HABERLER>İŞ DÜNYASI
8 Mayıs 2023 Pazartesi - 14:32

Büyükşehir ‘durdurma’ kararı aldırmıştı… Seferihisar’da yeni raunt!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma kararı aldığı Seferihisar Orhanlı ve Yeniköy’de JES, GES ve RES projesi ile ilgili şirket yeni ÇED başvurusu yaptı. Projenin yeni ÇED dosyası 22 Mayıs tarihinde toplanacak Bakanlık İDK toplantısında ele alınacak.

Büyükşehir ‘durdurma’ kararı aldırmıştı… Seferihisar’da yeni raunt!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Küçük Menderes Enerji Şirketi'nin İzmir’in Seferihisar Orhanlı Köyü ile Menderes Yeniköy arasında kalan mevkiide inşa etmek istediği JES, GES ve RES ile ilgili vermiş olduğu ‘ÇED olumlu’ kararı İzmir Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ve bölge halkı tarafından mahkemeye taşınmıştı. Dosyayı inceleyen İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Mahkemenin verdiği karar sonrası harekete geçen şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2009/7 sayılı genelgesi doğrultusunda proje başvurusunda bulundu. Proje tanıtım dosyasında yeni başvurunun mahkeme kararı doğrultusunda güncellendiği ifade edildi.



490 milyon TL değerindeki proje kapsamında elektrik santrallerinin zeytinliklere, tarım arazilerine, ormana ve askeri yasak bölgeye dikilmesi planlanıyor. Proje tanıtım dosyasında ruhsat sahası içerisinde arkeolojik SİT alanlarının olduğu ancak bu alanlarının ÇED alanı kapsamı dışında bırakıldığı belirtildi. Öte yandan projenin halkın katılım toplantısı protestolardan dolayı gerçekleştirilememişti.

TAHTALI BARAJI HAVZASINDA
Küçük Menderes Havzası sınırları içerisinde kalan proje alanının büyük bir kısmı aynı zamanda İzmir kentine içme-kullanma suyu temininde kullanılan ve işletmede olan Tahtalı Barajı'nın ‘Uzun Mesafeli Koruma Alanı' ve barajı besleyen yüzey sularına ait ‘Dere Mutlak Koruma' alanları içerisinde yer alıyor.

PROJE BAKANLIK MASASINDA
Proje 22 Mayıs 2023 tarihinde toplanacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme-Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınacak. Bakanlığın vereceği bölgenin geleceği açısından kritik bir öneme sahip.

Proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:

Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından İzmir ili, Seferihisar ve Menderes ilçeleri, Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri mevkiinde 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak [Rüzgâr Enerji Santrali (3,6 MWe/1 Türbin), Güneş Enerji Santrali (2 MWe/3,65 ha)] Tesisleri projesi planlanmaktadır. Proje kapsamında 1x12,5 MWe + 1 x 25 MWe iki ünite olmak üzere toplam 37,5 MWe kapasiteli jeotermal kaynaktan enerji üretim tesisi ana kaynak olarak faaliyet gösterecek olup jeotermal enerji santrallerinin işletilmesinde yaklaşık %20’lik (yaklaşık 7,5 MWe) iç tüketim kaybının bir kısmının 3,65 hektar alanda 2 MWe kapasiteli güneş enerji santrali ve 1 adet 3,6 MWe kapasiteli rüzgâr türbini ile karşılanması hedeflenmiştir.

Planlanan 37,5 MWe kapasiteli jeotermal enerji santralinin, İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Orhanlı Mahallesi mevkii, 105 ada, 13, 14 ve 17 numaralı parsellerde (toplam 51.332,23 m2 ) işletilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında toplam 23 adet jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planlanmakta olup 12 adedinin üretim kuyusu amaçlı, 10 adedinin reenjeksiyon amaçlı jeotermal enerji santralinde kullanımı ve 1 adet arama kuyusunun açılması hedeflenmiştir. Jeotermal kaynak arama (sondaj) çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte gerçekleştirilebilen kısa süreli (1-3 gün) test (statik sıcaklık ve basınç ölçüleri, water-loss, enjektivite ve üretim testleri vb.) sonuçları doğrultusunda üretim ve reenjeksiyon faaliyeti amacı ile belirlenen kuyu sayılarında değişiklik olması durumunda ilgili kurumlara bilgi paylaşılacaktır.

2 MWe kapasiteli (17.021 adet First Solar Series 4 FS-4117-3 Thin-Film 117,5 Wp panel) güneş enerji santrali, jeotermal enerji santralinin planlandığı parsellerin hemen komşu (bitişik) parselinde (105 ada, 18 parsel – 36.463,92 m2 ) kurulması planlanmaktadır.

3,6 MWe kapasiteli 1 adet rüzgâr türbinin (Nordex N131/3600 TS84) ise JES ve GES alanının 3,6 km güneybatısında (207 ada, 20 parsel – 2.108,67 m2 ) tesis edilmesi planlanmıştır.

 
Varank'tan sert açıklama: İkiyüzlülüğü bırakın
 
Trans Hande, İzmir’de öldürülmüştü… ‘Kayıp mağdur’ aranıyor!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nev Kut 9 Mayıs 2023 Salı 23:33

Doğayı katletmeyin ?? enerjisi batsın

Yorumu oyla      2      3  
Taner 9 Mayıs 2023 Salı 21:03

Arda bey ne diyosun anlamıyorum zavallı demişsin sen insanların toprağındami gözün var senin yorumundan şunu anlıyorum yabancılara hizmet eden kişi gibi

Yorumu oyla      2      3  
Arda 9 Mayıs 2023 Salı 13:40

Bunlar enerji yatırımları gelişime karşı çıkan yabancı beslemesi 2B ci grup yovmeyeci bunlara karşı dava açılması şart enerji projesi turuzim yatirimi imar itiraz edilmeyecek artık yasalar değişecek bunlar artık amaçları belli gruba hizmet eden zavallı lar

Yorumu oyla      2      3  
Muzaffer 9 Mayıs 2023 Salı 07:03

Önemi yok 14 mayıs da her şey güzel olacak

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Yorgancılar'dan sağduyu çağrısı!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar 14 Mayıs seçiminin öncesinde ...
TÜİK: Nisanda en yüksek getiri külçe altında
Nisan ayında en yüksek getiri külçe altında gerçekleşti.
İSİG Meclisi’nden kara rapor… Ekmek parası uğruna 13 can!
İSİG Meclisi’nin açıkladığı rakamlara göre İzmir’de yılın ilk dört ayında ...
 
İzmir’in su havzasına kurulu… Efemçukuru Altın Madeni için 1,6 milyarlık teşvik!
2011 yılından beri İzmir su kaynakları bölgelerinden biri olan Efemçukuru ...
Bakanlık'tan kömür devi kararı... Kınık'ın yeraltından, Bergama'nın güneşinden!
Kınık Linyit Madenini işleten Fiba Grubuna bağlı Polyak Eynez şirketi ...
Alman şirketlerden 11,5 milyar dolarlık yatırım
Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Başkanı Pınar Ersoy, "Alman ...
 
Turistik ilçede jeotermal kaynak aranacak... İstanbullu şirkete ön onay!
İstanbul merkezli Yediyol Şirketler Grubu’na bağlı bir şirket İzmir’in ...
Ticaret Bakanlığı'ndan sıfır araç satışında düzenleme!
Ticaret Bakanlığı, sıfır araç satışlarında yeni bir düzenlemeye gitti. ...
Sektörün kalbi İzmir'de atacak... Çevre ve Geri Dönüşüm fuarı kapılarını açıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 9 - 11 Mayıs 2023 tarihleri ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva