HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Kasım 2022 Cuma - 17:38

Büyükşehir 'Urla' iddialarına yanıt verdi: Yersiz ve mesnetsizdir

Son günlerde İzmir gündemini meşgul eden Urla'daki arkeolojik SİT alanlarını yapılaşmaya açan planlarla ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklama yaptı. Büyükşehir tarafından, "Urla ilçesi İskele Mahallesi’ndeki bir alana ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan imar planlarıyla ilgili eleştiri ve iddialar tümüyle yersiz ve mesnetsizdir" denildi. 

Büyükşehir  Urla  iddialarına yanıt verdi: Yersiz ve mesnetsizdir

Koruma Bölge Kurulu tarafından Urla'nın İskele Mahallesi’ndeki bir bölgenin SİT derecesi düşürüldü. Bölgenin imar planlarında yapılan değişiklik İzmir'de tartışmalara ve eleştirilere neden olmuştu. Eleştirilerin odağında olan İzmir Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili açıklama yaparak yanıt verdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şunlar belirtildi; 

Urla ilçesi İskele Mahallesi’ndeki bir alana ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan imar planlarıyla ilgili eleştiri ve iddialar tümüyle yersiz ve mesnetsizdir. Mesele, Koruma Bölge Kurulu tarafından bölgedeki SİT derecesinin düşürülmesi neticesinde 38 yıl önce yapılmış imar planının tekrar geçerlilik kazanmasından ibarettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi tartışmanın tarafı veya müsebbibi değildir. Ancak konunun kamuoyu tarafından daha net anlaşılması açısından bazı detayların paylaşılması gerektiği inancındayız.

1984 yılında ilk kez İller Bankası tarafından onaylanan söz konusu alana (4392- 4393- 4396- 4397- 4398- 4399- 4400- 4401- 4402- 4403- 4404- 4405- 4406- 4407- 4384- 4385- 4386- 4387 adalar) ilişkin plandaki parseller “Özel Konut Alanı” kullanımında kalmaktadır. Bu planın ardından Urla Belediyesi imar uygulamalarını tamamlayarak imar parseli oluşturmuştur.

Ancak bu alan aynı yıl içerisinde Koruma Bölge Kurulu tarafından alan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir. Böylece parsellerdeki imar planı yürürlükten kalkmış, yasa gereği inşaata yönelik uygulamalar da durdurulmuştur. Sonrasında hazırlanan imar planlarında da parseller 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak planlanmıştır. Belediyemizce de onaylanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda da bu karar sürdürülmüştür.

Koruma Bölge Kurulu 22.12.2017 tarihinde aldığı kararla alanın sit derecesini düşürerek 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan etmiştir. Bu kapsamda açılan arkeolojik sondajlarda da alanda herhangi bir kültürel veriye rastlanmadığı belirtilmiştir.

1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın ilgili plan hükmünde; imar planı varken sonrasında sit ilan edilen alanlarda koruma statüsü kaldırılması halinde sit ilanı öncesindeki imar planları gözetilerek yeni imar planlarının hazırlanabileceği ifade edilmektedir.

Toplam 51 dönümlük planlama alanının 35 dönümlük bölümü sit kapsamındaki değişikliğe konu olmuştur.

İlgilisi tarafından Belediyemize sunulan plan değişikliği teklifi, üst ölçekli plan hükümleri, sit kararı öncesi alanda imar planı bulunması, imar uygulamaların tamamlanması, kamuya terk edilen donatı alanlarının oranının %55 olması gözetilerek değerlendirilmiş ve Meclisimizce uygun bulunmuştur. Yeni 1984 yılındaki plan tekrar geçerlik kazanmıştır.

1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Değişikliği 07.11.2022 tarihinde onaylanmış, 18.11.2022 - 19.12.2022 tarihleri arasında askıya çıkartılarak ilan edilmiştir.

1/5.000 ölçekli İskele Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ise değerlendirilmek üzere Koruma Bölge Kurulu’na 01.11.2022 tarihinde gönderilmiştir. Koruma Bölge Kurulu’nun planı uygun bulması halinde planın onay süreci tamamlanabilecektir.

Yukarıda tüm aşamaları belirtilen süreç görüldüğü üzere tamamen yasal çerçevede ve kişisel değerlendirmelerden bağımsız şekilde ilerlemiştir.

 
'Bizi halk değil 3 tane provokatör protesto etti'
 
Kadına yönelik şiddete dikkat çektiler... İzmir'de farkındalık alanı açıldı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tümay Tuncer 26 Kasım 2022 Cumartesi 19:23

İbb uzatabilirdi mesnetsiz demekle olmuyor belediyecilik

Yorumu oyla      2      3  
25 Kasım 2022 Cuma 18:58

burası tamamen Buca Cezaevi yerine yapılacak beton proje konuşulmasın diye ortaya atılmış bir konu.

Yorumu oyla      3      3  
Alen doğu gencer 25 Kasım 2022 Cuma 17:59

eee bu akp li vekil ve il başkanı neyin yaygarısını koparıyor ozaman ? yani raporda açıkça koruma kurulunun arkelojik veriye rastlamadığı belirtilmişsorun ne burada ozaman ? rant bunun neresinde anlayamadım ! tarihin yok edilmesi gibi bir sorun varsa konak tünelini yapıcam derken tarihi damlacık mahallesini yok edenlere bakmak gerekli diye düşünüyorum.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk kadına şiddete karşı tek ses!
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle ...
Narlıdere, kadına şiddete karşı el ele!
Narlıdereli kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ...
Çiğli'de öldürülen kadınlar için zeytin dikildi
Çiğli Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ...
 
Belediye-İş'ten Gaziemir'de '10 taksit' protestosu!
Belediye İş Sendikası, mahkemenin işe iade kararı verdiği Sendika Yöneticisi ...
Bornova'nın acı kaybı!
Bornova Belediyesi’nde yapı kontrol müdürü olarak çalışan Yümlü Serçek ...
İzmir’de Kar Sesi sergisi açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cenap Börühan’ın “İzmir’de Kar ...
 
Revize planlar askıda... Bayraklı'nın çehresi değişecek!
Bayraklı ilçesinde Adalet ve Manavkuyu mahallelerini içine alan 80 hektarlık ...
Şiddete belediye kalkanı... Bayraklı'da 'mor' dayanışma
Kadınlara yönelik sosyal projelerle adından söz ettiren Bayraklı Belediyesi, ...
IF Wedding Fashion İzmir podyumlarında yeni bir yıldız doğdu
Geleceğin modasına genç tasarımcılar ile yön veren IF Wedding Fashion ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva