HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2020 Pazartesi - 19:42

Büyükşehir Meclisi'nde gündem deprem: Dört partiden birlik mesajı

Deprem sonrası gerçekleştirilen meclis oturumunda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Ben burada özellikle deprem sonrasında gerek enkaz kaldırma işlemlerinde gerek yardım faaliyetlerinde hiçbir kurumu yarıştırmayacağım. O yüzden bu acıların İzmir'de yeniden yaşanmaması adına ciddi bir mücadele vermek zorundayız. Aksi takdirde gerçekten biz yöneticiler olarak hiç iyi anılmayacağız" ifadelerini kullandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "Depremin olduğu gün arkadaşlarımız hemen arama kurtarmaya başladı ve 50 kişiyi enkazdan çıkardı.  İdil’in, Elif’in ve Ayda’nın mu

Büyükşehir Meclisi nde gündem deprem: Dört partiden birlik mesajı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı olağan meclisinin birinci oturumu gerçekleştirildi. İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen oturuma, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise 30 Ekim tarihinde Seferihisar açıklarında gerçekleşen deprem sonrası İzmir'in Bayraklı ilçesinde birçok bina yıkılırken 115 vatandaş hayatını kaybetti.

Meclis oturumunda söz alan 4 partinin Grup Başkanvekili de, meclis oturumunda birlik mesajı verdi.

Meclisin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrası ile ilgili bilgiler verdi. Soyer, "Bin 135 vatandaşımız yaralandı. 135 vatandaşımızı ekiplerimiz sağ salim kurtardı. 20 kişinin tedavisi devam ediyor. 9’u Bayraklı’da 17  bina yıkıldı. 10 bin 500 üzerinde vatandaşımız evine girecek durumda değil. Orta ve ağır hasarlı binalar şu an içine girilemeyecek durumda. Bunlar yıkılmak zorunda. Bu tablo ne kadar vahim bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. 400’ün üzerinde binanın tespiti yapıldı. 1000 arkadaşımız sahada çalışıyor. Depremin olduğu gün arkadaşlarımız hemen arama kurtarmaya başladı ve 50 kişiyi enkazdan çıkardı.  İdil’in, Elif’in ve Ayda’nın mucize kurtuluşları ile çok mutlu olduk. Başkanvekilimiz Mustafa Özuslu'nun tedavisi 12 gündür devam ediyor, şuan durumu iyi umarız ki 2 gün sonra yanımıza katılacak" ifadelerini kullandı.

KÖKKILINÇ: MECLİSLERDE KONUYU HER YÖNÜYLE ELE ALACAĞIZ

Grup Başkanvelilleri içerisinde ilk sözü alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılıç bütçe görüşmeleri sürecinde depremin konuşulacağını söyledi. Kökkılınç, “Her zaman için tüm imkânlarımızla yanlarında olmak boynumuz borcudur Tarih, halkımızın olağanüstü hallerde olağanüstü dayanışmada olduğunu göstermiştir. Yurdumuzun her köşesinden yardım için uğraşan insanlarımızın çabalarına tanık olduk tüm acı sonuçlarıyla yaşadığımız İzmir depreminde hangi partiden olursa olsun tasada bir olma örneğini gösteren başta İBB başkanı olmak üzere tüm çalışanlara, merkezi idare temsilcilerine, siyasi parti temsilcilerine en çok da arama kurtarma ekipleri, sağlık çalışanlarına ve tüm gönüllülere şükranlarımızı sunuyoruz. Bütçelerimiz görüşeceğimiz meclisimiz yaklaşık 3 hafta sürecek ve deprem de  görüşmelerde yerini bulacak. Önümüzdeki meclislerde konuyu her yönüyle ele alacağız” dedi.

HIZAL: ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ

CHP'li Nilay Kökkılınç’ın ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, deprem konusunda hiçbir kurum arasında kıyaslama yapmayacağını söyledi. Hızal; “Hep konuştuğumuz, bildiğimiz deprem gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Hep söylüyorduk ‘İzmir bir deprem gerçeğiyle bir gün yüzleşecek’ diyorduk ama kişisel olarak bu kadar büyük bir acıyı yaşayabileceğimizi hiç düşünmemiştik. Güzel İzmir’imiz ve bayraklımız hiç birimizin istemediği bir acıyla karşı karşıya kaldık İş yeri ve evi bayraklıda olan bir olarak yaşanabilecek en büyük acılardan birini yaşadık. Evet depremi konuşacağız. Ama biz AK Parti grubu olarak İzmir’in önümüzdeki günlerde ve yıllarda bu yaşanan acının benzeri bir acıyı yaşaması için elimizi değil tüm gövdemizi taşın altına koymakla yükümlüyüz. Bu anlamda da elimizden gelenin en iyisini yapacağız. 115 canımızı kaybetti. İçlerinde birebir tanıdığımız meslektaşlarımız, birlikte siyaset yaptığımız, sohbet ettiğimiz arkadaşlarımız da oldu. Bugün buraya gelirken ne konuşacağımı çok düşündüm ama en son kalbimden geçenleri söylemek istediğime karar verdim. 115 kardeşimizi geri getirecek hiçbir şey yok. Bugün Bayraklı sınırları içerisinde ya da başka bir ilçedeki kayıpları geri getirme imkanımız yok. Ben burada özellikle deprem sonrasında gerek enkaz kaldırma işlemlerinde gerek yardım faaliyetlerinde hiçbir kurumu yarıştırmayacağım. O yüzden bu acıların İzmir'de yeniden yaşanmaması adına ciddi bir mücadele vermek zorundayız. Aksi takdirde gerçekten biz yöneticiler olarak hiç iyi anılmayacağız. Muhtemelen bütçe görüşmelerinde bunlarla ilgili tartışmalarımızı yapacağız, eksikliklerimizi önümüze koyacağız ve eksikliklerin giderilmesi konusunda istişare yapacağız. Ama artık İzmir’in böyle bir acıyı yaşamaması gerektiğini düşünüyorum. Az önce yaşana olaya dönersek biz az önce meclis üyesi arkadaşlarımızla salona girerken yanlış yerden girdik ve güvenlik görevlisi arkadaşlarımız bizi uyardılar. Bu kadar titiz davranıldığını düşünürken meclis salonuna bu kişilerin girerek protesto yapmalarına aklım ermiyor. Biz bu kişiler hakkında yasal işle başlatılacağını düşünüyoruz ve takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

SOYER: GEREĞİNİ YAPACAĞIZ

Hızal’ın ardından yeniden söz alan Başkan Soyer, “Böyle bir şey hiçbirimizin aklına gelmeyecek bir şey. Belki de o yüzden güvenlik Zafiyeti var gibi görünüyor olabilir. Ama hakikaten hazırlıklı olmadığımız ve aklımızın ucuna gelmeyecek bir şey yaşandı. Biz gereğini yapacağız” dedi.

SEVİNÇ: GEREKEN FEDAKARLI YAPILMIŞTIR

İYİ Parti Grup Başkanvekili  Kemal Sevinç ise1947'den bu yana 8 defa deprem yönetmeliği çıkartıldığını söyledi. Sevinç, "Baştan Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerimiz ve devletimizin kademeleri gereken fedakârlıkları yapmıştır. Tedbirler alınmıştır ve alınmaya devam edilmektedir. Bunlarda bizi sevindirmektedir. Ülkemizde 1947'den bu yana 8 defa deprem yönetmeliği çıkartılmıştır" ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: DAHA FAZLA ZARAR OLABİLİRDİ

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise, "İzmir'imiz büyük bir felaket yaşadı. Allah korusun bu felaket daha fazla olabilirdi. Bunu tarif etmek mümkün değil. 115 insanımız gitti. Ülkemize ve İzmirlimiz inşallah Allah başka bir afet yaşatmasın. Burada hala gayretler süren teşkilatlarımız var. Birçok şehirden gelen kurtarma ekiplerimiz var. Emniyet güçlerimiz, sağlık çalışanlarımız var. Bu acının, mağduriyetin tarihi mümkünde değil. Yardıma muhtaç insanlarımızı mağduriyetlerini bitirip bağrımıza basmamız lazım. Tekrar tekrar hepimize geçmiş olsun. Daha fazla zarar olabilirdi. Sendika çalışanlarımızda haklı olabilir ama zamanlamaları yanlış. Acımız büyük birbirimize tahammül etmemiz lazım. Meclis üyeleri olarak sağduyulu olmamız gerekiyor" dedi.

AFET VE DEPREM İÇİN 200 MİLYON LİRALIK KAYNAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu ay yapılacak birleşimlerde oylanması planlanan Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 Mali Yılı Bütçesi için bir öneriyi gündeme getirdi. Soyer, İzmir'i sarsan deprem sonrası Yapı İşleri, Ulaşım, Park ve Bahçeler ve Fen İşleri Dairesi başkanlıklarının 2021 yılı ödeneklerinin toplamda 200 milyon TL azaltılması, bu kaynağın Kentsel Dönüşüm, Yapı İşleri, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi başkanlıklarına aktarılması yönünde öneri verdi. Öneri,  İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerinin oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildi. Bu miktar 3 daire başkanlığı tarafından deprem sonrasında kentte meydana gelen hasar ve yıkımların etkisini azaltmak, oluşabilecek deprem risklerine yönelik çalışmaları yapmak amacıyla kullanılacak.

 
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten 'Berat Albayrak' açıklaması!
 
24 saatte 85 virüs ölümü, 2 bin 576 yeni hasta
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer açıkladı: Büyükşehir'den deprem için ilk hamle!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ESİAD, İZSİAD ve EGİAD yönetimi ...
Bergama'nın mülki amirleri koronavirüs denetiminde
İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs tedbirleri kapsamında başlattığı denetimlere ...
Depremzedelerin eşyası emin ellerde
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, depremde evi yıkılan ...
 
Başkan Eriş'ten 10 Kasım mesajı
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ...
Büyükşehir Belediyesi’nden Ata’yı anma etkinlikleri
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 82’inci ölüm yıldönümü nedeniyle İzmir ...
Buca Belediyesi’nden kesintisiz eğitim
İzmir depreminin ardından eğitim öğretime bir hafta verilmesi üzerine ...
 
Büyükşehir'in kira yardımında kapsam genişledi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı, “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasına ...
Karşıyaka Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anıyor
Kurtuluş Savaşı’nın eşsiz komutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ...
Her şey hazır… Uzundere’de 224 daire depremzedeleri bekliyor
Uzundere’de inşaatı biten İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait dört bloktaki ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva