HABERLER>GÜNCEL
6 Mayıs 2022 Cuma - 09:16

Büyükşehir'in ihalesine taksicilerden şerh!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metropolde 96, ilçelerde 111 yeni taksi plakası ihalesiyle ilgili kararına şerh koyduklarını belirten İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “İzmir’e 96 araç fazla. 70-80 yeni araç yeterli olurdu. Bu konuda şerh koyduk. Biz de oda olarak üyelerimizin haklarını korumak zorundayız” dedi.

Büyükşehir in ihalesine taksicilerden şerh!

EGEDESONSÖZ – İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, son dönemde yapılan taksi zammından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çıktığı taksi ihalesine kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Büyükşehir'in ihalesini mantıksız bulan Anık, sayının İzmir'e çok fazla olduğunu ve karara şerh düştüklerini söyledi.

ELİMİZDE VERİ OLMASA...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metropol ilçelerde ve metropol dışındaki ilçelerde yer alacak yeni taksi plakaları için yapacağı ihaleyle ilgili konuşan Başkan Celil Anık, şunları söyledi:

“Ben İzmir’deki taksi sayısının yeterli olduğunu söylerken, hep bir şey dedim. Bizim kurduğumuz sistem, yani EN Takip üzerinden, taksilerimizin doluluk boşluk durumlarını görebiliyoruz. Bizim İzmir'de 2021-2025 planlarına göre ekstra bir plan yaptırdık oda olarak. Bizim geçen sene 25-30 civarı araç ihtiyacımız vardı. Şimdi ilçelere veriyorlar. Bize de aynı şeyi söylediler, biz de şerhimizi koyduk. Tamamı 96 merkez ve 19 ilçeye verilenler 111 plaka, plan doğrultusunda olan şey. Biz geçen sene de her konuşmamızda söyledik, bize plaka verilmeyecek ancak şu kadar araç ihtiyacımız var, diye. Bu seneyi de hesaba koyduğumuzda bu ihtiyacın karşılanması için böyle bir karar alındı. İstanbul'da bir kargaşa var, biri vereceğim diyor, diğeri almam, diyor. Biz elimizdeki belgelere göre hareket ediyoruz. Bana belediye 300 tane verelim dese, ben itiraz edeceğim zaten. Bizim yaptırdığımız raporda ihtiyaç duyduğumuz sayıyı görebiliyoruz. Benim ve belediyenin elinde bir veri olmasa bunları ortaya koyamazdık. Bu düzenlemeler ihtiyaca göre düzenleniyor. 1996'dan beri İzmir'e plaka verilmedi. O tarihte bu yana 300 tane civarında taksi dolmuş çıktı. Bunun üzerinde bir 10 araçlık fazlılık var. Yani metropolde 80 plakada kalınabilirdi. Bunun için şerh koyduk.”

96 YENİ ARAÇ, BİZİM İŞLERİMİZİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMEZ

Kemalpaşa’da taksiye ihtiyaç olmadığı halde 22 taksi plakasının ihale edileceği konusunda gelen itirazlara yanıt veren Başkan Celil Anık, “Evet, Kemalpaşa Armutlu’da 7 araç var. 13 tane de merkezde var. Kemalpaşa nüfusuna ve sanayisine bakın, buradaki araç sayısı yetersiz. Armutlu’da iş yapıyor yapmıyor, bilemem. Kemalpaşa belediyesi de bunu istedi, 'ihtiyacımız var' diyerek. Plaka dağılımını da ilçe belediyesi ve oda karar verecek, plaka verildiğinde. Kemalpaşa'da merkezde araç sayısı 13. Onlar da bunu bilerek değerlendiriyor. Belediyelerin de tüm ilçeler ile yaptığı bir çalışma var nüfus ve sanayi ile ilgili. Burada da taksi ihtiyacı var mı yok mu diye oran çıkıyor. Biz bulunduğumuz koltukta esnafı da korumak zorundayız. Biz odalarımız ile konuşuyoruz ve ona göre şerh koyuyoruz. 96 araç bizim işimizi olumsuz yönde etkilemez.”

TAKSİ PLAKASI BEDAVA ALINMIYOR

Taksi plakası muhammen bedellerinin çok yüksek olmasının sebeplerini anlatan Başkan Celil Anık, “Neden bir plaka 1 milyon 800 liraya çıkıyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu, arz talebe bağlı bir durum. Demek ki taksi plakası alan, bedava almıyor. Ben de zamanında ihaleden aldım parayla plakayı. Herkesin gözünde taksilerin yaptığı iş vardır. İnsanlar zaten alırken parayla alıyor. 1 milyon 800 bin TL'nin üstüne bir de KDV verecek. Mutlaka sonra satarken üstüne koyarak satacak. Kimse taksileri zamanında bedavaya almadı. O zaman 600 TL ilse bugün 1 milyon 800… Bir da bunun vergisi var. Adam kazanırsa bir de araba alacak daha. Yani bu işler bedava değil. Siz bunları kura ile dağıtmıyorsunuz. Şu an yetki Büyükşehir'de. Büyükşehir bizlere sorarak belirliyor. Yüksek bulan, almasın.”

Taksi ücretlerine bir ay önce yapılan zamların yolcu sayısında az da olsa azalmaya sebep olduğunu ancak taksi kullanan müşterilerin bir şikayetleri olmadığını belirten Başkan Celil Anık, “Ben buna zam değil, fiyat ayarlaması diyorum. Biz 17-18 ay önce fiyat ayarlaması yapmıştık. Biz içeriye yazı verdiğimizde mazot 8,5 TL idi. Biz sonra bekleyelim dedik. Baktık ki sürekli yükseliyor ve beklemeyi sürdürdük. Mazot 18-19 TL'yi buldu. Biz taksimetre ayarı yaptığımızda yüzde 170 zam gelmişti. Mazot 23 TL civarındayken biz son fiyat ayarlamasını yaptık. Vatandaş için de sıkıntı bu. Ekonomik koşullar belli. Biz fiyat ayarlamasından mutlu değiliz. Keşke petrole zam olmasa ve biz de artış yapmasak. Ancak bu seferki artışta bir farklılık var. Bu sene yaşanan yükselme her şeye yansıdı. Lastik, araba parçaları hepsi birden yükseldi. Arabanın diğer giderleri petroldeki yükselişi solladı. İşlerimiz ne iyi, ne kötü ancak arabaya binen de neden fiyatlar böyle demiyor. Çünkü onlar da konuyu biliyor” dedi.

YÜZDE 55 KAPASİTEYLE İŞ YAPIYORDUK, YÜZDE 52’LERE DÜŞTÜ

Yolcu kaybının yüzde 4 civarında olduğuna vurgu yapan Başkan Anık, şu bilgileri verdi:

“Taksi ücretlerinde yaptığımız fiyat ayarlamasından sonra yolcu sayısında yüzde 3-4'lük bir azalma yaşandı. Her fiyat artışında böyle şeyler olur. Biz yüzde 55 oranlarında iş yapıyorduk, bugün doluluk oranımız yüzde 52 civarında. Toplu ulaşıma veya farklı alternatiflere yönelme var. İleride yine mazota zam gelirse, fiyatları yeniden düzenlememiz gerekir mi? Böyle bir şey yapmak istemiyoruz. Bir ara akaryakıt fiyatları sanki yukarıya çıkacak gibiydi ancak şu anki seviyeye baktığımızda böyle kalacak gibi görünüyor. Tabii ki 30 liranın üstüne çıkarsa, ancak o zaman yeni bir tarife düşünebiliriz.”

KRUVAZİYER GEMİ GELDİĞİNDE ARTIK SORUN YAŞANMAYACAK

Kruvaziyer gemilerin tekrar İzmir Limanı’na gelecek olmasından duydukları sevinci dile getiren Başkan Anık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gemilerin tekrar kentimize gelmesi son derece sevindirici. Hergemi gelişinde limanda bir kargaşa olur. Bununla ilgili yoğun çalışmamız olur. Yıllardan beri Liman Müdürlüğü, Emniyet ve Belediye, birlikte çalışıyoruz, bu konuda. Liman içinde otoparklarda araçlarımıza sıra veriyoruz. Her gün 100-150 araca sıra veriyoruz. İçeride de bizim odamızdan 3-4 görevli oluyor. Şu an 2 gemi geldi ve bunlar 500'er kişilerle geldi. Bayramda gelecek olan gemi biraz daha büyük kapasiteli olacak. Artık orada hiçbir kargaşa yaşanmayacak.”

 
Rus oligarkın yatına el konuldu
 
Karşıyaka'da Üç Fidan'a duygu dolu anma
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 6 Mayıs 2022 Cuma 16:46

çare uber.

Yorumu oyla      2      3  
eskiköy 6 Mayıs 2022 Cuma 14:38

s plaka verirken ne kolay sahipsizlik yani s laka

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tektaş yüzüğü küçük bulan sevgiliye dava
Rus sevgilisinin yüzüğü küçük bulup evlenme teklifini reddettiği Onur ...
ABD, Türkiye'ye F-16 satışına olumlu bakıyor
ABD'nin savunma alanındaki önemli yayın organlarından "Defense News"te ...
Suudi Arabistan havayolları İstanbul uçuşlarına başlıyor
Suudi Arabistan Havayolları, koronavirüs önlemleri kapsamında Mart 2020'de ...
 
Eğitimciler endişeli: Maskesiz eğitim çok güzel ama…
Bayram öncesi alınan kararla okullarda maske kullanımı zorunluluğunun ...
İzmir'in utanç raporu!
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'nin yayımladığı ‘2022 ...
Kucağında çocuğuyla saldırıya uğradı... 3 yerinden bıçaklandı!
İzmir’in Bayraklı ilçesinde Meryem Çıtırkır, kucağında 18 aylık bebeği ...
 
Kemal ANADOL yazdı... Darağacında üç fidan ve Ali Elverdi
Kemal ANADOL yazdı... Darağacında üç fidan ve Ali Elverdi
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir'in Çeşme, Seferihisar ve Dikili ilçeleri açıklarında 196 düzensiz ...
İzmir'de Hıdırrellez coşkusu
İzmir'de Hıdırrellez coşkusu
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva