HABERLER>POLİTİKA
24 Ağustos 2016 Çarşamba - 10:24

Çarpıcı araştırma: 15 Temmuz'dan sonra İzmir'de neler değişti?

İntegral 15 Temmuz darbe girişimini konu aldığı son çalışmasında çarpıcı sonuçlara ulaştı. İzmir liderlere, OHAL'e ve başkanlık sistemine nasıl bakıyor?

Çarpıcı araştırma: 15 Temmuz dan sonra İzmir de neler değişti?

EGEDESONSÖZ - İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral, 15 Temmuz darbe girişimini konu aldığı son çalışmasında çarpıcı sonuçlara ulaştı. 

İzmir’de yaptığı periyodik çalışmalarla tanınan ve kentin nabzını düzenli olarak tutan İntegral saha çalışmasını 6-13 Ağustos tamamladığı araştırmayı 11 metropol ilçenin yanı sıra 5 metropol dışı ilçede 1510 kişiyle yüz yüze görüşme tekniği ile gerçekleştirdi. 

Ülkenin öne çıkan sorunları ve gündemdeki önemli konulara ilişkin sokağın nabzının tutulduğu araştırmada 15 Temmuz darbe girişiminin topluma nasıl yansıdığı ortaya konuldu. 

Araştırmada dikkat çeken ayrıntıların başında İzmir ile yıldızları siyaseten barışmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik kanaatin kentte ciddi oranda değişmeye başladığı tespiti gelirken bu çerçevede birçok kurum, kuruluş ve siyasi liderin durumu masaya yatırıldı. 


TÜRKİYE’NİN ÇÖZÜM BEKLEYEN EN ACİL SORUNU

Türkiye’nin çözüm bekleyen en acil sorunu terör… 
Katılımcılara yöneltilen “Ülkemizin çözüm bekleyen en acil sorunu nedir? Sorusunda yüzde 22,4 ile ‘terör’ yanıtı ilk sırada yer alırken açık uçlu sorulara verilen başka yanıtlarda yer alan ‘terör ifadeleri’ de toplandığında bu oranın yüzde 35’e yaklaştığı gözlendi. Terörün ardından işsizlik ve ekonomi gelirken ‘darbe’ üçüncü sırada kendisine yer buldu. İntergal’in Mayıs 2016 araştırmasına göre ‘terör’ yanıtı 20 puan düşerken, hükümet ve hükümet kaynaklı diğer sorunların toplamının da yüzde 20’ye yakın olduğu gözlendi. Terör sorununu öne çıkaran kesimin önemli bölümünün 15 Temmuz’un sorumlusu olduğu kabul edilen FETÖ’yü de ‘terör listesine’ eklediği gözlendi. 



15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN ENGELLENMESİNDE EN BÜYÜK PAY KİME AİTTİR?

İzmir’e göre darbeyi halk önledi
Araştırmada 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinde en büyük pay kime aittir sorusunda 
İzmir yüzde 60 oranıyla halk/millet yanıtını verdi. Çapraz analizlere bakıldığında tüm siyasi parti tabanlarının ortak görüşü olarak öne çıkan ‘halk/millet’ yanıtından sonra yüzde 15 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geldi. Siyasal analize bakıldığında bu yanıtın ağırlıklı olarak AK Parti ve HDP tabanlarından geldiği ancak CHP tabanında da (9,3) oranında bir Erdoğan yanıtının verildiği gözlemlenmiştir. Öte yandan araştırmada darbenin engellenmesinde TSK’daki Atatürkçü, Laik askerlerin oynadığı rolün altı da farklı başlıklarla da olsa İzmir halkı tarafından çizilmiştir.



OHAL KARARLARI

İzmir OHAL’i destekliyor!
Darbe girişiminin ardından ilan edilen ve ‘millet için değil devlet için’ olduğu ifade edilen OHAL kararlarını doğru bulanların oranı yüzde 54,7. Kısmen doğru diyenler de eklendiğinde İzmir’in OHAL kararına verdiği destek yüzde 63,1’e yükselmiştir. Araştırmamızda OHAL kararları gereği devlette yapılan ve sayıları 80 bini geçen ‘FETÖ’ temizliğini doğru bulup bulmadıkları yönündeki soruya ise ‘kısmen evet’ diyenlerle birlikte İzmir’in yüzde 71,3’nün destek verdiği belirlenmiştir.  OHAL günlük yaşamınızı etkiledi mi sorusuna ise İzmir’in yüzde 72,9’u ‘hayır’ yanıtı vermiştir.



BAŞKANLIK SİSTEMİ

Darbe girişimi ‘başkanlık sistemine’ yaradı
Araştırmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri Türkiye’nin iki yıldır yoğun şekilde tartıştığı ‘başkanlık sistemine’ yönelik soruda geldi. İntegral’in kamuoyu ile paylaştığı Mayıs 2016 araştırmasında da sorduğu, “Bu Pazar başkanlık sistemiyle ilgili bir referandum yapılsa oyunu evet mi olur yoksa hayır mı?’ sorusuna katılımcıların yüzde 30’u ‘evet’ yanıtı verdi. Mayıs 2016’daki araştırmasında yüzde 20,5 olan oranın 10 puan birden yani yüzde 30 gibi astronomik bir oranda yükselmesi, ‘darbe girişiminin’ başkanlık sistemine olan desteği arttırdı’ şeklinde değerlendirildi. Mayıs’a göre kararsızlarda ve ‘hayır’ cephesinde eşit bir erimenin söz konusu olduğu gözlenirken siyasal çapraz analizlerde desteğin CHP ve MHP tabanında yükseldiği gözlendi. Mayıs araştırmasında CHP tabanında yüzde 2,6 olan desteğin yüzde 8,1’e yükseldiği MHP tabanında ise Mayıs’ta kararsız kitlenin tamamen ‘evet’e döndüğü kaydedildi. Aynı şirketin Ekim 2015’te yaptığı başka bir araştırmada ise başkanlık sistemine İzmir’deki desteğin yüzde 17,5 olduğu açıklanmıştı. İntegral’e göre Ekim 2015’ten bu yana yani 10 ayda başkanlık sistemine olan destek yüzde 80’e yakın bir oranda arttı. 





YENİ PARTİYE İHTİYAÇ VAR MI? 

Darbe ‘yeni parti ihtiyacını’ da vurdu
Araştırmanın dikkat çekici yanıtlarından biri de Yeni Parti ihtiyacına dair soruya verildi.  Mayıs 2016 araştırmasında İzmir’de yüzde 51,5 oranında ‘evet’ yanıtı alınan bu soruda bu kez ‘evet’ diyenler 43,4’te kalmıştır. Evet yanıtının 3 ayda 9 puan düşmesinde 15 Temmuz darbe sürecinin ardından siyasette oluşan birlik ve beraberlik tablosu sistemin içindeki partilere, liderlere olan güvenin arttırmasından kaynaklı olduğu varsayılmaktadır.





15 TEMMUZ ÖNCESİ-SONRASI LİDERLER DEĞERLENDİRMESİ
Pek çok açıdan bir milat olduğu ya da olacağı varsayılan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından toplumun bir çok kişi ve kuruma dair bakış açısını, kanaatini değiştirdiği düşüncesinden hareket eden İntegral, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere birçok kişi ve kuruma dair eski ve yeni kanaatleri sorguladı. Liderler bazındaki sorgulamada 15 Temmuz hain darbe girişiminin İzmir’deki kazananı Bahçeli, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu oldu. 

Söz konusu kişi ya da kuruma ilişkin kanaatinin 15 Temmuz öncesi nasıl olduğu ve 15 Temmuz’un ardından ne yönde değiştiğinin sorgulandığı araştırmada Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Olumsuzdu olumluya döndü” diyenlerin oranı yüzde 9,5 olarak gerçekleşti. Ağırlıklı olarak CHP ve MHP tabanından destek aldığı gözlenen Erdoğan’ın ‘Gavur İzmir imasından’ itibarın yıldızının pek de barışmadığı kentte farklı siyasal tabanlardan destek görmeye başladığı gözlendi. Araştırmada bu sonucun ortaya çıkmasında Cumhurbaşkanının darbeyi engellemesindeki rolü kadar Erdoğan’ın 15 Temmuz’dan sonra değişen üslubunun da rolünün olabileceği değerlendirildi. 



Başbakan Binali Yıldırım’a yönelik yüzde 3,4’lük olumlu yönde değişen kanaatin söz konusu olduğu araştırmada en kazançlı çıkan siyasetçinin 15 Temmuz öncesinde koltuğu her açıdan sallanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olduğu saptandı. Hakkındaki kanaati olumlu yönde değiştirmeyi en fazla başaran lider olarak öne çıkan Bahçeli yüzde 12,8’lik oranıyla ilk sırada yer aldı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da yüzde 10,3 ile ikinci sırada yer aldığı araştırmada Kılıçdaroğlu’nun ‘olumludan olumsuza dönüş oranının da yüksek’ olması dikkatlerden kaçmadı. 



Haklarındaki genel kanaat olumluyken olumsuz olanlar listesinde ise 5,8 ile Kılıçdaroğlu ilk sırada yer alırken MHP Genel Başkan adayı olarak 15 Temmuz öncesinde öne çıkan Meral Akşener 5,3 ile ikinci Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 3,8 ile üçüncü, Bahçeli 3,5 ile dördüncü sırada yer aldı. Bu sıralamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım listesinin sonlarında yer aldı. 







Arınç AK Parti seçmeninin gözünden düştü
Araştırmada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaptığı ‘Bana ahmak diyebilirsiniz’ diyerek FETÖ terör örgütünün gerçek yüzünü 15 Temmuz gecesi fark ettiğini itiraf eden Bülent Arınç’ın da AK Parti seçmeninin gönlünden düştüğü gözlemlendi. Gül’e yüzde 20 oranında olumsuz kanaat bildiren AK Parti tabanı Arınç’a yüzde 60 oranında olumsuz baktığını ortaya koydu. Yüzde 9,9’u Arınç hakkında olumlu düşündüğünü ama 15 Temmuz’dan sonra kanaatinin olumsuz yönde değiştiğini ifade etti.



Kocaoğlu kan kaybetmedi
Araştırmanın manidar sonuçlarından biri de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yönelik soruda geldi. CHP tabanının yüzde 34,6’sının olumsuz görüş beyan ettiği Kocaoğlu’na AK Parti tabanından 32,2 oranında olumlu kanaatin oluştuğu gözlemlendi. MHP ve HDP tabanlarında da Kocaoğlu’na ortalama yüzde 30’un üzerinde bir olumlu kanaat olduğu gözlendi. 15 Temmuz öncesine göre fark edilebilir bir değişikliğin olmadığı Kocaoğlu’na toplamda yüzde 46’lık bir olumlu kanaat beyan edildi.

Akşener hız kesti
15 Temmuz darbe girişiminden önce Türk siyasetinin yıldız ismi kabul edilen MHP Genel Başkan Adayı Meral Akşener darbe girişiminden siyasi olarak zarar görmüşe benziyor. İntegral’in Mayıs 2015 araştırmasında ‘yeni parti ve MHP genel başkanlığı konusunda geniş bir kesimin desteğini aldığı gözlenen Akşener’e yönelik kanaatte de gözle görünür bir değişimin yaşandığı son araştırmamızın önemli sonuçlarından biridir. Akşener’e yönelik olumlu kanaat 24,5 olarak gerçekleşirken Bahçeli’nin güç kazandığı süreçte Akşener hakkında MHP tabanında yüzde 11 oranında ‘olumludan olumsuza doğru kanaat değişikliği’ olduğu saptandı. Bu tabloda Akşener’e yönelik ‘paralel, Fetö bağlantısı’ iddialarının rolü olduğu düşünülmektedir.

 
Kocaoğlu'ndan 'Gökçe iddiası'na ve Yüksel'in istifasına ilk tepki!
 
Heyecan tutkunları Fuar'da buluşacak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 24 Ağustos 2016 Çarşamba 14:53

Başkanlık sistemi ülkenin hiçbir sorununa çare olmaz aksine sorunları daha da artırır ve son olarak kesinlikle bu ülkenin yeni bir partiye ihtiyacı var sadece halkın çıkarlarını düşünen, halkın sadece kendi çıkar gruplarından oluşmadığını bilen bir parti. Mecliste böyle bir parti yok.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Biden: Keşke Gülen başka bir ülkede olsaydı!
Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı yardımcısı Joe Biden, ...
Erdoğan Barzani'yi kabul etti: Neler konuşuldu?
Kuzey Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani bugün Ankara'ya ...
Bakan Çavuşoğlu'ndan 'Cerablus' mesajı!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurtdışından çağrılan 31 kişinin gelmediğini ...
 
Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet tarihin en büyük yenilgisi!
Hükümete dış polika başlığında eleştiriler yönelten Kılıçdaroğlu, ''Türkiye, ...
Kardeşi FETÖ'den tutuklanan AK Partili Başkan istifa etti
Kardeşi FETÖ operasyonunda tutuklanan AK Parti Şiran İlçe Başkanı Bekir ...
Kılıçdaroğlu'ndan Gaziantep'e taziye ziyareti
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Gaziantep'te 54 kişinin yaşamını yitirdiği ...
 
Barzani üç önemli konu için Ankara'da
Kuzey Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani bugün Ankara'ya ...
CHP İzmir’den tam kadro brifing: OHAL ve 2 yeni devlet üniversitesi!
Genel Sekreter Sındır, İl Başkanı Güven, İzmir milletvekilleri, ilçe başkanları ...
Kılıçdaroğlu 1 haftada 2 kez İzmir’e geliyor!
CHP Genel Başkanı 85.İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışına katıldıktan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva