HABERLER>GÜNCEL
24 Kasım 2019 Pazar - 09:31

Büyükşehir’den yeni doğa projesi: Ekolojik ortak yaşam alanları geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi şehir merkezinde nüfus yoğunluğu nedeniyle artan konut baskısından uzaklaşmak isteyenler için kent dışında bazı alanlarda ekolojik ortam yaşam alanları kurma kararı aldı. Güzelbahçe, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun’da yeni alanlar için fikir yarışması düzenlenecek. Pilot bölge olarak Güzelbahçe Yelki’de 57 hektar alan seçilirken birinciye 100 bin TL ödül verilecek.

Büyükşehir’den yeni doğa projesi: Ekolojik ortak yaşam alanları geliyor

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğal yaşam ve ekolojik alanlara ilişkin çalışmaları sürüyor.  Şehir merkezlerinde artan nüfus ve konutların baskısından kurtulmak isteyenler için özellikle Yarımada Bölgesi merkezli “ekolojik ortak yaşam alanı” kurma çalışmalarına başlayan Büyükşehir düğmeye bastı. Konuyla ilgili fikir yarışması düzenleme kararı alan belediye Güzelbahçe, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun’da yeni alanlar kuracak.

Pilot bölge olarak Güzelbahçe Yelki Mahallesi belirlenirken düzenlenecek fikir yarışmasında değerlendirilecek ekiplere ödüller verilecek. Fikir yarışmasının birincisi 100 bin TL’nin de sahibi olacak. Başvuru koşulları ve şartları ilan edilen yarışmanın ana fikrinde şu ifadelere yer verildi:

“Son dönemlerde İzmir kent nüfusunun artış eğilimine bağlı olarak yerleşim alanlarının genişlemesi, doğal alanlar ve kent çevresindeki kırsal hayat üzerinde olumsuz etkiler doğurmaktadır. Yapılaşma baskısı ve doğal unsurların hızla bozulması bu etkilerin başında gelmektedir. Bu durum, kent ile kırsal ve doğal çevre arasında temel etkileşim alanı olarak kent sağlığının korunmasında etkin rol oynayan kent yakın çevresinin bu baskıya karşı korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu anlamda, içlerinde çok çeşitli ekosistemleri barındıran yerlerin korunmasına yönelik yeni ve etkili alan yönetimi önerilerinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Günümüzde bu öneriler kapsamında doğa ve kırsal yaşam ile ilişkili kent çeperi parklarının oluşturulması ve korunması öne çıkan yöntemlerden biridir. “Korunmuş Doğa Parkı”, “Yarı Doğal Agro-Ekolojik Park”, “Yeniden Doğallaştırılan Park” gibi farklı biçimlerde ele alınan bu parklar, çevre ve kent sağlığının korunmasının yanı sıra, bireyin doğa ile etkileşiminin kolaylaştırıcısı olması ve sürdürülebilir, çevre dostu ekolojik yaşamın yeni formlarının tanıtılması açısından da önemli merkezler haline gelmektedir. Bu tür alanlar habitat parçalanması nedeniyle işlevini yerine getiremeyen ekosistemlerin işlerliğini iyileştirmekle birlikte, bu süreçte olumsuz yönde etkilenen canlı türlerinin popülasyon dinamikleri için de önem taşımaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi ve çevresindeki alanları yalnızca insanların değil; tüm varlıkların ortak yaşam alanı olarak görmektedir. Bu kapsamda kent ile doğa arasında günümüzde büyük oranda kopmuş olan ilişkinin yeniden tesisi önemsenmektedir.

Bu prensipler ışığında İzmir Büyükşehir Belediyesi Karaburun, Çeşme, Urla, Seferihisar ve proje alanının konumlandığı Güzelbahçe ilçelerinden oluşan Yarımada’nın yerelde kalkınması hedefiyle, çok çeşitli uygulamalara öncülük etmektedir. Yakın geçmişte ilk etabı hayata geçirilen “İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’’, Yarımada’nın binlerce yıldan süzülüp gelen doğal, kültürel ve tarihi mirasını geleceğe taşıma misyonunu üstlenmiştir. Varlık-odaklı yerel kalkınma olarak ifade edilen bu koruma ve geliştirme odaklı fikirler arasında Yarımada’ya bütüncül bakışı sağlayabilecek Gezi Rotaları Projesi, Yerel Üretim Projeleri ve Meslek Edindirme Projeleri somut projeler olarak ön plana çıkmaktadır. “Yaşayarak öğrenme“ yerelde kalkınma fikrinin paylaşıldığı en temel pratiklerden biridir. Yarımada Gezi Rotaları’nın tamamlayıcıları olan yürüyüş, bisiklet ve deniz rotaları ziyaretçilere bölgeyi yaşayarak öğrenme imkânı sunması anlamında hayata geçmiş ve geçecek olan uygulamaların öncüleridir.

Kent merkezinin çepere doğru yeniden doğallaştırılmasını sağlayacak olan makro ölçek yaklaşımlardan bir diğeri İzmir Yeşil Altyapı Stratejisi’dir. Yeşil altyapı, geniş bir ekosistem içinde hem kırsal hem de kentsel ortamlarda biyolojik çeşitliliği sağlayan ve yöneten, doğal, yarı doğal ve kentsel alanlar arasında bağlantıyı stratejik olarak planlayan yaklaşımdır. Bu yaklaşım kentsel büyümeyi kontrol etme, doğal kaynakları koruma, ekonomik gelişme, kentsel yenileme gibi çok yönlü planlama, tasarım ve yönetim konularını içermektedir.

Doğal varlıkların korunması ve artırılması, insanın karbon yükünün, doğanın taşıma kapasitesine uygun olarak azaltılmasında büyük önem taşır. Bu anlamda, yoğun kentsel alanlardan kentsel çepere doğru oluşabilecek ekolojik koridor ve bağlantıların önemli bir entegrasyon aracı olarak bisiklet kullanımının yaygınlaşması ve etkinliğini arttırması, İzmir Yeşil Altyapı Stratejisi’nin önemli bir bileşenidir. Bu bileşenler,  İzmir’in Akdeniz EuroVelo bisiklet ağına dahil olması ile daha da güçlenmiştir. Bununla birlikte, OliVelo projesi ile, koruma alanı yönetimi pratiklerini ve politikalarını geliştirmek, kültürel ve doğal mirası korumak ve sürdürülebilir alanlara değer verilmesini sağlama vizyonuyla Avrupa’nın en geniş ve etkili ağı olma özelliğine sahip olan Europarc Avrupa Doğa ve Kültür Mirası Ağı’na da üyelik gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Yarışma alanı, zeytinliklerin yoğun bulunduğu İzmir kent çeperinin güneybatısında ve Güzelbahçe İlçesi, Yelki Mahallesi içerisinde kalan yaklaşık 57 hektarlık doğa koruma alanıdır. Kadim zeytin kültürü ve ekolojik karakteri itibariyle nadir görülen bir yerel varlık olan alan, korunup geliştirilmesi ve kentli ile kuracağı ilişkinin tanımlanması gibi ihtiyaçlara sahiptir. Bu özellikleriyle proje alanında, yerinde ve yaşayarak öğrenme deneyiminin sağlanması önemsenmektedir. Alanın zeytin ve bisiklet rotalarının kesişiminde yer alması, gelecekte çok önemli bir ekolojik istasyon olma potansiyelini kuvvetlendirmekte ve bu koşullarda zeytin ve bisiklet odağında bir gelişim göstermesi beklenmektedir.

 
Kazada yaralanan asker şehit oldu!
 
Başkan eşleri İzmir'de buluştu: Gündem tarım ve kadın
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25 Kasım 2019 Pazartesi 08:36

Çiğli neden bu kapsamda değil? Büyükşehire soruyoruz. Çiğli yunanistana ait bir yer mi? Sürekli aynı yerlerin isimlerini gözönüne alıyorsunuz. Şehir bu şekilde tek taraflı gelişmeyle bir yere varamaz. Tunç Soyer artık istifa et. Ne partiyi ne İzmiri temsil edemiyorsun.

Yorumu oyla      6      5  
Mehmet79 24 Kasım 2019 Pazar 17:36

Güzel düşünmüşsünüz tebrikler ama biraz da merkezde nefes alınabilecek yeni alanlar yaratmalısınız. Şehir hala beton görünümünde.

Yorumu oyla      6      5  
Ali Cengiz Kurt 24 Kasım 2019 Pazar 14:22

İzmirin kuzeyi üvey evlat mı? Bu beş yerden birinin Kuzetde olması gerekmezmi.

Yorumu oyla      6      5  
Hatice Zeybek 24 Kasım 2019 Pazar 10:55

TARIM ÖNEMLİDİR. TARIM MÜHENDİSLİKDİR. TARIM HOBİ DEĞİLdir. Asla onaylamadığımız hobi bahçeleri nin farklı bir uygulamasıdır. Sürekliliği YOKTUR. Biraz LİYAKAT lütfen.

Yorumu oyla      7      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kazada yaralanan asker şehit oldu!
Barış Pınarı Harekatı bölgesinde, dün meydana gelen araç kazasında ağır ...
Uyuyan kocasını baltayla öldürdü!
Zeytinburnu'nda sabaha karşı yabancı uyruklu bir kadın, uyuyan kocasını ...
İzmir'e gelen otobüs devrildi: 25 yaralı!
Gaziantep- İzmir seferini gerçekleştiren yolcu otobüsünün, Osmaniye'nin ...
 
Bulundukları bina yanarken oyunu bozmadılar
Sultangazi'de 5 katlı bir binanın son katında henüz bilinmeyen bir nedenle ...
Eylem için gönderilen terörist yakalandı!
Batman'da, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda Irak'tan kente eylem ...
Mehmet KARABEL yazdı... Jandarmalarla yılbaşı gecesi!
 
İzmir'de dehşet: Evdeki üç kişiyi bıçakladı!
İzmir'in Konak ilçesinde, Yasin B., evde tartıştığı 1'i kadın 3 arkadaşını ...
2,5 yaşındaki çocuğa şiddet: İzmir'deki anaokulu kapatıldı!
İzmir'in Buca ilçesinde, 2.5 yaşındaki çocuğun 2 akranı tarafından şiddet ...
Yaşar Büyükanıt son yolculuğuna uğurlandı
Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Büyük Selimiye Camisi'nde kılınan ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva