HABERLER>EKONOMİ
22 Temmuz 2021 Perşembe - 12:41

Çam balında gerileme dönemi: Üretimi azaldı Fiyatı katlandı

Bugün itibariyle tüketici piyasada çam balı bulamıyor, bulsa da kilosunu 70 liradan aşağıya alamıyor. Son iki yıl içinde kuraklık nedeniyle çam balı üretiminin yüzde 65'inin kayıp olduğunu belirten İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, "Arılarımız kuraklık yüzünden öldü. İki yıl önce üreticinin kilosu 14 liradan verdiği çam balı, 32 lira.. Bu da yüzde 120 artış demektir. Ekim aylarında çam balının toptancıdan çıkışı 50 lirayı bulur" dedi

Çam balında gerileme dönemi: Üretimi azaldı Fiyatı katlandı

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ - Çam balı üretiminde dünya lideri olan Türkiye, dünyanın bal üretiminin yüzde 93'ünü gerçekleştirirken, kuraklık ve çeşitli sebeplerden dolayı büyük kayıp yaşadı. Çarşıda pazarda, marketlerde çam balı bulmakta zorlanan tüketici, eğer çam balına ulaşabilirse kilosu 70-75 liradan almak durumunda kalıyor. İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, çam balında yaşanan sıkıntıyı anlatırken, "Kuraklık yüzünden arılarımız öldü. Koşnili adını verdiğimiz bal üretimine katkıda bulunan böceklerimiz öldü. Arı üreticisi perişan oldu. Üzülerek belirtmek isterim ki, önümüzdeki süreçte çam balının fiyatı daha da artacak" yorumunu yaptı.

KURAKLIK, ARICILIĞA BÜYÜK DARBE VURDU
2019 ve 2020'deki kuraklıkta, koşnili böceklerinin yüzde 80'inin ölmesinin, çam balı üretimine büyük bir darbe indirdiğine vurgu yapan Başkan Hüseyin Şengül, yine kuraklık yüzünden yüzde 65'lik arı kaybı yaşandığına vurgu yaptı. Bu oranların çok büyük olduğuna işaret eden Başkan Şengül, "2019 yılının Ekim ayında bir kilo çam balının üreticiden çıkış fiyatı, 14 liraydı. Bugün itibariyle 32 lira. Yüzde 120'lik artış söz konusu. Tüketici, bu rakamın iki katı bedel ödeyerek çam balı tüketiyor" dedi. Başkan Şengül, balın geleceğiyle ilgili kaygıları olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

EN ERKEN 2023'DE ESKİ GÜNLERİMİZE DÖNEBİLİRİZ
"Çam balı üretiminde eski güzel günlere ne zaman döneriz? Tecrübelerimize dayanarak, bu yıl, 2022 ve 2023'te kuraklık önlenirse, 2023 Ekim'inde normale dönebiliriz. Arının olmadığı yerde üretici de olmaz. Bu yıl içerisinde arıcılarımızın sayısında yüzde 25'lik azalma oldu. Para kazanamayan arıcı ne yapsın, çaresiz; bal üretiminden vazgeçiyor. Tüm rakamlar, aleyhimize işliyor. Hal böyle olunca, çam balı üretiminin azalması, fiyatının artması doğaldır. Çam balı, eylül ve ekim aylarında çıkar. Bu yıl nisandan itibaren önemli miktarda yağış oldu. Bu durum bizi umutlandırdı. Çünkü, kayıp olan yüzde 65'lik oranın yüzde 50'sini geri kazandık. 2020 sayımlarına göre 8 milyon arı kovanımız var. Arı kovanı zenginliği bakımından Çin'den sonra dünyada ikinciyiz. Biz bal üreticileri bu zorlukları yaşarken, devletimizden beklentimiz, kredilerin ertelenmesi, desteklerin yeniden gözden geçirilmesidir. Üreticimizin ciddi bir desteğe ihtiyacı var. Aksi takdirde çam balı üretiminde çok daha büyük sorunlar yaşarız."

BİR KİLO ÇAM BALI İÇİN 150 LİRA FİYAT VEREN VAR
Market işletmecisi Osman Başpınar, bazı bal firmalarının bir kilo bal için 150 liraya kadar fiyat çektiğini söyledi. Bu rakamlarda üreticiye satış yapmalarının mümkün olmadığını belirten işletmeci Başpınar, "Gerçek çam balını bulmakta zorlanıyoruz. Tüketici, çam balı istiyor ama bulamıyoruz. Büyük araştırmalar sonucu ulaştığımız çam balının fiyatı da katlanarak karşımıza çıkıyor. Bir kilo çam balını 70-75 liraya satıyoruz. Müşteri, pahalı bulsa da alıyor. Çam balında talep çok, arz hemen hemen hiç yok" diye konuştu.

 
Sanat dünyasının acı günü: Turgay Yıldız vefat etti...
 
Bayram günü silahlar çekildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Musk'tan Bitcoin kararı: Tekrar başlayacak
Elon Musk, Tesla'nın araç satışlarında kullanımını askıya aldığı Bitcoin'i ...
Kaynak tezgahı kadınlara emanet
Kaynak tezgahı kadınlara emanet
Ahırda çıkan yangında 13 büyükbaş öldü
Mersin'in Tarsus ilçesinde çiftçiler Kurban Bayramı hazırlıklarını tamamlarken, ...
 
Kurban pazarında arife günü yoğunluğu
Kurban pazarında arife günü yoğunluğu
Tüketici güveni temmuzda azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı tüketici güven endeksini ...
Otobüs fiyatları tren yolculuğuna yöneltti
İzmir'de şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarını pahalı bulan vatandaşlar ...
 
Ziraat Bankası'ndan 'erişim sıkıntısı' açıklaması
Ziraat Bankası'nın mobil uygulamasına uzun bir süre giriş yapılamadı. ...
Bütçe haziranda 25 milyar lira açık verdi
Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri haziranda 88,3 milyar lira, ...
Döviz kurlarında bayram sakinliği
Dolar - euro kaç TL? 16 Temmuz 2021 Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva