HABERLER>EKONOMİ
8 Haziran 2021 Salı - 16:11

Büyükşehir-sendika uzlaştı, işçiler kazan kaldırdı: Yüzde 46’lık zamma da sandığa da ret!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde gelinen son noktada taban ücretlere yapılması teklif edilen yan hakları ile birlikte yüzde 46’yı bulan zam oranı işçi ile sendikayı karşı karşıya getirdi. Genel İş Sendikası 2'Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız işçilere yönelik olarak ‘önüne sandık koyalım, öyle karar verelim' önerisi sonrası alanda bulunan sendika üyeleri teklifi 'yuh'larken, sandık talebini reddettiler.

Büyükşehir-sendika uzlaştı, işçiler kazan kaldırdı: Yüzde 46’lık zamma da sandığa da ret!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde kriz yaşandı. 

İzmir 2'nolu Genel-İş Şubesi bünyesinde bulunan İZENERJİ personelleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında gerçekleştirilen TİS sürecinde gelinen son noktayı açıklamak için şube başkanı Arif Yıldız, İZENERJİ binası önünde basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen toplantıda Yıldız alınan zam oranlarını kalem kalem açıklarken, taban ücrete yüzde 30,20 oranında zam teklifi olduğunu, yan haklarla birlikte toplam zammın yüzde 46 olduğunu duyurması sonrası alanda toplanan işçiler ikiye bölündü. Bir kısım işçi zammın kabul edilmesi gerektiğini savunurken, işçilerin büyük bir çoğunluğu ise teklifin kabul edilmemesi yönünde tepki gösterdi.

Yıldız'ın alandaki işçilerin tepkisi sonrası, işçilerin önüne sandık koyulacağını açıklaması sonrası ise işçiler teklife tepki göstererek 'Yasasın grev, yaşasın direniş' ve 'Direne direne kazanacağız sloganları atarak sendikaya grev çağrısında bulundu. Gelen tepkiler üzerine alanda işçiler arasında itişmeler ve sözlü sataşmalar yaşandı.

150 GÜNLÜK TİS SÜRECİNDE BİRLİKTE MÜCADELE VERDİK
Sözleşmede gelinen noktaya ilişkin çalışanlara bilgi veren Yıldız, “Birlikte bir taslak hazırladık. Her dönem yaptığımız gibi daha önce İZENERJİ’de imzaladığımız toplu sözleşmede nasıl alanlarda sandık koyduysak bu dönem de yine her aşamayı sizinle paylaşacağımız ve sizin onayıyla imza atacağımızı söyledik. Yaklaşık 150 gündür toplu sözleşme masasında birlikte mücadele veriyoruz. Yeni geçen maddelerimiz oldu, ilk defa bu sözleşmeyle geçen maddelerimiz de var. 38 maddemizde de değişiklik yaptık” dedi.

KADINLAR İÇİN REGL İZNİ VE EMZİRME İZNİ GEÇİRİLDİ
Sözleşmede “en önemli” ve “ilk defa” geçen maddeleri açıklayan Yıldız, “1 Temmuz itibariyle iktidarın 2,5-3 yıl mağdur ettiği, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon işçi vardı. İZENERJİDE’de yaklaşık 3 bin güvenlik arkadaşımız 1 Temmuz itibariyle bu toplu sözleşmenin birçok maddesinden yararlanmıştı. O dönemde özellikle güvenlik arkadaşlarımızın 12-36 saati geçti. Orada tekrardan ikinci yevmiyeyi ekleyerek bu şekilde geçirdik. Hastalık yardımına fizik tedavi ve harcamalarını ekledik. ‘Protez ve ortez, işverene tarafından ödenir’ maddesini koyduk. Bu başarı sizin başarınız arkadaşlar. Daha önce üretimi teşvik adı altında yıllık 4 gün rapor alan arkadaşlarımıza 6 gün üretimi teşvik primi ödeniyordu. Bunu 5 gün rapora çıkararak 20 yaptık. Hiç rapor almayan arkadaşlarımızı da 23’e çıkardık. Ve yine memurlardan sonra ilk defa İZENERJİ’de geçen bir madde var. Bu konuda kendinizle gurur duyun. İZENERJİ çalışanlarımız artık Doğal Yaşam Parkı ve Fuar’a rahatlıkla girip çıkabilecek. Hayırlı olsun. İzin yardımımızda önceden yıllık izne çıkan arkadaşımız 20 lira brüt para alıyordu. Kesilen yemek parası da karşılanmıyordu. Bunu yevmiyenin yüzde 35’ine çıkararak yaklaşık yüzde 165’lik bir zamla geçirdik. Çocuğunun engelini belgeleyen arkadaşlarımıza yüzde 70, belgeleyemeyenlere ilk defa geçen maddemiz olarak aylık 100 lira gibi bir para geçti. Ve işçilerimizin yaklaşık yüzde 20’sini kapsayan kadın arkadaşlarımız var. İktidarın son dönemde kadınları özellikle pandemiden sonra eve mahkum ettiği bir yerde ve Tunç Başkanımızın kadın istihdamının önünü açtığı bir yerde yaklaşık 2 bin kadın arkadaşımızı ilgilendiren bir madde ilk defa geçti. Emzirme odası ve regl izni geçti. 25 Kasım kadınların mücadele günü olarak geçti. Ayrımcılığın önlenmesi toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili bir maddemiz geçti. Hayırlı olsun. Şunu da söyleyeyim. Bugün pandemiden kaynaklı olarak birbirimize dostça sarılamıyoruz. 1,5 yıldır da yer yer önlem aldıramadık, yer yer önlem alındı, eksik oldu. Daha önce müdürlükten kaynaklı iş kıyafetlerimiz 2,5 yıldır yasadan kaynaklı olarak bunlar dahi dağıtılamamıştı. Bunu tekrar şirketin vermesini sağladık. Ve 71. Madde olan, pandemi ve kriz koşullarında uygulanacak olan esaslar ve önlemlere sendika olarak taraf olacağız. Burada bir komisyon oluşturularak önlemlerin ivedi bir şekilde alınması için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

İMZALAYALIM MI SORUSUNA, TOPLUCA 'HAYIR' YANITI!
Sözleşmenin ilk anından bu yana şeffaflık ilkesini benimsediklerini ifade eden Yıldız, zam oranlarına ilişkin olarak şunları söyledi; “Alanlarda ‘yok yüzde 18’e bitmiş, yok yüzde 18’i kabul etmeyiz deyince yüzde 22’ye bitmiş’ dediler. ‘Yüzde 22’yi kabul etmeyiz deyince yüzde 25’e bitti’ dediler. ‘yüzde 25'i kabul etmeyiz deyince yüzde 27’ye bitti’ dediler. Ama şunu söyledik hep: Arkadaşlar her aşamasını sizlerle paylaşacağım. Sizden hiçbir şey saklamayacağımızı söyledim. Şeffaf olacağız ve kapalı kapılar arkasında imzalamayacağımızı söyledik.  Yüzde 15’i, yüzde 18’i, yüzde 22’yi size sormadım. Dün Tunç Başkanımızla yaptığımız görüşmede yüzde 27 teklif geldi size sormadım. Bugün geldiğimiz son noktada A Grubumuza birinci yılda 2021 Ocak ayında enflasyon+2 refah payı alacağız. Yüzde 30.20 oldu arkadaşlar. Hayırlı olsun. Şu anda rakamları açıklamak zorundayım. Çünkü yarın ‘Başkan bize neden açıklamadın’ demeyin. Kararı birlikte alacağız. Şu anda yan ücretler olmadan sadece taban ücretimize brüt olarak A Grubuna bin 61 lira net 758 lira, B Grubuna in 68 net 768 lira, C Grubuna bin 61 lira, net 758 lira, D Grubuna bin 49 lira net 750 lira yani taban ücretimize yüzde 30.20 bir yıllık zam. 2022 1 Ocak itibariyle 6 aylık geriye dönük enflasyon+2 refah payı, 2022 Haziran ayından itibaren de enflasyon+1 refah payı. Geldiğimiz son nokta budur. Bu arada gıda kartımız net 300 lira olarak geçmiştir. Ama Halkın Bakkal’ından kabul etmedik. Biz tabii ki de üreticiyi destekliyoruz. Ama Halkın Bakkalı, 10 bin İZENERJ, 7 bin İZELMAN işçisine hizmet verecek kadar büyük değildir. Bu dönemde de daha önce şirketin anlaştığı şekilde firmayı belirlenecek. Tabii ki de 10 İZENERJİ işçisinin rahatlıkla ulaşabileceği bir market olması için elimizden geleni yapacağız. Bu saydıklarımın yanında sosyal haklarımıza da aylık yüzde 16 zam, toplamda aylık yüzde 46 zam geldi. ‘Birlikte karar alacağız’ dedik.’ Birlikte aldığımız karar doğrultusunda ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız’ dedik. Geldiğimiz son nokta bu. Kararı burası verecek. Çıkıp imzalayalım, imzalamayalım mı?”

Yıldız’ın sorusunun üzerine işçiler imza sorusuna “Eşit işe eşit ücret” sloganıyla birlikte “Hayır” yanıtını verdi.

YARINDAN İTİBAREN SANDIK KURULACAK
İşçilere yapılan zammında yoğun çalışmalar sonrası kazanıldığına dikkat çeken Yıldız, "Bu zammı kimse babasının hayrına vermedi bize. 155 gündür masada da mücadele ederek aldık. Yani biz dün başlayıp bugün bitirmedik mücadeleyi. Biz Ocak 7'de başladık geldiğimiz nokta Haziran ayının 7'si. geldiğimiz noktaya birlikte geldik. İşçinin yüzde 30'u burada. Ben bunu işçinin tamamına soracağım. Bu yüzden yarından itibaren  bu rakamlar hakkında karar vermek için işyerlerinde sandık kuracağız" dedi.

ÇALIŞANLARDAN SANDIK TALEBİNE RET
Arif Yıldız'ın önerisi sonrası alanda bulunan sendika üyeleri teklifi 'yuh'larken, sandık konulması talebini reddettiklerini belirtti.

Alanda gerginlik yaşanması sonrası ise anonslarla sendikalıların sakin olunması uyarısında bulunuldu. Anonslara rağmen üyeler arasında itişmeler yaşandı.

İMZALANAN BİR ŞEY YOK
Tepkiler üzerine sözlerine yeniden devam eden Yıldız, " Şu an imzalanan bir şey yok.  Burada sandık kurarak kararımızı birlikte vereceğiz diyorum" ifadelerini kullandı.

Yıldız'ın sözleri ise yeniden alanda bulunan üyelerin 'eşit işe eşit ücret' sloganları ile bölündü. Yıldız, "Yarın sabah itibari ile skalaları çıkartacağız ve ona göre sizlerin önüne sandık koyacağız. Buradan çıkışta temsilci arkadaşlarımız ile bir araya gelip ne yapılması gerekiyorsa onu konuşacağız. Ne yapılacaksa hep birlikte yapacağız. Gerginliğe gerek yok.  Tüm aşamalarda olduğu gibi bu aşamayı da sizlere soracağız" diye konuştu.

İŞÇİLERDEN GREV ÇAĞRISI
Yıldız'ın sözleri sonrası ise toplanan sendika üyeleri 'Yasasın grev, yaşasın direniş', 'Sadaka değil toplu sözleşme' sloganları atarak verile zam talebinin kabul edilmemesi yönünde görüşlerini belirtti.

YUHALADIĞINIZ ADAM 55 GÜNDÜR ELİNDEN GELEN EN İYİ ÇABAYI SARF EDİYOR
Toplu sözleşmeyi en iyi noktaya getirmek için çalıştıklarını belirten Yıldız, "Biz bugün gelinen son aşama üzerine bir skala hazırlayacağız. Gelinen son ücret, TİS'teki son ücreti çıkarıp tekrar oturup konuşacağız' diye konuştu. Yıldız'ın sözler yine yuhalamalar ile bölününce sözüne devam eden Yıldız, 'Yuhaladığınız adam 55 gündür bu TİS'i en iyi noktaya getirmek için sizlerle birilikte elinden gelen en iyi çabayı sarf ediyor. Bu yüzden biz skalayı çıkaracağız ve tekrardan oturup konuşacağız" dedi.

SİZDEN BİR ŞEY SAKLAYAN ŞEREFSİZDİR
Tepkilerin dinmemesi üzerine yeniden işçilerin yanına gelerek konuşma yapan Arif Yıldız, "Yukarıda skala çalışması yapıyoruz. Hiçbir şeyi sizden saklamadık. Sizden bir şey saklayan namussuz şerefsizdir. Bu yüzden skalayı dağıtancağız. Şubeye geçip, son skala çalışması yapıp, 10 bin emekçi arkadaşımızın ile birlikte gerekli çalışmayı yapıp gerekli kararı alacağız. Bundan dolayı gerginliğe ve birbirimizi üzmeye gerek yok. Biz birbirimizi şimdi tanımıyoruz. Bu yüzden birbirimize yanlış yapmayacağımızı biliyorsunuz. 8-9-10 ve 11'nci görüşmede işçilere mesaj atıp buraya çağırdık ve bugün de çıkıp şeffafça paylaştık. Bize son teklifte biz yine gidip işçi ile paylaşacağız dedik. Yan ücretlerle birlikte yüzde 46 zam var" diyerek yeniden alanı terk etti.

 
Çocuklara taciz iddiası mahalleliyi sokağa döktü
 
Ekinler boy verdi: Menderes'te ilk karakılçık hasadı!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ergün KÜÇÜKKAYA 9 Haziran 2021 Çarşamba 09:54

Alınan zam teklifine hayır diyen ve sandık teklifini yuhalayan kişilere diyorum ki! altın yumurtlayan tavuğu kesmediğiniz kalıyor bir tek!El insaf! daha ne denebilir ki!...

Yorumu oyla      2      3  
kaşınmak 9 Haziran 2021 Çarşamba 01:53

Özfatura zamanında ne disk vardı ne de sendika! Vardı bi sarı sendika, Özfatura ne derse kabul ederdi, grev falan gündeme bile gelmezdi! Şu hale bakınca bu işçilerin sınıf bilincinden uzak, tanınan höşgörünün istismarcısı olduğunu düşünüyor insan! Grev diyenler işverenin lokavt hakkını da unutmuş görünüyor! Bence belediye lokavt uygulasın, kadropyu da gençleştirsin, asgari ücret altında bile çalışmak isteyecek binlerce genç var, üstelik üniversite mezunu! Olmaz bu kadar da istismar!

Yorumu oyla      9      5  
i.okur 8 Haziran 2021 Salı 23:55

CHP li belediyelerde çalışanlarda sanki CHP belediye başkanlığını belediyelerde çalışanlar için kazanmış gibi bir duygu/yaklaşım var.Belediye CHP li bile olsa genel ücret ortalaması ülke ortalamasından fazla sapamaz.Dışarda aynı işi yapacak milyonlarca işsiz varken; Belediyenin bütçesinin nerdeyse tamamını personel ücretlerine ayırmasını beklemek bir aymazlıktır.Salt ekonomi sendikacılığı yapılacaksa, sendikasızlık daha iyi gözükür. Sosyal demokrat belediyelerdeki çalışanların iş güvenliği/yetersiz de olsa yönetime katılma ve onlara insanca davranma ortamının değerini unutmayın .Gücünüzü "sosyal demokrat belediyelerin başarısız/beceriksiz gözükme/sonraki seçimleri tehlikeye düşürme endişesi" ni kötüye kullanma oluşturmasın. Gücünüz örgütlülüğünüz ve toplumun diğer kesimleriyle dayanışması; ekmeğinizi kazandığınızın belediyelerin toplam başarısı oluştursun.Popülizm tehlikelidir, ancak işçi sınıfı popülizmi daha da tehlikelidir. Halk yatırım bekliyor; belediye çalışanları Türkiye standartlarının üzerinde ücret beklentisi içine giriyor.Genel İş sendikası üyeleri, ülke ve kent gerçeklerini gözetme yaklaşımında olan yöneticilerine de karşı çıkarak; tıpkı Osmanlı daki yeniçeriler gibi bir tutuma(kazan kaldırma) evriliyorlar . Sayın çalışanlar bu tutumuz bir bakarsınız 'yorgan gitti kavga bitti' gibi bir sonuca yol açabilir. Unutmayın İstanbul (B.Şehir)Belediyesi Nurettin Sözen döneminde Genel İş Sendikasina üye işçilerin seçimlere yakın dönemde greve gitmesi ve çöp dağlarının oluşmasının yarattığı iklimin etkisiyle kaybedildi.Sonuçlarnı hala yaşıyoruz. İstanbul da Belediye el değiştirdikten bir süre sonra ortada ne Genel İş ne de bu sendikanın işçileri kaldı.Kalanlar da yeni sendikalarıyla işverenin verdiğiyle uzun yıllar yetinmek zorunda kaldılar ve değil grev, hak grevi bile yapamadılar. Bitirirken K.Marks ın tarihin diyalektiğini anlatan şu öz sözünü hatırlatmak isterim: "Tarihte olaylar iki kere tekerrür eder; ilkinde trajedi, ikincisinde ise komedi olarak"

Yorumu oyla      7      3  
Bülent ışık 8 Haziran 2021 Salı 18:49

Ne hikmetse CHP li belediyelerde direnmek akıllarına geliyor. Utanmadan sandığa da karşı çıkıyorlar yani referanduma.

Yorumu oyla      6      3  
Bertan 8 Haziran 2021 Salı 18:48

İşçiler ayağına sıktı..

Yorumu oyla      4      4  
Erhan 8 Haziran 2021 Salı 18:14

Kadrolu işçinin yarısı kadar maaş alan İZELMAN işçisi ile kıyaslıyoruz, %46 lık zamla bile, izelman da çalışan en alt gruba bile İzenerjili en üst grup yetişemiyor. Tunç başkanda, sendika da ; eşit işe eşit ücret, diye söylüyor, Kim karşı geldi bu söyleme, çıkın onları ifşa edin, İşçi hakkını arayacak, bu ülkede çalışan işçi, kazanan da işçi olacak.

Yorumu oyla      4      6  
Çağrı Özay 8 Haziran 2021 Salı 18:02

2008 yılından bu yana izenerji işçisiyim. 4 yıllık üniversite mezunu olarak işe başladım d grubundayım ve günlük ücretim 125 TL yapılan zam ile de 163 TL civarı olacak . İzelman şirketinin a grubu vasıfsız işçisinin günlük ücreti 165 TL iken bu nasıl eşit işe eşit ücret olabiliyor.. adil paylaşım demek bu mu .. sosyal haklara yapılan 100 de 16 yı tabana yapılan ücrete eklemek te gerçeği yansıtmamaktadır .. 13 yıldır belediyede çalışan bir işçi olarak beklentim ve ben gibi işçi arkadaşlarımın beklentisi sadece sözde eşit iş esit ücretin gerçekte olması ve iş barışının sağlanması ..

Yorumu oyla      5      7  
Can Çiler 8 Haziran 2021 Salı 17:27

malesef bugün disk kitle ve sınıf sendikası olmaktan çıkmış sadece chp li belediyelerde örgütlü bir sendika olmuş,EKONOMİK sendikacılık yapıyor. chp li belediyelere bakın bütçelerinin en az %80 i sadece işçilere maaşa gidiyor. böyle birşey olabilirmi oluyor işte.Bugün odtü boğaziç mezunu mühendisler bile işsiz dolaşırken, belediye de çalışan ilkoul mezunu bir işçi 7-8 bin liradan aşağı maaş almıyor.hele bu işçi bir de temizlik işlerinde çalışıyorsa mesailerle beraber maaşı 10 bin liraya geliyor. aksini iddia eden varsa açıklasın belediyeler ne kadar maaş veriyor.haa birde bana göre belediyelerde çalışan işçilerin en az % 60 ı hiç birşey yapmıyor oturuyor ve fazlalık ve ençk da bunların sesi yükseliyor.çünkü hepsi bir siyasinin referansı ile orada ve kimse dokunamıyor.hepsi ali kıran baş kesen adeta.yalan mı, gidin konuşun belediye de çalışan bir işçi ile bu yazduklarımın az bile olduğunu göreceksiniz.

Yorumu oyla      15      5  
isçi 8 Haziran 2021 Salı 16:49

eşit işe eşit ücret ücrette adalet istiyoruz

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli balığa küsmedi… Fiyat da talep de arttı!
Avlanma yasağı nedeniyle hem az hem de çok pahalı olan balığın tüketimi, ...
Bitcoin'de sert düşüş!
Kripto para piyasaları son 24 saatte yüzde 10 düşüş gösterdi. Piyasaların ...
Hafta sonlarına yer yok... İzmir'de nikah salonları kapalı gişe!
1 Haziran'dan itibaren düğün ve nikah törenlerinin serbest bırakılmasıyla ...
 
İzmir'deki tartışmalı madene Bakanlık vizesi!
İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, ...
BTK'dan 'sesli mesaj' kararı: Ücretsiz olacak
BTK, sesli mesaj hizmetine ilişkin bilgilendirmelerin ücretsiz olmasına karar verdi.
Kemeraltı canlanıyor
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, yeni normalleşmenin ...
 
Kordon'a bahar geldi
Kordon'daki işletmeler açıldı, İzmirliler kaldıkları yerden Kordon'un tadını çıkarmaya başladı
Düğün sektörü hareketli: 30 milyarlık evet!
Kademeli normalleşmeyle birlikte bazı yasakların gevşetilmesiyle düğün ...
1 Haziran’da start verildi… İzmir’de servisçiler ‘sıfır’ çekti!
İlkokul, kreş ve anaokullarının ardından ortaokul ve liselerde de yüz ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva