HABERLER>GÜNCEL
27 Ekim 2021 Çarşamba - 16:12

Çaka Bey büstü DEÜ'de yerini aldı!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlük Binası önünde yer alan Türk denizciliğinin sembol ismi Çaka Bey Büstü’nün açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye’nin hak ve menfaatleri doğrultusunda denizcilik ve deniz bilimleri alanında çalışmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Çakabey’in adını ve şanını yaşatmayı da büyük ailemizin sorumluluklarından biri olarak görüyoruz” diye konuştu.

Çaka Bey büstü DEÜ de yerini aldı!

Denizcilik ve deniz bilimleri alanında öncü çalışmalara imza atan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Türk denizciliğinin sembol isimlerinden Çaka Bey Büstü’nün açılışını gerçekleştirdi. DEÜ’nün kültür mirası olarak tescil ettirdiği Rektörlük binasının girişine yaptırılan büstün açılış törenine DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve üniversite mensupları katıldı. Türklere denizlerdeki ilk zaferini yaşatarak Türk Deniz Kuvvetlerinin kuruluş tarihine de kaynaklık eden Çaka Bey büstünün açılış töreni öncesinde Hava Eğitim Komutanlığı Bandosu da bir dinleti sundu.

ÇAKA BEY’DEN İLHAM ALDIK
Törenin açılışında bir konuşma yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin denizcilik alanında öğretim ve araştırma faaliyetleri yürüten öncü bir kurum olduğunu belirterek, “Üniversitemiz, deniz bilimleri alanında devletimizin verdiği ulusal/uluslararası görevleri başarıyla icra ediyor. Akademi dünyasında olduğu kadar; milletimize, devletimize, tarihimize ve kültürümüze karşı sorumluluklarını da yerine getiren üniversitemiz, bu alanda birçok değeri yetiştirmiş, öncü olmuş ve örnek çalışmalara imza atmıştır. Bu bağlamda, Batı Anadolu’nun Türkleşmesinde ve tarihte ilk Türk donanmasının teşkil edilmesinde pay sahibi olan; 1081 yılında Doğu Roma’nın elinden güzel kentimizi alan Çakabey de, denizci üniversitemizin ilham aldığı tarihi şahsiyetlerden birisi olmuştur. Türk Deniz Kuvvetlerimizin kuruluş tarihine de kaynaklık eden ve büyük milletimize denizlerdeki ilk zaferi yaşatan Çakabey’in adını ve şanını yaşatmayı büyük ailemizin sorumluluklarından biri olarak görüyoruz” dedi.

ULUSAL VE ULUSLARASI ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
DEÜ’nün bünyesindeki Denizcilik Fakültesi ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile ulusal/ uluslararası çalışmalara imza attığını söyleyen Rektör Hotar, “Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitümüzün bilimsel danışmanlığında Osmanlı savaş gemisine ait eserler gün yüzüne çıkartıyoruz. DEÜ ve İzmir Kalkınma Ajansı arasında, İzmir’in su altı kültür mirasını ortaya çıkarmak, korumak ve kültür turizmine kazandırmak amacıyla imzaladığımız bir protokol bulunuyor. Mavi Büyüme Stratejisi'ni ve Mavi Vatan vizyonunu desteklemek; sualtı kültür mirasının araştırılması ve kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduk. Müsilajla ilgili çözüm önerilerimizi açıkladık, ‘İzmir Körfezi Oşinografik İzleme Projesi’ raporuna ait kirlilik izleme çalışmalarımızı paylaştık. Rektörlüğümüz ev sahipliğinde Uluslararası Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sempozyumu düzenledik” diye konuştu. Rektör Hotar, Türkiye’nin hak ve menfaatleri doğrultusunda denizcilik alanında ulusal ve uluslararası sularda bilimsel araştırmalar yürütmeye devam edeceklerini belirtti. 

Açılış törenin ardından ise Çaka Bey büstünün yapımını gerçekleştiren DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Heykel Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Arzu Atıl ve ekibine plaketleri verildi.

 
Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme
 
Genel-İş’ten belediyedeki operasyona ilişkin açıklama: Daha önce aklanmışlardı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ...
Düğününe 5 gün kalmıştı! Davetiyede kahreden ifade
Kayseri'de dünyaevine girmeye hazırlanan Dilan Tarı, düğününe 5 gün kala ...
İzmir ve Manisa'da 15 adrese baskın: Cephanelik gibi!
İzmir ve Manisa'da silah kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonda ...
 
Hoca gözaltında: Doçentlik belgesi sahte çıktı!
Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Zehra Zulal Atalay Laçin, doçentlik ...
İzmir'deki üniversitenin bilgilerini çalmışlardı... Hesap mezatta!
İzmir Bakırçay Üniversitesi’ne ait bazı e-posta hesaplarının ele geçirilen ...
e-Devlet'te erişim sorunu yaşanıyor!
e-Devlet uygulamasına giriş yapmak isteyen vatandaşlar, bir süredir sistemi ...
 
HDP saldırısında dikkat çeken 'HTS' detayı: Polisi 25 kez aramış!
İzmir'deki HDP il binasında Deniz Poyraz'ı (38) tabancayla vurarak, öldürdüğü ...
Çeşme Projesi'nde bilirkişi mesaisi: Çevreciler eylemde!
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çeşme’de hayata geçirmek için yol çıktığı ...
Ege’de İzmir Deprem’i anma programı düzenlendi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesinde, İzmir’in Seferihisar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva