HABERLER>EKONOMİ
23 Kasım 2020 Pazartesi - 19:03

Çarpıcı iddialar... İzmir'de 45 çalışana ücretsiz izin!

İzmir'deki vapur işletmesinde aracı firma tarafından iç donanım bölümünde çalıştırılan işçilerle ile ilgili flaş bir iddia ortaya atıldı. Firmanın test sonucu henüz çıkmayan çalışanları karantina yerine işe çağırdığı iddia edildi. 12 çalışanın testinin pozitif çıktığı öğrenilirken firmanın geçtiğimiz günlerde 45 çalışanı ücretsiz izine çıkardığı belirtildi. Şirketten ise iddialara ilişkin olarak yazılı açıklama geldi.

Çarpıcı iddialar... İzmir de 45 çalışana ücretsiz izin!

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ - İZDENİZ A.Ş.’de körfezde görev yapacak gemilerin iç donanım bölümünde servislerin gerçekleştirilmesi amacı ile ihale gerçekleştirdi. İhaleyi en iyi teklifi veren firma kazanırken, iş yükünün gerçekleştirilmesi için eleman alımına gitti.

İddialara göre firma çalışacak elemanların deniz üzerinde görevlerini sürdürebilmesi için 'gemi adamlığı eğitimi' alınması zorunluluğunu sundu. Belge için işçilere 2 bin 600 TL'lik sözleşme imzalatılırken, belge ücretinin işçilerden 13 ay boyunca ayda 200 TL olarak kesileceği belirtildi.

ÖNCE EĞİTİM, SONRA İŞTEN ATMA
Eğitim sonrası işe alınan işçiler ise 15 gün çalışmalarının ardından ise 'pandemi döneminde daralmaya gidiyoruz' nedeni ile işçiler evlerine gönderildi.

Ayrıca firmanın belediye ile yapılan teknik şartname sonrası çalıştırılacak kişi sayısını belirttiği öğrenilirken, 45 işçinin ücretsiz izne çıkartılmasının ardından, İZDENİZ tarafından ne gibi bir yol haritası izleneceği bilinmiyor.

2 BİN 600 TL’LİK EĞİTİM
Konuyla ilgili gazetemize konuşan ücretsiz izne çıkarılan işçiler arasında bulunan Burak Ulu, kendilerinin gemilerde çalışabilmesi için gerekli olan belge karşılığında 2 bin 600 TL'lik sözleşmeli imzalattıklarını söyledi. Ulu "Bizler bazı tavsiyeler üzerine bu firmaya gittik.  Bize burada bir teklif yapıldı ve İZDENİZ'in 5 yıllık ihalesini aldıklarını ve gemilerde çalıştırmak için elemanlara ihtiyaçları olduklarını söylediler. Çalışma koşullarımızı aktardılar ve asgari ücret ile çalışacağımızı ve yemek parası verileceğini söylediler. Bizim gemilerde çalışabilmemiz için ise 'gemi adamlığı belgesi' almamız gerektiğini aktardılar bize. Bize bu eğitimi firmanın sunacağını, ödemesini ise bizlerin yapacağını söylediler. Bizden 13 ay, ayda 200 TL olmak üzere bu ücreti alacaklarını belirttiler. Biz eğitimlerimizin ardından iş başı yaptık ve 15 gün çalıştık.  15 günün ardından ise bizler işten ücretsiz izne çıkarıldık. Bunun ile ilgili bize hiçbir yazılı bir beyan yapılmadı, sadece sözlü olarak izne çıkarıldığımız aktarıldı. 50 gündür parasız bir şekilde kendi çözümümüzü kendimiz bulmaya çalıştık ve parasız ücretsiz izne çıkarıldık. Çalışanların hepsini tek tek çağırdılar ve  'arkadaşlar pandemiden dolayı küçülmeye gidiyoruz. Ya senetlerinizi alın ve 'gemi adamlığı belgesi'ni alalım ve 15 gün çalışma hakkınızı verelim ve istifa edin, ya da ücretsiz izne çıkmayı kabul edin' denildi" ifadelerini kullandı.

TEST SONUCU ÇIKMAYAN İNSANLARI ÇALIŞTIRDI
Çalışanların işlerini kaybetmemek için ücretsiz izni kabul ettiklerini belirten Ulu, çalıştıkları dönemde korona test sonuçları belli olmayan kişilerin çalıştırıldığını da iddia etti. Ulu " İşimizi kaybetmemek amacı ile ücretsiz izne çıktık. Ancak şu an ücretsiz izne çıkmamıza rağmen hiçbir şekilde bir belge verilmedi ve bir yardım alamıyoruz. Bu izne çıkarılacak isimlerin neye göre belirlendiğini sorduğumda bana 'yönetim belirliyor’ cevabını verdiler. Bunun hangi yönetim olduğunu sorduğumuzda da 'İZDENİZ yönetimi' cevabını verdiler. Koronavis durumunun henüz belli olmayan test sonucu çıkmayan insanları burada getirip çalıştırdıklarını biliyoruz. Ayrıca 10-12 arkadaşımızın da testi pozitif çıktı" dedi. 

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA: İDDİALARA YALANLAMA
Diğer yandan iddialara ilişkin olarak firmadan yazılı bir açıklama geldi.  Açıklamada şunlara yer verildi:

"Şirketimiz hakkında bugün itibariyle bir kısım medyada yer alan haberler gerçek dışı olup, basını ve kamuoyunu yanıltmayı hedeflemektedir. 

Covid-19 pandemisi sebebiyle gerek ülkemizde gerek ise dünyada ekonomik ve sosyal şartların gün geçtikçe ağırlaştığı ortadadır. Son yayınlanan İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile seyahat kısıtlamaları tekrar başlamış ve Covid-19 salgınıyla mücadele de birtakım ilave önlemlerin alınması da gündeme gelmiştir. Bu doğrultuda şirketimiz gerek çalışanlarının gerek tüketicilerin sağlığını korumak gerek ise ekonomik olarak şirketin mevcudiyetini sürdürebilmek adına 20.11.2020 tarihi itibariyle çalışanları ile toplantılar tertip etmeye başlamıştır. 

Henüz bu toplantılar bir sonuca ulaşmadan sanki ortada bir karar varmışçasına hareket edip ve şirket olarak hiçbir tasarrufta bulunmadan sanki bulunmuşçasına bir kısım çalışanın basın ile temasa geçip tek taraflı beyanda bulunduğu şirketimizce tespit edilmiştir. Şirketimizdeki tüm hukuki ve mali tasarruflar yasalara, yönetmeliklere ve genelgelere uygun olarak yürütülmektedir. 

Şirket bünyesinde “Covid-19 testleri pozitif çıkanların çalıştırıldığı” iddiası da gerçek dışıdır. Gerçek dışı beyanlarla basını, kamuoyunu ve üçüncü şahısları yanıltanlarla ilgili tüm hukuki yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz" 

İZDENİZ'DEN AÇIKLAMA
İZDENİZ tarafından yapılan açıklamada ise şunlara yer verildi:

"Bugün bazı internet haber portallarında yer alan "İzmir’in gemi adamlarına senet imzalatıldı, ücretsiz izin verildi" başlıklı haberde, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü'nün adı geçmektedir. Haberde, "mağdur" oldukları iddia edilen çalışanlar, İZDENİZ'in ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin personeli değil; İZDENİZ gemilerinde büfe hizmeti ihalesini kazanan firmanın çalışanlarıdır.

Adı geçen firma, pandemiyle birlikte, günlük ortalama yolcu sayılarının yüzde 50'den fazla düşmesi nedeniyle, çalışanlarının bir kısmını ücretsiz izne çıkarma kararı almıştır. Bu kararda da İZDENİZ Genel Müdürlüğü'nün dahli bulunmamaktadır"

 
Akhisarspor karıştı!
 
Dışişleri tepki gösterdi: Gemide yasa dışı arama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Ağla İzmir!
Mehmet KARABEL yazdı... Ağla İzmir!
İzmir'deki sendikada usulsüzlük iddiası... Başkan görevden alındı!
Büro Memur-Sen İzmir 1 No’lu Şube başkanı ve yönetim kurulu üyeleri yürütülen ...
Kömürde ‘ithalat’ oyunu!
İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, "Bir ...
 
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Kınay: Çeşme projesi doğru değil çünkü...
Çeşme'de kontrolsüz şehirleşme süreci yaşandığına dikkat çeken Başkan ...
Bakan Elvan'dan Merkez Bankası'na tam destek
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tüm kurumların idari kapasitelerinin güçlendirileceğini söyledi.
'Saldırı' iddiası... Sendika eylemde!
Saldırı iddiaları üzerine basın açıklaması düzenleyen Tüm Bel-Sen İzmir ...
 
Lokantalar kapandı, meydan seyyara kaldı... Pilav üstü korona!
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, koronavirüs ...
TCMB swap işlemlerinde uygulanan faizi yükseltti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde gerçekleştirilen altın/döviz ...
Kasım ayında tüketici güveni azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),kasım ayı tüketici güven endeksini açıkladı. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva