HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Eylül 2023 Cuma - 17:27

Büyükşehir Meclisi'nde 'Güven Eken' tartışması!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Belediye Başkanı Tunç Soyer’in baş danışmanı Güven Eken’in yönetim kurulu başkanlığını yaptığını İZDOĞA’yla ilgili önerge tartışmalara neden oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili  Özgür Hızal “Soyer’in danışmanı Güven Eken şehrin bir yerinde bir şey görüyor ve bunu Tunç Soyer’den istiyor. Bu da ertesi gün gündeme geliyor. Bir şehir böyle yönetilmez” dedi. Cevap veren CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın da “Bu kurum kimsenin gönlünü eğlediği bir kurum değil. İZDOĞA yöneticisine kullanılan üslup doğru değil. Güven Eken’e yönelik ifadeleri de kınıyorum” dedi.

Büyükşehir Meclisi nde  Güven Eken  tartışması!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Eylül ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu gerçekleştirildi. Büyükşehir Meclis Salonu’ndaki toplantı Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde yapıldı.

Meclis üyelerinden ve başkanlıktan gelen önergeler, ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen önergeler meclis üyelerinin onayına sunuldu.

Mecliste alınan karara göre Selçuk Belevi Mahallesi sınırlarında bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Belevi mahallesi, 163 ada 324, 325, 326, 327, 328 no’lu taşınmazlar ile 185 ada 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 no’lu taşınmazlar İZDOĞA’ya devredilmesi mecliste tartışmalara neden oldu.  Gündem maddesine göre İZDOĞA’ya devredilen taşınmazlarla ilgili sermaye artışı talep edildi.

‘NERESİ KOOPERATİFLERE DEVREDİLECEK’
AK Partili Meclis üyesi Hakan Yıldız “Son dönemin en popüler bir şirketi. İZDOĞA, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için kurulmuş. Soyer döneminde en gözde şirketlerden biri olmuş durumda. Holdingleşmeye gidiyor. İZDOĞA su fabrikası kurdu, şehir tiyatrocularına oyuncu temi etti, Grand Plaza’nın faaliyet alanına girdi. Bir şirketin işini alıp başka şirkete devrederseniz, ‘diğer şirketler işini yapamıyor mu’ diye sorarız. İZTARIM A.Ş. çalışmalarında başarısız mı ki İZDOĞA neden fidan üretecek? Burası 600 hektarlık bir fidanlık. Bu parselde uzun süredir tam kapasite çalışan bir şirket var. Neresi kooperatiflere devredilecek? Biz anlatılan bilgilerle sahada bilgiler farklı. Şunu öğrendik ki oradaki işletmeyle İZHABİTAT diye bir şirket kuruyor. O şirket orayı bifiil kuruyor. Siz samimi bir şekilde yapmak istediğinizi tam anlatsanız burada farklı bir tartışma döner. Kooperatifi kattığınız her şey uygun mu oluyor? Olmadığını İZBETON’da gördük. Orada kooperatife verecek bir metrekare yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mallarının ısrarlı bir şekilde bazı şirketlere devredilmesine karşıyız. Bu doğru bir metot değil. Komisyon başkanın da bu konuyla ilgili yanlış biliyor. Bu tür işleri yangından mal kaçıran bir anlayışla yaparsanız günün sonunda şirketleri devredemeyiz. O zaman İZBETON’un bazı işleri de İZDOĞA’ya da devredilirsin. İZDOĞA asli işi olan körfezin temizliğine dönsün” dedi.

TEREDDÜTTE KALIYORUZ 
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç de “Bu konu sağlıklı anlatılamıyor bize. Sermaye artışı şeklinde verilmiş olduğu açıklansa net olur. Ama kooperatif, işletme derken konular iç içe giriyor, amaç, hedef ve yasal dayanak birbirinden kopuk duruma düşüyor. Sağlıklı anlatım olmadığı için tereddütte kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KONU SADECE SERMAYE ARTIŞI’
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis üyesi Bülent Köklü “İZDOĞA’nın sermaye artırımı var. Söz konusu arazi İZDOĞA’nın sermayesini ayni olarak aktarılacak. Konu sadece ayni sermaye artışı ile ilgili. Burada fidan işlemi yapılıyor. Bölgede kooperatifler var. Amaç orada işbirliği yapmak. Kooperatiflerle protokollerle araziye ihtiyacı olanların alanın kullanılmasını sağlamak. 600 dönemin bir kısmı bir şirket tarafından kullanılıyor. Bizim de tapulu arazimiz var. İZHABİTAT şirketinin de bu konuyla alakası yok. Yer bizde olduğu gibi duruyor” ifadeleri cevap verdi.

BİR BELEDİYE, BİR DANIŞMANIN ŞIMARIK VE FANTASTİK TAVIRLARI İLE YÖNETİLEMEZ
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal “İzmir Büyükşehir’de bazı şirketler imtiyazlı hale geldi. Bir tanesi İZBETON bir diğeri de İZDOĞA. Genel müdürü ya da yönetim kurulu başkanından kaynaklı ayrıcalıklı hale geldi. Bir çocuk bir görür ve ister ve baba da alır. İZDOĞA bu hale geldi. Yönetim Kurulu Başkanı, Soyer’in danışmaı Güven Eken şehrin bir yerinde bir şey görüyor ve bunu Tunç Soyer’den istiyor. Bu da ertesi gün gündeme geliyor. Bir şehir böyle yönetilmez. Dönemin bitmesine 6 ay kaldı. 4,5 yıl boyunca Büyükşehir bu fidanları nereden aldı? Milyonlarca lira harcandı. Şimdi mi aklınıza geldi? Bir belediye, bir danışmanın şımarık ve fantastik tavırları ile yönetilemez. Yönetilirse bu belediye çalışanların maaşlarını ödeyemez hale gelir. Evde bakım işçileri maaşını alamamış ve benden yardım istiyor. Koca Büyükşehir’i bu noktaya düşürmeye kimin hakkı var. 2 tane şirketin yöneticisi yüzünden bu belediyenin geldiği nokta gerçekten içler acısı! Şaşal Suyu istedi, verdiler, Göl Gazinosu’nu istedi, verdiler, fidanlığı istedi, verdiler. Güven Eken kim ya, biz de 1 saattir bunu tartışıyoruz Kimse ne olacağını bilmiyor çünkü Güven Eken istiyor. Güven Eken kim?” dedi.

‘KİMSENİN GÖNLÜNÜ EĞLEDİĞİ YER DEĞİL’
CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın “Burada yapılan bir sermaye artışı. Burada pek çok sermaye artışı yapıldı ve tamamına yakını oy çokluğu ile geçti. Biz burada şirketi tamamı bize ait sermaye artışı veriyor. Bu kurum kimsenin gönlünü eğlediği bir kurum değil. İZDOĞA yöneticisine kullanılan üslüp doğru değil. İnsanların hayallerinin ve ufkunun geniş olmasının tuhaf bir yönü yok. Güven Eken’e yönelik ifadeleri de kınıyorum. Bunu başka türlü allayıp pullamaya gerek yok” dedi.

Komisyonun raporu oy çokluğu ile Meclis’ten geçti.

Meclis’ten geçen komisyon raporu şu şekilde:

Belediyemizin iştiraki olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDOĞA A.Ş’nin 08/09/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda; Belediyemizin, İZDOĞA A.Ş’nin içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, önergede bahsi geçen 218.836.512,00-TL tutarındaki ayni sermayenin devri ile (mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Selçuk ilçesi Belevi mahallesi, 163 ada 324, 325, 326, 327, 328 no’lu taşınmazlar ile 185 ada 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 no’lu taşınmazların ayni sermaye olarak verilmesine yönelik, İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2023/395 esas 2023/538 Karar sayılı 24/07/2023 tarihli kararı ile ve 05/07/2023 tarihli bilirkişi raporu ile tespit olunduğu üzere bedelle, Fidanlık kurulması amacıyla), 76.728.739,00-TL nakdi sermaye artırımından payına düşen (% 74,0400'una tekabül eden ) 56.809.958,36-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak nakdi sermaye olarak karşılanabilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Şirketler Komisyonları Raporu. (Destek Hizmetleri Dai.Bşk.E.1532864)

 
CHP'li Kılıç'tan ÇEDES projesi tepkisi: İzmir pilot bölge!
 
Dang hummasından ölenlerin sayısı 778'e çıktı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİRLİ 15 Eylül 2023 Cuma 23:33

HAKKETTEN GÜVEN EKEN KİM AÇIKLANSIN...GERÇİ İZMİRLİLER İÇİN FARKETMEZ ŞEHRİ KİM YÖNETİRSE YÖNETSİN AYNEN DEVAM...

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere'de yelken yarışı heyecanı!
 ‘İzmir’in Kurtuluş Kupası Yelken Yarışları’ ile 4. Narlıdere Belediyesi ...
Yaş sınırı gelecekti… Büyükşehir’den geri adım!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, indirimli öğrenci ulaşım kartına yaş sınırı ...
Yarımada’da çifte kurtuluş coşkusu!
Karaburun, 16 Eylül’de Mordoğan’da Tuğba Özerk ve 17 Eylül’de Karaburun’da ...
 
Karabağlar'da 'eğitim kart' yüzleri güldürecek!
Karabağlar Belediyesi, tüm gücüyle eğitimin yanında olmaya devam ediyor. ...
50 milyon kaynak hazır... Büyükşehir'den öğrencilere yardım eli!
Türkiye’nin zorlu ekonomik koşullarında öğrenci ve velileri yalnız bırakmayan ...
AK Partili İnan’dan Erdoğan’a anlamlı hediye
AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyup Kadir ...
 
Kınık’ta Hasat Festivali’ne muhteşem final
9-13 Eylül‘de Kınık Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen; KÖFN, İrem Derici, ...
Dikili’nin esaretten kurtuluşu 101 yaşında!
14 Eylül Dikili’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümü gün boyunca coşkuyla kutlandı.
Bayraklı’da hareketlilik var!
Bayraklı Belediyesi, yeni ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, bisiklet ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva