HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ağustos 2014 Perşembe - 11:40

Büyükşehir'den Valiliğe ‘mallar için’ dava bombardımanı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bütünşehir Yasası ile kapatılan İzmir İl Özel İdaresi mallarının paylaşımı kararlarının iptali için beklenen yargı sürecini başlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin sıfır çektiği paylaşım kararlarına karşı idare mahkemelerinde 160 dava açtı.

Büyükşehir den Valiliğe ‘mallar için’ dava bombardımanı!

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi, kapatılan İl Özel İdaresi mallarının Hazine ve Bakanlıklar'a devir ve tahsis edilmesi, Büyükşehir Belediyesi'ne verilmemesi üzerine gösterdiği tepkiyi açtığı 'İzmir'in Malı İzmir'de Kalmalı' başlıklı kampanyadan sonra paylaşım kararlarının iptali davalarıyla somutlaştırdı. Büyükşehir Belediyesi ve İZSU bürokratları 60 gün süren çalışmanın ardından tek tek dava dosyalarını hazırladı. Sonunda taşınmaz mallarla ilgili Büyükşehir Belediyesi 146, kamyon ve iş makinaları için bir dava, şirket hisseleri için ise yedi dava, İZSU da altı dava açtı.Taşınmazlarla ilgili 7-8 dava daha açılabileceği belirtildi.
 
Özel İdare'nin taşınmaz mallarının devriyle ilgili açılan davaların genel gerekçeleri arasında imar planlarına uygunsuzluk, devredilen bakanlıkla ilgisinin bulunmaması, tüm il sınırlarının sorumluluk sahası için alındığı Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası ve şantiye alanlarına, gelir getirici mülklere ihtiyacı bulunması yer aldı. Her taşınmazın özelinde de ayrı ayrı gerekçeler dava dilekçesine yazıldı.
 
Davalar, tek tek her mal için değil, kriterlere göre birleştirilerek açıldı. Örneğin, birden fazla parselden oluşan Balçova Termal Tesisleri'nin devir kararına tek dava açıldı. Lojmanların her birine ayrı ayrı dava değil bulundukları bina dikkate alınarak dava açılma yoluna gidildi. Aynı yöntem iş merkezlerinde de uygulandı. İmar planında yol olarak görülen arazinin üzerindeki birden fazla parselin devir kararına da tek dava açıldı.
 
MALLARIN BAKANLIKLA İLGİLERİNE İTİRAZ EDİLDİ
Devir ve tahsislerin iptali için açılan davalarda, Büyükşehir Yasası'nda ilgili bakanlığa devredilmesi belirtilmesine karşın örneğin yeşil alanların Milli Eğitim Bakanlığı'na, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na veya Hazine'ye devrinin ilgisinin ne olduğu soruldu. Büyükşehir Belediyesi'nin genişleyen sınırları içinde şantiye alanı bulmak için kamulaştırılacak arazi ararken mevcut şantiyelerin devredilmesi gerektiği için kararın iptali istendi.
 
Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut personeli için lojman sıkıntısı olmasına, kapatılan İl Özel İdaresi memurlarının da devredildiğine dikkat çekilen davalarda, lojmanların da devredilmesi gerektiği belirtildi. Lojmanlarda oturan kapatılan İl Özel İdaresi personelinin de bu konutları terk etmesinin istendiğine dikkat çekildi.
 
Balçova Termal Tesisleri davasında bu tesislerin kente malolmuş, kentin sermayesiyle oluşturulduğu belirtildi. Bornova Pınarbaşı yarış pistinin imar planlarına uygun tahsis edilmediği, Sümerbank arazisinin okul alanları hariç kongre ve kültür merkezi yapılması için Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesi gerektiği belirtildi.
 
Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi'nin 209 adat kamyon ve iş makinesının devrinin iptali için de dava açtı. Ayrıca, İl Özel İdaresi'ne bağlı yedi şirketin hisselerinin devri kararının da iptalini istedi.
 
İZSU Genel Müdürlüğü 6 devir kararına karşı dava açtı. Çeşme Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'ndaki parsellerle ilgili ayrı alınan 2 karara ilişkin 2, Ödemiş Bademli Belediyesi'ne ait şişeleme tesisinin olduğu parsellere yönelik 2, Menderes Şaşal kaynak suyu şişeleme tesisine ile Ödemiş Birgi'deki şişeleme sahasına yönelik 1 dava açıldı.


 
DAVA KONUSU OLAN MALLAR
Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Çeşme Turistik Tesisleri, Menemen Soğuk Hava Tesisleri, Menderes Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Urla İçmeler Günübirlik Tesisleri, Urla Zeytinalanı Tesisleri, Selçuk İl Fidanlığı, Foça Polen Tatil köyü, Narlıdere Vilayet ormanı ve mesire yeri, Bornova Belkahve Atatürk anıtı ve tesisleri, Çeşme Alaçatı Barajı, Bornova motor sporları yarış pisti, Eski Sümerbank Basma Fabrikası, Buca garaj, ambar ve atölye binası, İl Özel İdare hizmet binaları, ilçelerdeki hizmet binaları, Bergama, Menemen ve Tire'deki iş merkezleri, Çiğli Kültür Alışveriş Merkezi, İzmir Engelliler Eğitim Merkezi, İl Özel İdaresi Hizmet Binası (Tekel), 482 adet lojman, 209 adet kamyon ve iş makinası.
 
BUGÜNE NASIL GELİNDİ?
Bütünşehir Yasası kapsamında 30 Mart yerel seçimlerinde kapanan İl Özel İdareleri'nin mallarının paylaşımları Valilik bünyesinde kurulan Mal Paylaşım Komisyonları tarafından yapıldı. İzmir'de komisyonda Vali Yardımcısı, Bakanlıklar'a bağlı İl Müdürleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yeraldı. Yerel Seçimler öncesinde köy tüzel kişiliklerine ait mallar çoğu ilçe belediyelere bırakılacak şekilde dağıtıldı. Ancak, İl Özel İdaresi malları yerel seçimden sonraya kaldı. Seçimden sonra birkaç kez komisyon toplanıtısı krizi yaşandı. Kocaoğlu, kendisine ertelendiği söylenen toplantıda kararlar alındığını kamuoyuna şikayet etti. Daha sonra Kocaoğlu, bir gün önce kendilerine verilen listedeki malları inceleyemeden dağıtımla ilgili kararlan almaya başlayan komisyon, inceleme için ek süre vermediği için Vali Yardımcısı başkanlığındaki toplantıyı terketti. Vali Mustafa Toprak ile Başkan Kocaoğlu arasında bu süreçte malların dağıtımıyla ilgili polemik yaşandı. Kocaoğlu “İzmir'in malları İzmir'de kalmalı" tezini savundu. Vali Toprak ise dağıtımın yasalara uygun yapılacağını söyledi. İzmir'in sivil toplum örgütleri, meslek odaları da Kocaoğlu'na destek verdi. Valilik, 1693 mal ve parselden birini bile Büyükşehir Belediyesi'ne vermedi. Maliye Hazinesi ve bazı bakanlıklara devredilip, tahsis edildi. 1693 mal ve parselinden 21'i İçişleri Bakanlığı'na, 815'i Milli Eğitim Bakanlığı'na, 28'i Sağlık Bakanlığı'na, 386'sı Maliye Hazinesi'ne, 35'i Bakanlık'a bağlı kuruluşlara, 45'i Valilik Yatarım ve İzleme Komisyonu'na, 284'ü DSİ'ye devir kararı alındı. Ayrıca 54 lojman da İçişleri Bakanlığı'na verildi. Bunların dışında 25 mal veya parsel ise Maliye Hazinesi'ne devredilmeden doğrudan bazı kurumlara tahsis edildi.
 
Valilik'in paylaşım listesinde kamuoyunda bilinen Balçova kaplıcalarının yeraldığı termal tesisler, Buca'daki konutlar, Foça'daki Polen Tatil köyü, Urla'daki Durtur Dinlenme tesisleri, Özel İdare'nin farklı ilçelerde sahibi olduğu iş merkezlerindeki dükkanlar Maliye Hazinesi'ne devredildiği görülürken öte yandan şaşırtıcı biçimde imar planlarında yeşil alan, yol, belediye hizmet alanı, şantiye olan yerlerin de devri yapıldı.
 
Bunun yanı sıra Pınarbaşı'ndaki yarış pisti, Altınordu Spor Klubü Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, Belkahve Atatürk anıtı, Karşıyaka Zübeyde Hanım Kabristanı ve türbelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildi. İl Özel İdare'nin restore ettiği Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası olarak istediği Kemeraltı girişindeki eski tütün deposunun ise Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na tahsisi gerçekleşti. İZSU'nun beklediği Alaçatı barajı ve Dikili, Karaburun gibi ilçelerdeki göletler ise DSİ'ye tahsis oldu. Sümerbank arsasında mevcutta okulların yeraldığı parseller Milli Eğitim'e bırakıldı. Geri kalan bölüm Maliye'ye devredildi. (dha)



MÜCADELEMİ SÜRDÜRECEĞİM!
Öte yandan süreçle ilgili olarak Başkan Aziz Kocaoğlu’ndan da flaş açıklamalar geldi. Başkan Aziz Kocaoğlu, “ Özel İdaresi’nin mallarını bir dergiyle hemşerilerimize anlatmak istedik. Ne oldu ne yapıldı, örneklerle beraber açıkladık. Neden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir şey verilmediğini hemşerilerimize yazılı olarak anlattık. Basında da çok güzel dönüşler görüyorum. Bilgilendirmek zorundayız. Katılımcı yönetim anlayışından bahsediyoruz. O zaman birlikte karar vereceğiz. Tüm İzmirli hemşerilerimiz birlikte mallarımıza sahip çıkacağız. Tabi yargı süreci başlıyor, davalar bir taraftan açılıyor. Yargı süreciyle beraber demokratik yönden hak arama mücadelemizi sürdüreceğiz. Sadece yargıyla değil hem hemşerilerimizin desteğiyle hem de kamuoyunun desteğiyle İzmirlinin 150 yıllık kazanımını neden elinden alındığını anlatmaya çalışıyoruz.  Türkiye ve dünyada kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu da en doğal demokratik hakkımız. İzmirli hemşerilerimizle bu olayı manipüle etmek isteyenlerin amacını çok iyi biliyor. İzmir’in mallarının İzmir’de kalmasına karşıyım diye beyanat veriyorlar. İzmirli bunu değerlendiriyor. İzmirlinin genel değerlendirmesinin en büyük ölçüsü de seçimlerdir. Bu haksızlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, ilçe belediyeler olarak duyurmamak, mücadele etmemek, çalışmamak görevimizi yapmadığımız anlamına gelir. Biz görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Doğru bildiğim yolda hak arama mücadelemi sürdüreceğim” dedi.
 
BİRLEŞTİRİP AÇIYORUZ!
Her gün dava açmaya başladıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz yargıya gitmeye başladık. Davalar açıyoruz, başladık. Her gün dava açıyoruz. Bütün hazırlıkları bitirdik dava dilekçelerini yazıp dava açıyoruz. Biz sanıyorum 200’ün üzerinde dava açıyoruz. Tapulara göre dava açmıyoruz, birleştirip açıyoruz. X malının altında 50 tane tapu var, 50 tapuyu tek sayarak dava açıyoruz. 200’ün üzerinde Valiliğe dava açıyoruz. İZSU da 6 tane dava açtı” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Terso 14 Ağustos 2014 Perşembe 22:57

Bu ilin Tasarrufunu, Sermayesini ve Parasını merkez idarenin tasarrufuna veremezsiniz. Başkanı destekliyorum.

Yorumu oyla      11      5  
reis 14 Ağustos 2014 Perşembe 19:06

başkan işini buldu,bi 5 sene iş aramasın ..izmirin bütün işleri bitti hç sorunları yok

Yorumu oyla      13      16  
14 Ağustos 2014 Perşembe 14:22

izmir halkının parasını akp ye yedirmeyin Avrupa insan hakları mahkemesine de dava açın

Yorumu oyla      29      11  
Emre 14 Ağustos 2014 Perşembe 13:40

Yanındayız başkanım, ayrımcılığa karşı dimdik yanındayız!

Yorumu oyla      30      10  
Davacı 14 Ağustos 2014 Perşembe 13:18

İşiniz gücünüz mahkeme dava. Halk için bir şey yapmayın sakın.

Yorumu oyla      20      27  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla’da bağbozumu zamanı: Başkan 5 yıllık kartını açtı!
Urla’da düzenlenen bağbozumu şenliğinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye ...
Karabağlar'da malzeme belediyeden işçilik halktan!
Karabağlar Belediyesi vatandaşla işbirliği içerisinde, imece usulüyle ...
Buca’da bilim-belediye işbirliği: Bir Gölcük daha olmasın!
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük’te ...
 
Bornova 17 Ağustos’u unutmadı!
17 Ağustos depreminin 15. yılı nedeniyle Bornova Belediyesi Deprem Etüt ...
Çiğli'nin spor salonu temelini Kocaoğlu atacak
Çiğli Belediyesi tarafından projelendirilen Ataşehir Spor Salonu’nun temel ...
Yüzülebilir Körfez için dört dörtlük yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre için 88.4 milyon liralık yeni bir yatırıma ...
 
Flaş! Karabağlar karıştı: Meclis üyesinden müdüre dayak
Karabağlar Belediyesi’nde meclis üyesi Abdulvahap Batıhan ile Özel Kalem ...
Selçuk’ta mübadeleden sonra bir ilk
Selçuk Belediyesi, inanç turizmi kapsamında yaptığı çalışmalarla ilklere imza atıyor.
Karabağlar’da halk günleri umut oluyor
Açık, şeffaf, katılımcı anlayışla belediyeyi yönetme sözü veren Karabağlar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva