dan gelecek heyetle bunun esaslarını konuşacğaız. Merkezin çok önemli bir işlevi olacak. Türkiye ve Rusya birlikte bu işlevi üstlenecek. Kardeş Azerbaycan'ın isteği de buydu. Sonuçta bu anlaşma dün imzalandı.

Bu büyük bir zaferdir, büyük bir başarıdır. Kendi topraklarını almak için şehit düşen askerlerimize de sivillerimize de Allah'tan rahmet diliyoruz. Gerçekten Azerbaycan ordusunun başarısı bizleri de gururlandı. Buradaki sevinç Türkiye'de de paylaşıldı.

Devlette devamlılık vardır. Ateşkes anlaşması üç ülke arasında olmuştur. Yönetimler gelir geçer, anlaşmalar bakidir. Bu anlaşmanın amacı belli. Ateşkes ve sorunun geri kalan kısmının diplomasi yoluyla çözülmesidir. ERmenistan umarız doğru olanı tercih eder ve en nihayetinde Ermenistan halkının faydasına olur. İhlaller olursa, neler yapılacağının usullerini yarın ortak çalışma grubunda belirledikten sonra sizlerle paylaşacağız.

Azerbaycan topraklarında Azerbaycan'ın tespit ettiği yerlerde merkez kurulacak. Hangi şehirde merkez ve şubelerin olacağını ev sahibi ülkenin istişaresinde karar vereceğiz. Azerbaycan, Türkiye ve Rusya bunları birlikte istişare edecek ve Azerbaycan'ın oluruyla karar verilecek.

İhtiyaç olursa tezkere Meclis'ten geçer. Daha önce Suriye ve Libya için geçti. İhtiyaç duyulursa, hele hele sözkonusu Azerbaycan olursa, Meclis'in de böyle bir talebi şevkle destekleyeceğini düşünüyoruz.

Sayın Aliyev'in kurtarılmış bölgelerle ilgili gerekli talimatları verdiğini biliyoruz. Her şeyin en iyisini yapacaklarını söylüyoruz. Azerbaycan kendi idaresini nasıl oluşturacak benim bir şey söylemem doğru değil ama en kısa zamanda yapacaklarını söylüyorlar. Azerbaycan'ın da bu gücü var. Orada yaşayan Ermenilerle ilgili açıklamalar da son derece olumlu. Buralarda yıllardır yaşayan Ermeniler var. Onların geri dönmesi kendi evlerinde yaşayabilmeleri için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylediler. Türk'e yakışan da budur. Gürcistan, Kırım, Moldova, bölgemizde diğer sorunlar da var. Bölgemizde Suriye var, Libya var, Yemen var. Irak'ta aynı şekilde ciddi problemler oldu. Bu sorunlar da tek çözümün siyasi olduğunu söylüyoruz. Bu söylem her zaman sahada karşılık bulmuyor. Böyle durumlarda sahada gerekli adımları atıyoruz. Filistin-İsrail meselesinde sürekli gerginlik var. Tüm bu sorunların çözümü konusunda biz adım atıyoruz, öncülük yapıyoruz. Bu tutumumuz devam edecek. Doğu Akdeniz'de bugüne kadar Kıbrıs Türkü'nün hakkının gasp edilmesine karşı çıktı. AB'ye bir konferans teklif ettik. Türkiye sorunların azalması için gerekli adımları atmaya devam edecek. (Habertürk)

 
İhsan Özduran yazılarıyla Egedesonsöz’de
 
Turkish Peaky Blinders: Dışı kokoreççi, içi pavyon!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhsan Özduran yazılarıyla Egedesonsöz’de
İzmir'in tanınmış iş kadınlarından İhsan Özduran, Egedesonsöz'de okurları ile buluşacak.
Mehmet KARABEL yazdı... Umudun olduğu yerde mucizeler çiçek açar!
Mehmet KARABEL yazdı... Umudun olduğu yerde mucizeler çiçek açar!
Süt banyosuna tahliye! Firmaya ceza kesildi
Konya'da süt toplama merkezinde süt banyosu yaparken çektikleri görüntüleriyle ...
 
İzmir'de mobilya atölyesi küle döndü!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde mobilya atölyesinde çıkan yangın paniğe ...
Dikili'deki eski koca dehşetinde yeni detaylar!
İzmir'in Dikili ilçesinde, boşandığı Çilem Kılıç'ı (23) öldürüp, evini ...
Bakanlık paylaştı: Mutabakat zaptı imzalandı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ...
 
Şeref Malkoç, yeniden Kamu Başdenetçisi seçildi
TBMM Genel Kurulu’nda yapılan Kamu Başdenetçiliği seçiminde, Şeref Malkoç ...
Yalnız yaşayan yaşlı kadın evinde ölü bulundu
Kahramanmaraş'ta 5 çocuk annesi Emine Kılıçarslan (73), yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.
Hamile eşini öldürdü, 'intihar etti' dedi
Iğdır’da boşanma aşamasındaki eşi Ebru Aras’ı (24) öldürdüğü iddiasıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva